Helsesistas livsmotto: – Våg å være ærlig

Hele Norges Helsesista, Tale Krohn Engvik, står bak mottoet “Våg å være”. Hun mener det er viktig å føle på ting som er ubehagelig, og at det er et større press blant unge nå enn det var før.

Blond kvinne smiler og gjør V tegn, holder mobil med snapchat ikon
Norges Helsesista, Tale Krohn Engvik. Foto: Martin Fjellanger

 – Jeg tenkte ikke på hvordan rompa mi så ut før jeg var voksen. Barn og unge i dag tenker mye på kropp, og sammenligner seg med andre. Mange føler på et press på å prestere på mange ulike arenaer, sier Engvik. Hun forklarerer at denne totalbelastningen av press og forventninger om hvordan ting skal/bør være gjør at mange synes at hverdagen er tøff.  

-Det er viktig å kunne snakke om at ting ikke alltid er bra, og dele det med noen så man kan se fremover sammen.

Engvik er opptatt av at man skal våge å være seg selv, og stå for sine egne valg og meninger. Det er på denne måten man blir trygg på seg selv, og dermed godtar seg selv for den man er.  
 – Det er fint å være annerledes, sier Engvik og legger til at det er en fin øvelse å legge merke til ting man liker ved seg selv, personligheten sin, egenskaper og livet sitt. – Det er viktig å være glad i seg selv. 

Alle opplever vanskelige ting

Engvik er i dialog med barn og unge hver dag. – Mye av det som går igjen er relasjoner til andre og det sosiale liv, forklarer Engvik. Det er viktig for oss mennesker å være en del av flokken, vi er flokkdyr. Derfor har de fleste et behov for å ha gode venner. Det å føle at vi er verdt å være glad i og bli sett, handler det meste om, forklarer Engvik. 

Engvik er også opptatt av å kommunisere ut at alle opplever vanskelige ting i livet, alt fra kjærlighetssorg, følelsen av å ikke mestre noe, savn eller det å miste noen. – Det er viktig å kunne snakke om at ting ikke alltid er bra, og dele det med noen så man kan se fremover sammen. Våg å være sårbar, våg å være ærlig, sier hun. 

Helsesista sine tips:

  • Ikke bare fokuser på det du ikke får til eller sammenlign utseende eller egenskaper med andre. Husk at de fleste rundt deg er mest opptatt av seg selv, de bryr seg egentlig ikke så mye om hvordan du ser ut, eller hva du er god på og mindre god på. 
  • Når du tenker stygt om deg selv, må du tenke: ville jeg sagt dette til noen jeg er glad i? Vi må slutte å mobbe oss selv og være så kritiske.
  • Istedenfor å fokusere på hvordan alle andre er eller gjør, fokuser mer på hvordan jeg er og hvordan jeg vil være mot andre og mot meg selv. Man kan ikke bestemme hvordan alle andre er, men du kan bestemme hvordan du kan være mot deg selv.
  • Spør deg selv om de du følger på sosiale medier gir deg en god eller dårlig følelse. Føler du deg dårlig, prøv å avfølg, og husk å være litt kritisk til alt du ser og leser: sosiale medier er ikke det virkelige liv.  

Les mer om psykisk helse blant barn og ungdom