Fra å motta hjelp til å gi støtte
Siden 2020 har Røde Kors jobbet med å styrke innsattes helse og fellesskap gjennom prosjektet Fellesskap og førstehjelp, skriver Carola Ruud i Norges Røde Kors.
Fellesskap og førstehjelp bygger på Community-Based Health and First Aid (CBHFA)-metodikken fra det internasjonale Røde Kors-forbundet (IFRC). Målet er å gi innsatte kunnskap og verktøy til å ta ansvar for egen helse og bidra til andres velvære i fengselsmiljøet. Nå viser en ny evalueringsrapport at prosjektet både bidrar til bedring av helse, fellesskap og følelse av trygghet.
En pilot som ga læring
I prosjektets første fase (2020–2022) ble metodikken prøvd ut i to fengsler: Stavanger og Verdal. Gjennom fem moduler fikk innsatte opplæring i alt fra førstehjelp til kommunikasjon og atferdsendring, og ble ressurser for både medfanger og fengselsmiljøet som helhet. Erfaringene fra piloten viste raskt at innsatte som var frivillige opplevde både personlig utvikling, styrket selvfølelse og mestringsfølelse. En av deltakerne beskrev det slik:
Det er helt utrolig hva dette har gjort med min tro på at jeg kan gjennomføre.
For mange ble frivillig arbeid en måte å gi tilbake til fellesskapet på og påvirket fengselsmiljøet i en positiv retning. Flere rapporterte om bedre samarbeid og respekt mellom fengselets innsatte.
Utvidet til flere fengsler
Med de gode resultatene fra piloten ble prosjektet fra 2022 utvidet til fire nye fengsler, inkludert to kvinnefengsler. Målet var å videreføre suksessen fra pilotfasen, samtidig som metodikken ble finjustert og tilpasset ulike fengselskontekster. Til tross for utfordringer som logistikk og sikkerhet, spesielt i fengsler med høyt sikkerhetsnivå, har prosjektet vist seg å være en viktig ressurs for innsatte og fengselsmiljøet.
Jeg har lært mye om hvor viktig tilhørighet er, både for meg selv og andre. Jeg har vokst som medmenneske gjennom å være frivillig.
Bedre helse og styrket fellesskap
Gjennom frivilligheten lærer de innsatte ikke bare om egen helse, men også om hvordan de kan hjelpe andre. Dette skaper et bedre og tryggere miljø for både innsatte og ansatte.
Opprettelse av en ressursgruppe i hvert fengsel er viktig. Her kan representanter fra fengselsledelsen, helse- og skoleavdelingene, lokale Røde Kors-frivillige, og frivillige innsatte samarbeide om å planlegge og gjennomføre aktiviteter med fokus på helse og fellesskap. Denne tilnærmingen er både fleksibel og kan tilpasses de ulike behovene i fengslene, samtidig som den sikrer brukermedvirkning fra de innsatte.
Veien videre
Evalueringen peker på flere læringspunkter som vil bidra til å styrke prosjektet videre. Blant annet er det viktig å ha et godt samarbeid mellom fengselsledelsen, helseavdelingen og Røde Kors for å sikre at innsatte får de beste forutsetningene for å lykkes.
God kommunikasjon og tydelig rolleavklaring er nøkkelen til å sikre at de frivillige innsatte forstår sitt mandat og kan bidra på best mulig måte.
Prosjektet fungerer aller best i fengsler hvor det er en viss stabilitet blant innsatte, men kan tilpasses til ulike fengselskontekster, som fengsler med stor gjennomtrekk og mindre innsattgrupper.
Veien videre for Fellesskap og førstehjelp innebærer å styrke samarbeidet ytterligere og slik at det kan rulles ut til flere fengsler. Prosjektet har vist at innsatte kan spille en aktiv rolle i forbedring av fengselsmiljøet.
For Røde Kors er målet klart: Å fortsette å gi innsatte verktøyene de trenger for å ta ansvar for egen helse, bygge fellesskap og skape et tryggere fengselsmiljø for alle.
Å gi er å vokse