Mørkt bilde av nedbrent teltleir. Store kampesteiner ligger strødd og man kan se små flammer noen steder Vis bildetekst
Nedbrent teltleir i Moria. Foto: IFRC

Flyktningene i Moria-leiren må hentes ut nå!

Til den Norske Regjeringen: 

Flyktningene i Moria-leiren må hentes ut nå!

Ved opprettelsen av Moria-leiren var leiren tiltenkt som et kort oppholdssted for flyktninger før de fikk muligheten til å reise videre. I dag kjenner vi dette stedet som den største flyktningleiren i Europa der rundt 13 000 mennesker har vært bosatt. Leiren har over lang tid vært overfylt og manglet grunnleggende behov som mat og vann, helsetilbud for barn og voksne, og trygge boforhold. Etter utbruddet av Covid-19 har forholdene blitt forverret og med ingen mulighet til å holde fysisk avstand fra hverandre har en allerede sårbar gruppe blitt mer utsatt. Leiren var under lockdown grunnet over 30 Covid-19 smittede da flere branner skapte katastrofale ødeleggelser forrige uke. Nå er de samme menneskene uten enda mindre enn hva de hadde tidligere, i en enda vanskeligere situasjon. Nok er nok, flykningene i Moria-leiren må hentes ut nå!

Smilende mann med briller
KREVER HANDLING: Nå er det på tide å vise medmenneskelighet og ta ansvar sier Landsrådsleder for Røde Kors Ungdom Robert Flobergseter

Moria-leiren var allerede uegnet for mennesker før de ødeleggende brannene, med fire ganger så mange mennesker boende i leiren enn det den var bygget for. Det er over 4,000 barn i Moria-leiren, et sted hvor ingen barn skal behøve å være, og hvert fall ikke vokse opp. Det er på tide at vi viser medmenneskelighet, humanitet og samhold, og bidrar til å flytte både barn og voksne ut av denne forferdelige situasjonen og gir de et sunt, trygt og humant sted.  Nå er det flere tusen flyktninger uten et hjem med trygge rammer som ikke vet hvor de skal. Norge må ta ansvar og bidra til å skape verdige liv for disse menneskene.

Vi i Røde Kors Ungdom krever at:

  • Norge holder sitt løfte om å hente ut flyktninger fra Moria-leiren til Norge.
  • Norge skal i samarbeid med andre europeiske land samarbeide får å få hente flyktninger ut av Moria-leiren så fort som mulig, og sikre trygge og humane flyktningleirer.
  • Norge skal være en pådriver for at menneskerettighetene overholdes i Europeiske flyktningleirer, og at grunnleggende behov blir dekket.
  • Norge skal fortsette å sende den nødvendige kompetansen og bistand ved forespørsel fra Hellas, andre land og aktuelle hjelpeorganisasjoner.

Med vennlig hilsen,

Robert Flobergseter

Leder, Røde Kors Ungdom