Liten gutt i Jemen ser inn i kamera

Nødhjelp til Jemen

Fem år med krig har ødelagt helsesystemet i Jemen. To tredjedeler av befolkningen mangler tilstrekkelig tilgang på mat. Nå rammer COVID-19 den svært sårbare befolkningen. De trenger vår hjelp.


Andre givermuligheter:

 • SMS: JEMEN til 2272 (200kr). 
 • Fast gave: Send GIFAST til 2272, 100kr/mnd. på sms.
 • Kontonummer: 8200 06 10190
 • VIPPS til 2272 (valgfritt beløp)
 • Bedrift: For faktura, send e-post til bedrift@redcross.no

Betal-med-Vipps-100px.png 

De mest sårbare rammes hardest

Når krig, naturkatastrofer og helsekriser rammer samtidig er det de mest sårbare som rammes hardest. Derfor jobber vi i Røde Kors bevegelsen nå for å forhindre spredning av COVID-19 viruset i Jemen, samtidig som vi gir mat, vann og helsehjelp de som trenger det mest. 

Vi pleier ikke å måle kriser opp mot hverandre. Det er vanskelig å sammenligne på en skikkelig måte fordi kriser er ulike. Men akkurat når det gjelder Jemen kan vi med sikkerhet si at dette er den verste pågående menneskeskapte krisen i verden. Det er en serie med sammensatte kriser som rammer samme sted samtidig og som forsterker hverandre.

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors

I april førte regnsesongen til at flere områder opplevde flom, og telt for internt fordrevne mennesker ble skylt vekk. 

– De frivillige er helt sentrale både for å spre kunnskap for å forebygge spredning av smitte og for bidra i responsen der hvor koronasmitten har spredt seg. Men kunnskap alene er ikke nok. I Jemen er det for eksempel 17.8 millioner mennesker uten tilgang på rent vann. Da trenger de vann før de kan bruke kunnskapen om håndvask, sier Bernt Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors.

En dame med rød vest står og ser på en ødelagt teltleir
Det anslås at det er tusenvis av fordrevne familier i Marib. De fleste av dem bor i telt, og rammes hardt av voldsomme regnvær, som etterlater betydelig skade. Foto: Jemen Røde Halvmåne

 En av verdens verste humanitære katastrofer

Situasjonen i Jemen blir ofte omtalt som den verste menneskeskapte humanitære katastrofen i verden. Over 80 prosent av befolkningen har behov for humanitær hjelp. ​​​​​​​​​​​Pågående konflikt, med omfattende og regelmessige angrep på sivile og sivil infrastruktur, samt restriksjoner knyttet til import og økonomisk transaksjoner har ødelagt befolkningens levevilkår.

tilflykt_khela_skole_jemen590x360
En liten gutt i et øyeblikks trygghet inne på Khela skole i Al-Hussein området. Foto: Wagdi Al Maqtari/ICRC

Over 12 millioner barn har behov for humanitær hjelp. Av disse har 7 millioner barn akutte behov.

Kilde: FN OCHA HNO 2019

Helsesystemet ligger brakt, og konsekvensene for sivilbefolkningen er svært alvorlige. Mange dør fordi de ikke har tilgang til grunnleggende helsehjelp, eller fordi sykehus og klinikker ikke har medisiner og materiale til å behandle syke og sårede. 

barn tegner en ambulanse
Barna i Jemen ønsker seg flere ambulanser. Foto: Nisreen Ahmad/Jemen Røde Halvmåne

Norges Røde Kors jobber med Jemen Røde Halvmåne. Ansatte og frivillige i Jemen Røde Halvmåne gir førstehjelp, frakter skadde til sykehus og driver helseopplysning for å forebygge sykdom.

Dette er situasjonen:

 • 24 millioner mennesker i Jemen trenger humanitær hjelp, det vil si over 80 prosent av befolkningen. Antall mennesker med behov for hjelp øker for hvert år som krigen fortsetter å rase.  (Kilde: FN OCHA HNO 2019)
 • Over 12 millioner barn har behov for humanitær hjelp. Av disse har 7 millioner barn akutte behov. (Kilde: FN OCHA HNO 2019)  
 • Antall mennesker med akutte behov økte med hele 27 prosent fra 2018 til 2019. (Kilde: FN OCHA HNO 2019) 
 • Kun 51 prosent av helseklinikker og sykehus i Jemen er i full drift.  (Kilde: FN OCHA HNO 2019)   
 • I 2019 rapporterte FN om nesten 12 000 grove forbrytelser mot barn i Jemen. 2776 barn ble bekreftet drept som følge av konflikten. Antallet bekreftede tilfeller øker for hvert år(Kilde: FNs årlige rapport om grove forbrytelser mot barn i konflikt)      
 • Det anslås at over 300 000 barn lider av alvorlig akutt underernæring (Kilde: UNICEF) 
 • Rundt 3,6 millioner mennesker er fordrevet fra sine hjem siden mars 2015, inkludert 2 millioner barn (Kilde: UNICEF)  

Mer om vårt arbeid i Jemen finner du her

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler