For information in other languages click here
Public announcement
Har du spørsmål vedrørende oppsporing eller en sak du allerede har registrert hos oss?
Vi er dessverre ikke åpen for besøk grunnet koronaviruset Covid-19 , men er tilgjengelige på telefon 22054000 og e-post tracing@redcross.no
Do you have questions about tracing or a case you have already registered with us?
Unfortunately we are not open for visits due to the Covid-19 corona virus, but are available on phone 22054000 and email tracing@redcross.no
Hvis du har mistet kontakten med et familiemedlem, en slektning eller venner på grunn av krig, konflikt, katastrofe eller migrasjon kan Røde Kors starte søk etter den savnede. Oppsporingstjenesten bistår alle, uavhengig av kjønn, alder, politisk tilhørighet, statsborgerskap, etnisitet eller religiøs tilhørighet, og tjenesten er gratis.
Dersom kontakten er brutt som følge av andre grunner enn krig, konflikt, katastrofer eller migrasjon kan Frelsesarmeen være til hjelp.
I noen land er situasjonen dessverre slik at Røde Kors ikke kan lete etter savnede, som følge av politiske eller sikkerhetsmessige grunner. Kontakt Oppsporingstjenesten i Norges Røde Kors for å få vite om landet det skal letes i er tilgjengelig for oppsporing.
Kontakt oss
Oppsporingstjenesten
Telefon: +47 22 05 40 00
E-post: tracing@redcross.no
Besøksadresse: Hausmannsgate 7, 0186 Oslo
Ofte stilte spørsmål (FAQ)
Har Røde Kors taushetsplikt?
Røde Kors har taushetsplikt. Denne er absolutt og gjelder for all informasjon Røde Kors mottar. Dette innebærer at vi ikke gir opplysninger til UDI, politi, offentlige eller private organer, uten uttrykkelig tillatelse fra ettersøkeren eller dennes representant.
Når kan Røde Kors hjelpe meg å finne en savnet?
Dersom du tror du vet hvor den savnede er, men ikke får kontakt, kan Røde Kors i utgangspunktet lete.
Vi er svært avhengig av presise opplysninger, som for eksempel navn på landsby der den savnede befinner seg, kontaktpersoner eller kart som viser bosted, for å kunne starte et søk. Det er dessverre ikke nok å bare ha telefonnummer eller å vite hvilket land den savnede er i.
Ønsker du å få tilsendt oppsporingsskjema, kontakt oss på telefon: 22 05 40 00 eller på tracing@redcross.no.
Last ned/Download
GDPR Samtykkeerklæring Oppsporing.pdf
Oppspringsskjema rode kors
Hvilke land kan Røde Kors lete i?
Røde Kors kan lete i de fleste land i verden, dersom vi får tilstrekkelig med opplysninger. Da mange savner familiemedlemmer i landene nevnt i listen nedenfor har vi valgt å presisere hvilke opplysninger vi trenger for å kunne lete i disse landene:
Afghanistan
F.o.m den 15.11.2018 har ikke Røde Kors mulighet til å iverksette søk i fire av de østlige provinsene i Afghanistan: Nuristan, Laghman, Kunar og Nangarhar.
Foreløpig er all oppsporing satt på vent i et halvt år. Dette innebærer at vi ikke kan ta imot nye saker som gjelder disse provinsene. Mottatte ubehandlete saker som gjelder disse provinsene, vil ikke kunne sendes til Afghanistan, før de oppgitte provinsene igjen er åpnet for oppsporing.
Afghanistan er delt opp i provinser, distrikter og landsbyer. Skal Røde Kors kunne lete i Afghanistan må provins, distrikt og landsby være oppgitt.
For å finne denne informasjonen kan du skrive i Google-søket: "Afghanistan (navnet på provinsen) land cover map". Hvis du finner landsbyen via denne linken, ta en utskrift av kartet, ring inn landsbyen og send kartet til oss.
- En landsby kan være uoversiktlig. Det kan være mange innbyggere eller husene kan være spredt utover et stort område. For å hjelpe Røde Kors å finne den savnede, kan man ta utgangspunkt i markedet i byen, en kjent bygning, en moské, en bro over en elv e.l. og tegne et kart som viser hvor den savnedes hus ligger i forhold til dette punktet.
- For å øke sjansen for å finne familien, ber vi om at oppgis navn på landsbysjefen, andre familiemedlemmer i samme landsby, naboer, venner eller andre som kjenner familien. Disse kan ha opplysninger om hvor familien kan befinne seg.
- Røde Kors har kun de opplysningene som oppgitt i skjemaet for å finne den savnede. Det er ingen folkeregistre, telefonkataloger eller andre oversikter Røde Kors kan bruke. Av den grunn er det helt avgjørende at opplysningen gitt i skjemaet er så detaljerte som mulig.
- Ofte kan det være vanskelig å vite om opplysningene som gis, er tilstrekkelig til at et søk kan iverksettes. Skal man ha en tolksamtale med en ettersøker, ta gjerne kontakt med oss på forhånd. Vi kan da være med på tolksamtalen via telefon. Dermed er vi sikre på at vi har fått alle opplysningene vi trenger.
- Har dere fylt ut skjemaet selv, ta gjerne kontakt med oss før det sendes inn. Vi kan da sammen gjennomgå opplysningen som er gitt, og se om vi kan starte et søk med bakgrunn i informasjonen som er samlet inn.
Somalia
- I Somalia er klanene viktig. Det er via klanen man kan plassere en person, og på den måten spore opp vedkommende. Ikke bare hovedklanen men også underklanene må oppgis.
- Navn på personer må oppgis med tre navn: personens egennavn, fars navn og farfars navn. Det må oppgis hvor vedkommende bor. Ta utgangspunkt i et lett gjenkjennelig bygg, et marked, en bro over elv e.l. og tegn et kart som viser hvordan man tar seg fra dette stedet til den savnedes hus.
- For å øke sjansen for å finne familien, ber vi om at oppgis navn på andre familiemedlemmer i samme landsby, naboer, venner eller andre som kjenner familien. Disse kan ha opplysninger om hvor familien kan befinne seg.
- I Somalia har BBC en egen radiosending der de etterlyser savnede personer. Dersom man ønsker at den savnede skal etterlyses via denne radiosendingen, kan man be Røde Kors om dette.
Etiopia
- I Etiopia består en persons navn av tre navn. Det er eget navn, fars navn og farfars navn. Disse tre navnene må alltid oppgis i oppsporingsanmodningen.
- Byene i Etiopia er i dag delt opp i: Kifle Ketema, Kebele og husnummer. Oppgi dette dersom det er kjent.
- Tidligere var en by delt inn Woreda (Kefetegna), Kebele og husnummer. Hvis denne inndelingen ble benyttet da ettersøker forlot Etiopia, noteres dette i oppsporingsskjemaet.
- Hvis ettersøker ikke kan oppgi adressen på denne måten, må det tegnes et kart som angir hvor den savnede bor. Ta utgangspunkt i et lett gjenkjennelig bygg, et marked, en bro over elv e.l. og tegn et kart som viser hvordan man tar seg fra dette stedet til den savnedes hus.
- For å øke sjansen for å finne familien, ber vi om at oppgis navn på andre familiemedlemmer i samme landsby, naboer, venner eller andre som kjenner familien. Disse kan ha opplysninger om hvor familien kan befinne seg.
Jeg vet ikke hvor den savnede er
Dersom du ikke vet hvor den savnede er, kan Røde Kors publisere bilde av den som søker i en database hos Den Internasjonale Røde Kors komiteen i Genevé, kalt Trace The Face. Bildet vil da være tilgjengelig for alle. Dette er en måte å gjøre seg synlig på for den man savner. Kjenner noen igjen personen på bildet tar de kontakt med Røde Kors, og Røde Kors vil da spørre den som er registrert i databasen, om vedkommende vil ha kontakt med den som leter. Det er alltid personene i databasen som bestemmer om man vil ha kontakt, ikke Røde Kors.
Ønsker du at Røde Kors skal registrere deg? Kontakt oss på telefon: 22 05 40 00 eller på tracing@redcross.no for å få tilsendt skjema.
Kan det være farlig for den som blir lett etter?
Det er ettersøker (den som søker etter en savnet) som kjenner de lokale forholdene, og som må vurdere om det skal settes i gang en oppsporingssak. Denne risikovurderingen kan ikke Røde Kors gjøre. Røde Kors snakker med mange mennesker for å forsøke å finne den savnede, og ofte vil alle på stedet etter kort tid vite at det letes etter en bestemt person/familie. Hvis man tror dette vil kunne skade dem det letes etter, må man vurdere om en oppsporingssak skal iverksettes.
Sende Røde Kors-meldinger
Røde Kors-meldinger brukes i situasjoner der krig, konflikt eller katastrofer hindrer normal postgang. Meldingstjenesten er gratis. Røde Kors formidler også kontakt mellom krigsfanger og sivile internerte og deres pårørende.
Røde Kors-meldingen skal kun inneholde opplysninger av familiær art. Den kan ikke inneholde informasjon om religiøse, politiske eller militære forhold. Røde Kors vil lese gjennom meldingen før den blir sendt og eventuelt sensurere bort opplysninger meldingen ikke kan inneholde. Røde Kors-meldingen skal av den grunn skrives på norsk eller engelsk. Bilder kan legges ved, men penger eller andre gjenstander kan ikke sendes sammen med Røde Kors-meldingen.
Meldingene skrives på standardiserte skjemaer og leveres til Røde Kors. De distribueres gjennom Røde Kors-nettverket, bestående av 190 Røde Kors- og Røde Halvmåne nasjonalforeninger, Det internasjonale Røde Kors (ICRC) og Røde Halvmåne-forbundet (IFRC).
Ta gjerne kontakt med oss på telefon 22 05 40 00 eller tracing@redcross.no dersom det er noe du lurer på, eller du vil ha tilsendt en Røde Kors melding.
Last ned/Download
RC Melding-Message.pdf
GDPR Samtykkeerklæring Oppsporing.pdf
SAW 2010 EN FR (1).pdf
Oppsporing tilknyttet Annen verdenskrig
Røde Kors kan forsøke å finne opplysninger om krigsfanger, fanger som satt i konsentrasjonsleire, tyske soldater stasjonert i Norge under Annen verdenskrig, frontsoldater o.a.
Ta gjerne kontakt med oss på telefon 22 05 40 00 eller tracing@redcross.no dersom det er noe du lurer på.
Når får jeg svar fra Røde Kors?
Når saken er behandlet hos Norges Røde Kors, får du dette bekreftet via e-post eller brev. Deretter vil saken bli sendt til landet der oppsporingen skal finne sted.
Det kan ofte ta fra et halvt år til ett år før Norges Røde Kors får svar i saken. Når vi har fått svar, kontakter vi deg og opplyser om resultatet. Du vil alltid få et svar fra oss, uavhengig av om vi lykkes med oppsporingen eller ikke.
Information in other languages