Linnéa Myhre åpen og ærlig – Vær din egen venninne
Linnéa Myhre (29) er et kjent fjes mange forbinder med suksess og karriere. Men helt siden ungdomsskolen har hun hatt et anstrengt forhold til både mat og kropp.
Psykisk helse og det å være god mot seg selv, er viktig for Linnéa. - Allerede på barneskolen husker jeg at alle skulle veie seg i klasserommet, og deretter skrive på tavlen hvor mye vi veide, forteller Linnéa. Selv om sosiale medier ikke fantes på denne tiden, mener hun likevel at et kroppsfokus og «idealkroppen» har eksistert i lang tid, og er noe barn og unge alltid har måttet ta stilling til.
Evig jag etter det perfekte
– I ungdomstiden opplever man press fra alle kanter. Man skal se bra ut, ha gode karakterer, ha mange venner og være sosial, poengterer Linnéa. – Det er det evige jaget etter å være perfekt, men så er ikke de vi anser som «perfekte» fornøyde heller, det er viktig å huske på, sier hun.
"Man tror de som er populære har det perfekt"
For Linnéa startet anoreksien på slutten av ungdomsskolen.
– Jeg startet med slanking som et prosjekt. Når man ikke føler man mestrer noe, ble slanking for meg noe konkret å gripe fatt i. Når jeg begynte å se resultater, ga det mersmak. Jeg følte for første gang at jeg mestret noe. Og jeg fortsatte, forteller hun.
Hun presiserer at miljøet og folkene man har rundt seg, har mye å si for hvordan man har det som ung.
– Jeg var i en utrygg situasjon, og det var flere elementer i liv mitt som var vanskelig, sier Linnéa og legger til at fokuset på kropp tok mer og mer av tiden hennes.
Snakk med noen
Løsningen for Linnéa ble å snakke om det. Hun opp- fordrer barn og unge til å snakke med noen man er trygge på.
– Enten det er helsesøster, en venn, en kollega eller lærer, bare man kan åpne seg og få sagt ting høyt til noen, er det en god start, sier hun.
29-åringen fra Molde forklarer at hun også stadig har blitt bedre på ikke å baksnakke seg selv.
– Vær mot deg selv som du ville vært mot din egen venn eller venninne, og når de vonde tankene nærmer seg, skyver du de bort. Sakte, men sikkert vil det bli bedre, forklarer hun.
Instagram er et fasadeliv
Når barn og unges psykiske helse blir et tema, blir bruk av sosiale medier sentralt.
– Jeg synes synd på de som vokser opp med sosiale medier i dag. Instagram er et fasadeliv, sier hun og mener mange kan bli påvirket i feil retning. Selv føler Linnéa at hun har et nokså balansert forhold til sosiale medier og sier at «likes» ikke definerer henne som person. – Det er det viktig å huske på, presiserer hun.
Hennes råd til «instagramvett» er å skille mellom det som er ekte og det som er fasade. – Avfølg kontoer som får deg til å føle deg dårlig, og definer for deg selv hva en «like» egentlig betyr, sier hun.
29-åringen mener at det også finnes positive sider ved dette altoppslukende fenomenet.
– Jeg synes det er fint at man kan være sosial med venner, uten å måtte møte folk, og man får mer tid til å gjøre det man liker, sier Linnéa og drar på smilebåndet. – Det passer meg bra, for jeg elsker å være alene.
Frivillig i Røde Kors
For halvannet år siden ble Linnéa frivillig i Røde Kors. – Jeg gikk først på et informasjonskurs om hva Røde Kors jobber med, og fant deretter et par aktiviteter som jeg følte passet meg godt, forteller hun. I dag er Linnéa engasjert både i arbeid for barn og unge, og i visitortjenesten der hun besøker en innsatt i Oslo fengsel.
– Det å kunne gi noe til andre, samtidig som man får utfordret seg selv, er veldig fint. Jeg er ikke så god på small-talk, så det å prate med en fremmed i en time i fengselet, har gitt meg veldig mye, sier hun.
– Det er en klisjé å si det, men det er veldig betydningsfullt å gjøre noe godt for andre, avslutter hun.