Klær hengt på klesstativ Vis bildetekst
En ryddig garderobe sparer tid og reduserer stress i hverdagen. Foto: Amanda Vick fra Unsplash.

Opprydding: Få orden i klesskapet ditt

Kickstart sommerhalvåret med en opprydding i klesskapet. En ryddig garderobe sparer tid og reduserer stress i hverdagen. Her er tipsene som hjelper deg i gang.

Gå gjennom alt du har i garderoben

Stabler med klær
Foto: Sarah Brown fra Unsplash

 Gå gjennom klærne dine med disse enkle stegene:

1. Få oversikt

Ta ut klærne fra garderoben for å få bedre oversikt over plaggene.

2. Vurder hvert plagg

Ta for deg ett og ett plagg og vurder hvilke du skal beholde. I gjennomsnitt bruker vi hvert femte plagg sjelden eller aldri. De plaggene trenger ikke ta unødvendig plass i klesskapet. Behold klærne du kommer til å bruke fremover.

3. Rydd tilbake det du skal beholde og fiks plaggene som trenger ekstra kjærlighet

Klærne du skal beholde kan plasseres tilbake i garderoben. Se over at klærne er hele, rene og passer. Reparer klær som har hull, send på rens ved behov, legg opp buksene om de for lange og lignende. Dette kan bidra til at plaggene brukes mer og lenger.

4. Gjenta samme steg for resten av garderoben

Gjenta de samme stegene over for sko, tilbehør som vesker og smykker, og tekstiler du bruker i hjemmet inkludert håndklær, gardiner og duker.

5. Finn nye eiere til det du ikke skal beholde

Finn nye eiere som kan få nytte og glede av plaggene du selv ikke skal bruke. La tøy og tekstiler gå i arv i familien, bytt plagg mot plagg med venner, selg plaggene på gjenbruksplattformer eller gi det til en god sak.

Gi gjerne klær og sko du ikke skal beholde til Røde Kors. 

Lag et praktisk system som opprettholder orden

Stabler med klær foran kvinne
Foto: Unsplash

Neste steg er å etablere et godt system for plaggene du har valgt å beholde og som opprettholder orden i klesskapet uke etter uke.

Kategoriser tøyet

Sorter tøyet etter type, farge, materiale, anledning eller hvor ofte du bruker det. For eksempel kan du ha en hylle i garderobeskapet for overdeler og en for bukser, og hvor plaggene i hver hylle er sortert etter fargeskalaen.

Oppbevar tøyet praktisk i garderoben

Ved å henge opp tøyet på kleshengere er det enkelt å få en god oversikt over klærne og de holder seg i større grad skrukkefrie. Bruk gjerne kleshengere med mulighet for å henge opp både overdel og underdel.

For oppbevaring av tøy i hyller kan KonMari-metoden hvor plaggene brettes sammen og settes på høykant være praktisk og oversiktlig.

Mindre plagg som sokker, undertøy, skjerf og annet tilbehør kan oppbevares i kurver eller i annen oppbevaring.

Vurderer hyppigheten

Plagg som brukes ofte bør være lett tilgjengelig i garderoben, mens plagg som brukes sjelden kan få en mindre lukrativ plassering. For eksempel kan det være hensiktsmessig å plassere tøy som brukes lite på toppen av klesskapet. Om det er begrenset med skapplass, kan disse plaggene også oppbevares på steder som under senga, i kjelleren eller på loftet.

Ha faste plasser

Ha alltid faste plasser til plaggene og tilbehøret. Da er det enkelt å finne frem til det man trenger.

Lag regler som hindrer at det sklir ut

Tenk gjennom hvordan du skal sikre at din nå ryddige garderobe forblir ryddig. For å unngå at det sklir ut kan du prøve å lage deg noen kjøreregler som er enkle, men effektive. For eksempel kan en kjøreregel være at dagens antrekk eller nyvasket klær skal legges rett tilbake i klesskapet, og ikke oppbevares på mellomstasjoner selv om det kan være fristende.  

Lykke til!

Meld deg på nyhetsbrev

Ønsker du å lese mer om bruk og gjenbruk av klær, tøyinnsamling og Røde Kors' arbeid? Vi sender deg gjerne vårt nyhetsbrev.

Meld deg på her