Opplevelser fra Kiev

Henriette Håvardstein og Kathinka Theodore Aakenes fra Røde Kors Ungdom fikk muligheten til å delta på studietur til den ukrainske hovedstaden.

folk i kiev

En grytidlig oktobermorgen fant 20 utvalgte ungdommer fra en rekke organisasjoner veien til Gardermoen for videre reise-etapper mot Østen. De to reiselederne, Erik Schreiner Evans og Eilev Hegstad, hadde lagt opp til et tett og innholdsrikt program, og var klare til å sluse oss gjennom et spekter av opplevelser; fra praktisk organisasjonsarbeid til formelle diplomatibesøk. Turen skulle by på godt faglig påfyll og organisatorisk inspirasjon for representanter fra ungdomsorganisasjoner i vårt langstrakte land; Press, Solidaritetsungdommen, Grønn Ungdom, Natur og Ungdom, Spire, Norges Unge Katolikker, Europeisk Ungdom, Unge Venstre, Sosialistisk Ungdom, 4H, Barne- og ungdomsrevmatikergruppe og HLFU.

I regi av LNU - Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner - fikk vi anledning til å møte en rekke barne- og ungdomsorganisasjoner og et lite innblikk i måten de arbeidet på, samt diskutere arbeidsmetoder og strategier for å bidra til endring i samfunnet. Den norske gjengen ble presentert for Ukrainas svar på LNU, National Youth Council Ukraine, som er stadig i utvikling og viktige organisasjonspolitiske prosesser i samarbeid med det ukrainske departementet for sport og ungdom. Målet er å etablere en demokratisk struktur slik at organisasjonslivet blant lokal ungdom kan blomstre.

Planting av fredstrær

Vi fikk opprettet kontakt med det nasjonale Røde Kors i Kiev, og ungdomsrepresentanten i hovedstaden. Ungdomslederen for PA (Head of Information and Public Affairs Departement, Ukrainian Red Cross Society), Vladyslav Shelokov, inviterte oss spontant med på et arrangement i National Botanic garden of Hryshka. Arrangørene, en partner av Røde Kors i Kiev, samlet en rekke ledere for humanitære organisasjoner, delegater og ambassadører for en seremoni hvor det ble plantet trær for fred. Frivillige fra Røde Kors Ungdom deltok under plantingen, side om side med ambassadøren fra Japan og hans familie. Vi fikk noen gode samtaler om det å være frivillige for en verdensomspennende organisasjon.

hjelpekorps ute

Røde Kors Ungdom i Ukraina

Noen dager senere fikk vi anledning til å besøke Røde Kors’ hovedkontor i Kiev. Der møtte ungdomskoordinatorer, blant annet Anatoliy Lashko, Youth Movement Coordinator of Ukrainian Red Cross Society, oss til en hyggelig samtale om ungdomsorganisasjonens struktur, aktiviteter og fremtidsplaner. Anatoliy hadde nettopp overtatt posten etter tidligere koordinator, og vi hadde et interessant møte med dem begge. Bevegelsen har et samarbeid med Ungdommens Røde Kors i Danmark, som Røde Kors Ungdom i Norge også har tette bånd til.

Aktivitetene som fokuseres på i søsterorganisasjonenen i øst er beredskap og førstehjelp. Dette innebærer i stor grad tilstedeværelse og opplæring. Den spente situasjonen med tanke på krigshandlinger i Øst-Ukraina medfører en viss tilbakeholdenhet blant organisasjoner i møte med det politiske liv. Eksempelvis er det svært liten grad av politisk påvirkningsarbeid som utøves, hvilket er en metode som tas flittig i bruk i den norske konteksten. Organisasjonens aktiviteter forteller oss mye om situasjonen i landet, og er derfor en interessant måte å stifte bekjentskap med et samfunn på.

Fra kunst til korrupsjon

For øvrig la LNUs studieprogram til rette for mange inspirerende møter med ungdomsorganisasjoner og aktører som fasiliterer slik aktivitet. Kampen mot korrupsjon var en gjenganger blant flere av de eksterne bidragsyterne som EU-delegasjonen og den norske ambassaden.

Studiedagene i Kiev ga også rom for å oppleve kunst og kultur. Den norske flokken ble tatt med på guidet tur i hovedstaden og gitt et innblikk i landets eldre religiøse historie, grotteklosteret Petsjerskaja Lavra, til nyere politiske hendelser på Maidan square. Forgylte kirkekupler, vakre kvinner, hipsterpregede barer, politisk ukorrekt sjokolade - det nedsotede smykkeskrinet av en hovedstad i Ukraina byr utvilsomt på noe for enhver smak.

To kvinner

Takk for turen!