Blomsterturen Til Topps med Røde Kors. Deltakere i mål!

Til Topps

Dersom du er på jakt etter noen å gå tur med, eller du leder en turgruppe som skal nå sin topp kan du ta kontakt med Røde Kors eller DNT der du bor.

Det arrangeres fylkesvise og/eller regionale toppturer over hele landet.

Turgrupper

Gjennom Til Topps har det blitt etablert mange turgrupper. Disse turgruppene vil fortsette med aktivitet ute i norsk natur i lang tid fremover. De vil sørge for at flere opplever det å være ute i naturen, og etablere vennskap i nye omgivelser.
Etter at Til Topps arrangementet som har blitt holdt i Lom nå er lagt ned, vil turgruppene selv ha ansvar for å sørge for at medlemmene i gruppa får mulighet til å nå sin topp. Hvor toppturen legges er opp til hver enkelt gruppe.

Skal du ut på tur?

Vil du ha med deg familie, venner eller en annen gruppe? Les våre tips til turen under. Her finner du også en pakkeliste dersom dere skal på fjelltur. Pakkelisten finnes på Norsk og arabisk.

Pakkeliste Arabisk

  قائمة التعبئة

Pakkeliste norsk

Planlegging

Planlegging, felleskap, pauser, pakking av sekk, mat og drikke, disponering av krefter og turglede er viktige faktorer for en vellykket turopplevelse.
Hvordan planlegge den gode turen med turlaget? De fleste av oss har ulik erfaring med å gå på tur i skog og på fjell.
I fjellet er det heldigvis god plass, og med unntak av ruter med smale partier og enkelt topp punkt vil du ha den plassen du trenger. Blir det kø, ta det med ro og vent til det blir din tur. Da blir turen bedre og hverken du eller de rundt deg blir stresset.

Gå sammen

Når dere går i turlag, er det viktig å bli enige om noen turregler på forhånd. Det er stor forskjell på å gå alene på tur og å gå mange sammen. I et turlag må en ta hensyn til at alle er forskjellige slik at vi får en positiv turopplevelse.
Noen i laget går kanskje mye i fjellet, mens for andre er dette første langtur. Da er det lurt å huske at alle skal ha det bra, og at vi vil ha med alle helt Til Topps! Treningsturene og toppturen dere har planlagt vil trolig ha ulike utfordringer og det vil gjenspeile seg i gruppen. Bli enige om tempo. Hvis noen går for fort, er det lett at de går fra gruppen. Hvis noen går for sakte, er det også fort gjort at de andre går ifra. Finn en passende fart slik at alle får bli med Til Topps og hele gruppen får en hyggelig tur.

Ta pauser

Avtal felles pauser for gruppen slik at alle vet når neste pause er. Dette kan gjøres på flere måter, enten ved å avtale pause et bestemt klokkeslett eller å si at "Vi tar pause når vi kommer opp til den steinen der borte".
Etter at dere har gått 10-20 minutter, er det lurt med første pause. Da har kroppen kommet i gang, og en kjenner kanskje at det ble litt varmt å ha på seg alle klærne eller at det ble litt kaldt. Kanskje sekken ikke satt sånn som den skulle? På denne første pausen er det lurt å kjenne etter slike ting, og så justere sekken helt riktig og ta av eller på klær slik at det blir behagelig å gå.
Det er viktig å ha behagelig temperatur hele tiden, ikke for varmt og ikke for kaldt. Når alle vet at det er pause etter 10-20 minutter, er det lettere å kjenne etter hva hver enkelt må gjøre for å få en behagelig tur.
Når gruppen tar pauser, kan det være lurt å bestemme et klokkeslett for når pausen er ferdig. Da kan alle planlegge hvordan de vil bruke pausen og er klare til å gå videre når tiden er inne.

Pakk sekken riktig

Pakk sekken fornuftig, slik at det du har bruk for først ligger lettest tilgjengelig. Fordel tyngden så det tyngste ligger inntil ryggen og ikke øverst i sekken. Du bør ha lett tilgang til drikke og noe godt å knaske på uten at du trenger å ta av deg sekken eller stoppe helt opp. På den måten oppnår man smidighet i turlaget og unngår irriterende småstopp hele tiden.


Drikk ofte

Motiver hverandre til å spise og drikke underveis. Særlig er drikke viktig på denne årstiden og i denne høyden. Drikk ofte små slurker. Drikk før du kjenner at du er tørst og tørr i munnen. Det er lurt å avpasse kreftene, føler du at det blir tungt og slitsomt, skal du tenke på den fantastiske opplevelsen som venter deg på toppen.
Å stå på toppen av det fjellet du har hatt som mål og du har klart å gå Til Topps, er en opplevelse du aldri vil glemme. Å gjøre det sammen med andre gjør opplevelsen enda større.