To unge gutter med esker med forsyninger fra Syriske Røde Halvmåne

Nødhjelp til Syria

Det som nå skjer i Idlib er noe av det verste vi har sett i løpet av den niårige krigen i Syria. På flukt fra kampene tvinges barn og mødre til å sove ute i kulden fordi leirene er fulle.


Andre givermuligheter:

  • SMS med kodeord SYRIA (250 kr) til 2272
  • VIPPS til 2272 (merk med SYRIA)
  • Kontonummer: 8200 06 10190, merk Syria
  • Bedrift: bedrift@redcross.no

Betal-med-Vipps-100px.png 

Idlib er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria

I perioden 1. desember 2019 til midten av februar 2020 er over 900 tusen mennesker fordrevet. Over 80 prosent er kvinner og barn. Babyer og små barn dør på bakken av frost. Mange sykehus og klinikker er ødelagt av bomber, det er nærmest ingen helsehjelp å få.

Syria Røde Halvmåne har i underkant av 600 frivillige i Idlib og jobber for å gi førstehjelp og ambulansetjenester under veldig krevende forhold. Behovene er enorme.

Flere millioner er avhengig av nødhjelp i Syria

Den lengevarende krisen i landet har gjort at 11,7 millioner syrere i dag er avhengig av nødhjelp for å overleve. Over 15 millioner mennesker har ikke stabil tilgang på rent vann. 6,2 millioner er på flukt i eget land og lever under dårlige sanitære forhold, noe som øker risikoen for sykdom og dødsfall. Syria Røde Halvmåne er sentrale i å koordinere internasjonal hjelp til Syria.

syria-matutdeling-900x
Syrisk Røde Halvmåne deler ut matrasjoner til den hardt prøvede sivilbefolkningen i Deir Ezzor, Syria. Foto: SARC

Nettverket av frivillige sørger for at hjelp kommer frem i hele landet, også på tvers av frontlinjene. Frivillige deler ut mat, nødhjelp og utdanningsmateriell. Gjennom helseklinikker, førstehjelpsposter og ambulansetjeneste kommer helsehjelp og medisiner frem til syke og funksjonshemmede.

Barn og frivillige er samlet rundt store vanntanker utenfor Al Hol-leiren i Syria
Den internasjonale Røde Kors-komiteen og Syrisk Arabiske Røde Halvmåne forsyner blant annet Al Hol-leiren med vann. Foto: Olav A. Saltbones/ Røde Kors

Syria Røde Halvmåne sørger for rent vann til store deler av befolkningen gjennom reparasjon av vannsystemer og behandling av forurenset vann. Sykdom forebygges ved opplæring i hygiene og utdeling av hygienepakker. I tillegg gir frivillige psykososial støtte og driver prosjekter for livsopphold.

Røde Kors sitt feltsykehus i Al-Hol 

I mai 2019 åpnet Røde Kors et feltsykehus i Al Hol-leiren. 55 tonn med medisinsk utstyr, telt og frivillige ble fløyet til Al-Hol leiren i Syria. Feltsykehuset, som inneholder operasjonsrom, intensivavdeling og apotek, gir livreddende kirurgisk og medisinsk hjelp. Før sykehuset kom på plass hadde menneskene som befant seg i leiren svært begrenset tilgang på helsehjelp.

I dag lever fortsatt om lag 68.000 mennesker, de fleste kvinner og barn, i denne leiren som egentlig ikke har kapasitet til å huse mer enn en tredel av dem. 

Liten gutt på krykke foran hvite telt
Khatab (8) ble skadet i begge beina da kampene nådde området hvor han og familien bodde. Etter at faren mistet livet i angrepene, kom Khatab til Al Hol-leiren sammen med moren og søsteren sin. Han har fått behandling på feltsykehuset og øver her på å gå med kun én krykke. Foto: Olav A. Saltbones/ Røde Kors

Røde Kors's støtte i Syria

Norges Røde Kors' partnerskap med Syria Røde Halvmåne startet i 2013. De første årene har fokuset vært på akutt nødhjelp. Nå er samarbeidet utvidet til også å omfatte større bærekraft og gjenoppbygging. Prosjekter for å skaffe livsopphold, som støtte til oppstart av små familiebedrifter eller jobbskaping, skal øke den lokale motstandskraften hos befolkningen.

Kvinnelig Syrisk Røde Halv-måne med innsjø i bakgrunn

Les mer om situasjonen i Syria her

sarc-redning
De frivillige i Syrisk Røde Halvmåne bor selv i områdene der de hjelper. Mange lever under stadig bombardement. Foto: SARC

 

Slik brukes innsamlede midler:

Kakediagram som viser hvor mye som brukes og til hva
90 % går til formålet, 6 % går til å skaffe nye midler og 4 % går til administrasjon.

Bli fast nødhjelpsgiver

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler