National Geographic Photo Camp-studentene poserer på presentasjon hos Nobels fredssenter Vis bildetekst
Foto: Røde Kors Ungdom

Inkludering gjennom foto

Les Røde Kors Ungdom-leder Mawra Mahmoods tale fra fotoutstillingen til National Geographic Photo Camp på Nobels fredssenter.

Røde Kors Ungdoms aktivitet Flyktningkompis handler i det store og hele om å se ungdom som de ressursene de er, som et verdifullt tilskudd til samfunnet i alle former, og at det finnes enorm verdi i å få folk til å møtes på tvers av kultur, språk og bakgrunn. Møtepunktene for mennesker kan være så mange, og et av de fineste eksemplene på dette er hvordan vi sammen kan vokse. Løfte hverandre og hjelpe våre medmennesker gjennom reisen deres, livet. Fotocampen har vært akkurat dette, og så mye mer. Jeg kan ikke uttrykke hvor begeistret vi ble i Røde Kors da vi hørte om dette samarbeidet mellom Røde Kors Ungdom, Wilstar og National Geographic.

Her blir foto brukt som metode til å inkludere og gi unge mulighet til å fortelle historiene sine og bli hørt. Historier om hvordan de ble de de der, historier om reisene deres, om andres reiser, og historier om andre som ikke kan fortelle sin egne historie grunnet forskjellige omstendigheter. Så vit dette, det dere leverer nå er noe veldig mektig, verdifullt og bevisstgjørende. Dette er bare begynnelsen.

Vi ser på ungdom som ressurser både for dem selv og for andre. I Røde Kors Ungdom vet vi at vi er gode til å løfte opp unge frivillige. Vi jobber kontinuerlig for inkludering, etablerer vennskap, slik at dere får muligheten til å være en kompis, og være den beste versjonen av dere selv. Flyktningkompis har som mål å etablere likeverdige og gjensidige koblinger mellom ungdom. Sammen kan vi lære språk og likeverd, og vio kan spille på hverandres beste kvaliteter.

Avslutningsvis vil jeg gjerne si litt om hva "hjem" kan bety. Hjem er lukten av fiskeboller på komfyren, det er å vite at døra alltid er låst slik at man må bruke nøkkelen for å komme seg inn, det er å vite nøyaktig hvordan sollyset treffer vinduet slik at det varmer opp stuegulvet, og det er følelsen av tomhet når det kun er deg mellom de fire veggene. Men viktigst av alt er hjem å sitte med familie og venner uten å føle seg nødt til å si et eneste ord, bare føle tilstedeværelse. Tilstedeværelse av trygghet, kjærlighet, varme og andre mennesker, andre sjeler.