Lagbilde med Fotballkompis fra Norway Cup

Norges første "flyktninglag" i Norway Cup

Røde Kors Ungdom og REMA 1000 er initiativtakere bak integreringsprosjekt som benytter fotball som metode.

For mange unge flyktninger er det utfordrende å etablere seg i det norske samfunnet. «Fotballkompis» som er et prosjekt under Røde Kors Flyktningkompis har som mål å integrere unge flyktninger gjennom likeverdige koblinger med norsk ungdom.

- I REMA 1000 ønsker vi å være en bidragsyter i det viktige integreringsarbeidet. Fotball har et universelt språk som bringer folk sammen på tvers av kultur og landegrenser og vi er stolte av å kunne bidra i dette prosjektet, sier Vidar Riseth, sponsorsjef i REMA 1000.

Laget har siden februar trent sammen en dag i uka. Streetfotball Norway, som i mange år har samarbeidet med REMA 1000, følger opp laget sportslig. Trenerteamet er Rolf Choi Tenold og tidligere landslagsspiller Erik «Myggen» Mykland. Tenold forteller at tilbudet har vært svært populært.

- Vi kunne startet ti lag hvis vil hadde hatt kapasiteten til det. I første omgang har vi startet to lag der et deltar i Norway Cup. Samholdet i laget er svært godt og vi ser frem til årets høydepunkt, sier Tenold.

Sammen med Røde Kors Ungdom har ungdommene i Fotballkompis også hatt det sosialt utenfor fotballbanen.

- For Røde Kors Ungdom er det fantastisk å se det engasjementet og det drivet som er i Fotballkompis, både hos ungdommene og trenerne. Det er mye latter og glede og vi kan se at vennskap har oppstått, sier Trine Munkvold Lindset, nasjonal prosjektkoordinator før Flyktningkompis i Røde Kors Ungdom.

- Jeg er med i Fotballkompis for å bli kjent med nye mennesker, møte venner og vinne Norway Cup, sier Nahom (17) fra Eritrea. Den unge høyrebacken har vært i Norge i ett og et halvt år og er takknemlig for nettverket prosjektet har gitt ham. Lagkamerat Abdul er enig.

- Det er fint å ha et fotballprosjekt som er litt mer lavterskel. Det er dyrt å drive med idrett og det er ikke alle som har råd, mener Abdul (17) fra Oslo.

Et kamerateam har fulgt lagets vei mot Norway Cup gjennom våren. Første episode av nettserien «Fotballkompis» har premiere på Facebook-siden til REMA 1000 torsdag 3. august.

Innledende kamper i Norway Cup
Søndag 30. juli kl. 12.00 mot International FC
Mandag 31. juli kl.18.30 mot Melhus. Kampen sendes direkte på TV2 Sumo
Tirsdag 1. august kl.12.00 mot Inter Sports Club