Kvinner og barn ved vannpost Vis bildetekst
I 2019 ble livet til familiene i Busoro i Burundi snudd på hodet. Da satte Røde Kors opp en vannpost i nabolaget deres. Tekst og foto: Truls Brekke/Røde Kors

Rent vann gir friske barn

– Før var barna syke hver eneste måned. Etter at vi fikk vannpost med rent vann, har ingen av dem vært syke en eneste gang, sier trebarnsmor Violette (30) i Burundi.

Violette Mpawenimana bor sammen med sin mann og deres tre sønner i forstaden Busoro, utenfor Bujumbara, den største byen i Burundi. For noen måneder siden ble livet til den lille familien snudd på hodet. Da satte Røde Kors opp en vannpost i nabolaget deres.

– Før måtte jeg gå til elva for å hente vann to ganger om dagen. Det tok én time å gå hver vei, så jeg brukte mye tid på å hente vann hver dag. Hver gang bar jeg to jerrykanner på 25 liter. Nå har vi rent vann like ved huset vårt. Det tar bare to minutter hjemmefra, og jeg kan hente vann så ofte jeg vil, forteller Violette.

Den viktigste gevinsten for familien er likevel ikke tiden de sparer. Elven hun hentet vann i, er forurenset og skitten – og førte til sykdommer.

– Siden vannposten kom, har ikke barna vært syke en eneste gang. Livet er mye enklere.

Trebarnsmor Violette (30)
Familie i murhus
– Før måtte jeg gå til elva for å hente vann to ganger om dagen. Det tok én time å gå hver vei, sier Violette (30). Foto: Truls Brekke/Røde Kors

Måtte drikke skittent vann

– Til tross at vannet fra elva var skittent, måtte vi bruke vi det til å drikke, lage mat, vaske klær, gjøre rent i huset og alt mulig annet. Barna var ofte syke og måtte være hjemme fra skolen. Som regel hadde de diaré et par ganger i måneden. Jeg var alltid bekymret, og brukte mye tid på å pleie dem, sier Violette.

Kolera, diaré og andre vannbårne sykdommer var utbredt i nabolaget. Etter at den nye vannposten kom, har ingen i familien vært syke.

– Siden vannposten kom, har ikke barna vært syke en eneste gang. Livet er mye enklere. Jeg har fått bedre tid til å holde det rent hjemme, og jeg kan lage ordentlig mat til familien, forteller Violette.

Kvinne fyller vannkanne
Livet er blitt lettere for Violette og de andre kvinnene i landsbyen etter at den nye vannposten kom. Ikke minst holder barna seg friskere. Foto: Truls Brekke/Røde Kors

Fått bedre råd og mer tid

Når barna var syke, hendte det at hun kjøpte rent drikkevann i nærheten. Men bare unntaksvis hadde familien penger til det.

– Nå har familien bedre råd. Vi slipper å kjøpe vann, og jeg har bedre tid til å jobbe i kjøkkenhagen. Der dyrker vi grønnsaker som vi kan spise selv, og det blir litt til overs som vi kan selge på markedet, forteller Violette.

Rent vann

  • Rent vann er avgjørende for å sikre en god oppvekst og at barn overlever. Urent vann kan føre til svekket utvikling, sykdom og underernæring.
  • Siden 1990 har 2,6 milliarder mennesker fått tilgang til forbedret vannsystem.
  • På verdensbasis lever fremdeles 663 millioner mennesker uten rent vann.
  • I Burundi mangler 40 prosent av befolkningen rent vann. På landsbygda mangler hele 70 prosent denne livsnødvendige ressursen.

Dette gjør Røde Kors i Burundi

  • Kolera- og mor/barn-helseprosjekter hjelper utsatte barn og familier.
  • Burundi har mer enn 800 000 Røde Kors-frivillige. De jobber tett med helsevesenet, hjelper til i lokalsamfunn og er en stor ressurs for landet.
  • Vannposten i Busoro er en del av koleraprosjektet til Burundi Røde Kors, som er støttet av Norges Røde Kors.

Vil du hjelpe? Her kan du bidra