Mor og nyfødt baby Vis bildetekst
Hvert år blir mange millioner tenåringer i verden mødre. Samantha er bare 17 år og har nettopp født en datter på helsestasjonen i Meretini i Kenya. Tekst og foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

17 år og nybakt mor

Å føde er risikabelt for både mor og barn, og særlig når mor selv er et barn. Riktig helsehjelp og kunnskap om familieplanlegging redder mange.

Den lille jenta er bare noen timer gammel, hun veier 3,5 kg og har ikke fått navn enda. Moren Samantha er 17 år og holder datteren varsomt i armene. Faren er ute av bildet. 

Vi skal reise hjem i dag. Jeg får hjelp av mamma til å ta vare på babyen, sier Samantha lavt. Etter 13 timer med smerter fødte hun datteren i natt, og med ett forsvant hennes egen barndom og frie ungdomsliv.   

Ung jente og jordmor
Ved fødeavdelingen på klinikken jobber seks jordmødre på skift for å sikre trygge fødsler for kvinnene i lokalsamfunnet. Hver måned bidrar jordmor Constance og de andre til å ta imot 60–80 babyer.

Risikabelt å føde 

Hun er en av utallige unge mødre i Kenya. Mange av dem slutter på skolen og fratas muligheten til å bryte ut av fattigdomssirkelen. Ofte risikerer de livet på grunn av manglende svangerskapsoppfølging og fødselshjelp. Det er ikke uvanlig å føde hjemme på jordgulvet uten kyndige jordmødre, og barnedødeligheten er høy. I 2011 ble det anslått at kvalifisert helsepersonell var til stede ved kun 42 prosent av fødslene i Kenya.  

Vi har 60–80 fødsler hver måned, og de aller fleste går bra.

Jordmor Constance

Helsestasjonen i Meretini utenfor Mombasa er derfor et kjærkomment tilbud til kvinner og barn. I tillegg til vanlige helsetjenester og barselkontroll, er det en egen fløy med fødeavdeling her.  

– Vi har 60–80 fødsler hver måned, og de aller fleste går bra, forteller jordmor Constance. Hun er en av seks jordmødre ved fødeavdelingen, i tillegg til 10 frivillige helsearbeidere. 

Kvinner og barn venter på helsesjekk
Det utendørs venterommet på helsestasjonen er fullt av mødre og barn. Tilbudet er gratis, og hver dag kommer opp mot 400 mennesker hit. Røde Kors har en viktig rolle i å gi informasjon om helsehjelpen.

Røde Kors sprer kunnskap 

Klinikken drives av myndighetene, mens frivillige i Røde Kors bidrar til at folk kommer hit. De sprer kunnskap og informasjon i lokalmiljøet for å forebygge sykdommer og sikre at mødre og barn får den helsehjelpen de trenger. Det gjennomføres også vaksinekampanjer i lokalsamfunnet med jevne mellomrom.  

Det vrimler av folk utenfor helsestasjonen, hver dag kommer det rundt 400 mennesker hit. Dorcas (32) er her på kontroll med sønnen Emanuel på to måneder. Han veies, måles og sjekkes.  

Jeg kommer hit så ofte jeg kan. Emanuel er frisk og vokser som han skal, det er godt å få bekreftet at alt er i orden, sier Dorcas

Baby måles
– Jeg kommer ofte hit på kontroll med Emanuel. Han har god helse nå, sier Dorcas Malemba (32). I dag er hun på helsestasjonen med sønnen på to måneder.

Gode råd kan endre framtiden

Den nybakte tenåringsmoren Samantha er også takknemlig for tilbudet. Hun har vært på kontroll hver måned gjennom hele svangerskapet og vil komme tilbake med babyen for oppfølging i tiden framover. Med riktig hjelp og gode råd er framtidsutsiktene for henne og datteren forhåpentligvis litt lysere enn for mange afrikanske jenter i samme situasjon.  

Måler overarmen til et barn
Røde Kors jobber med å spre kunnskap om helse og familieplanlegging. Ved klinikken kan kvinner komme på kontroll med barna sine og få vaksiner og råd. Her måles overarmen til Nuru (2) for å sjekke om han vokser som han skal.

Kenya

  • Folketall: 48,4 millioner
  • 73 % av innbyggerne er under 30 år
  • 46 % lever under fattigdomsgrensen
  • Utfordringer: Mangel på mat, rent vann og helsetilbud, store økonomiske ulikheter, korrupsjon og vold

Dette gjør Røde Kors i Kenya

  • Kolera- og mor-barn-helseprosjekter hjelper utsatte barn og familier.
  • Et stort nettverk av Røde Kors-frivillige i Kenya jobber tett med helsevesenet og er en stor ressurs for landet.

Les mer om Røde Kors i Kenya