Mor og sønn vasker hender Vis bildetekst
Rene hender kan redde liv. Movine (16) har lært om hygiene av Røde Kors og viser moren Jane hvordan man skal vaske hendene. Tekst og foto: Camilla Gilje Thommessen

Kenya: Barna lærer foreldrene å vaske hendene

Håndvask kan hindre sykdommer og redde liv. Det har kompisene Movine (16) og Richard (15) lært gjennom Røde Kors´ helseklubb på skolen. Kunnskapen tar de med seg hjem til familien.

Movine (16) gnir hendene under vannstrålen. Han passer på at såpen kommer til alle steder. Mellom fingrene, under neglene. Mamma Jane følger godt med mens hun heller vannet sakte over baljen.

– Jeg har lært av Movine at håndvask er viktig for å holde oss friske. Rene klær og god hygiene gjør at sykdommer ikke sprer seg så raskt, forteller Jane Atieno Gende (50).

Hun og sønnen i et slumområde utenfor Mombasa i Kenya. Her er vann mangelvare og kunnskap om hygiene lite utbredt. Det lille vannet som finnes i brønner og vannhull, er ofte forurenset.

Hver dag kommer lastebiler fra myndighetene med vann som befolkningen kan kjøpe for 2 kroner per kanne. Det høres billig ut, men er en stor kostnad når inntekten er minimal. Konsekvensen er at mange drikker eller vasker seg i det skitne vannet – og blir syke.

Jente ved vannhull
Amanda henter vann i en brønn rett ved hjemmet sitt. Vannet er ikke helt rent, men brukes likevel til matlaging og vask. Røde Kors jobber for at lokalmiljøet skal få tilgang til mer og renere vann.

Slik vasker du hendene

 • Fukt hender og håndledd under lunkent rennende vann.
 • Tilsett en eller to pump med såpe i en håndflate.
 • Spre såpen over alle flater på begge hender – ikke glem håndledd!
 • Skyll hendene grundig i lunkent rennende vann.
 • Klapptørk hendene godt med rent håndkle eller tørkepapir.
 • Bruk håndkledet eller papiret til å skru av vannet.
 • Vips – du har rene hender!


Kilde: Folkehelseinstituttet

Største årsak til barnedødelighet

Urent vann og dårlig hygiene er den viktigste årsaken til at barn dør i verden. Sykdommer som kolera og diare er enkle å forebygge, men forårsaker noen av største helseproblemene for barn. For oss i Norge er det nesten ubegripelig, vi har både kunnskapen og rent vann i alle kraner og bekker. Vi har lært å vaske hendene før middag og litt ekstra når vi er forkjølet.

– Kunnskap er noe av det viktigste vi kan gi menneskene her. Mange vet ikke hvor viktig hygiene er for å unngå sykdommer. Det å vaske både seg selv og kjøkkenredskaper skikkelig, er ting de aldri har lært, sier Benson Mwarigha i Røde Kors i Mombasa.

Skoleelever
– På helseklubben lærer vi hvordan vi skal holde oss rene og unngå sykdommer, forteller Richard (15), Neema (14), Mariam (11) og Movine (16). De bor i slumområdet Bangladesh utenfor Mombasa.

Helseklubber på skolene

Derfor har Røde Kors startet helseklubber på skolene. To dager i uka får elevene undervisning i temaer som sykdomsforebygging, personlig hygiene, seksuell helse og prevensjon.

Barna får øve seg på å vaske hendene, som er det viktigste og enkleste tiltaket mot mange smittsomme sykdommer. Alt de lærer, tar de med seg hjem til familien, og slik spres den livsviktige kunnskapen.   

– Når vi mangler såpe, har jeg lært at vi kan bruke aske, forteller Richard (15), mens han demonstrerer håndvasking med aske utenfor huset sitt. Nabobarna følger med og vil prøve, de også.

Gutt vasker hender med aske
Richard (15) har lært å bruke aske når de ikke har såpe, og mamma Catherine (44) strør asken over hendene hans under håndvasken. Familien har fått nye, gode vaner som forebygger sykdom.

Glad for at barna lærer om hygiene

Moren Catherine Mudivo (44) er alene med fire barn og har ingen inntekt. Hun låner litt penger av naboer for å kjøpe mat. Rent vann er luksusvare.

– Det regner lite her, og vi trenger mer vann. Flere vannhull og pumper. Det lille vannet vi har, er ikke 100 prosent rent, men vi drikker det likevel. Jeg er uansett glad for at barna lærer om hygiene og hvordan vi skal vaske hendene, sier hun.  

– Jeg har lært av Movine at håndvask er viktig for å holde oss friske. Rene klær og god hygiene gjør at sykdommer ikke sprer seg så raskt.

Jane Atieno Gende (50)
Mor vasker sønn ute
En mor vasker sønnen i en balje utenfor huset, med et yngre barn på ryggen. Siden mange av barna går barbeint, er det viktig å vaske dem ofte så de ikke får parasitter og andre sykdommer.

Dette gjør Røde Kors i Kenya

 • Helseklubber på skoler lærer barn og unge om hygiene, helse og forebygging av sykdommer. Barna tar med seg kunnskapen hjem til familien sin.
 • Vann-, hygiene- og sanitærprosjekter gjør lokalsamfunn bedre rustet mot sykdommer.
 • Kolera- og mor-barn-helseprosjekter hjelper utsatte barn og familier.
 • Et stort nettverk av Røde Kors-frivillige i Kenya jobber tett med helsevesenet og er en stor ressurs for landet.

Bli Røde Kors-fadder