Dame på sykehus i Mogadishu Vis bildetekst
– De fleste kvinnene som får fistel, blir forlatt av mennene sine, og de blir isolert av lokalsamfunnet. Mange lever i mange år med tilstanden, fordi de ikke vet at det finnes behandling. Her kan vi gi dem verdigheten tilbake, sier Anisa Maxamed, som er prosjektleder for fistel-klinikken på Keysaney-sykehuset som drives av Somali Røde Halvmåne. Foto: Truls Brekke

Føler jeg er blitt en normal person igjen

16 år gamle Saadiya har fått tilbake troen på fremtiden. – Jeg har fått livet tilbake, sier hun, med et stort smil.

Saadiya har fremdeles smerter etter operasjonen hun måtte gjennom i morges, men føler seg allerede bedre.

Hun er en av om lag 20 kvinner på den postoperative salen på Keysaney-sykehuset i Mogadishu. Sykehuset i den somaliske hovedstaden er et av få sykehus i landet som utfører fistel-operasjoner. Fistel er tilstand som rammer mange kvinner i land som Somalia i forbindelse med lange, kompliserte fødsler uten tilgang til helsehjelp. Tidlig ekteskap er utbredt, og unge førstegangsfødende er spesielt utsatt, fordi hoftene deres kan være for smale for en normal fødsel (se faktaboks).

Tre damer ligger i sykehussenger
Nyopererte Jumeriya (nærmest), Saadiya og Rahama ser fram til et liv uten fistel. Tilstanden er svært smertefull, og det er mye skam knyttet til det. Foto: Truls Brekke

 Saadiya hadde slitt med fistel i mer enn ni måneder, etter en komplisert fødsel da hun bare var 15. Siden da har hun konstant og ukontrollert lekket urin. Hun har ikke hatt tilgang til bind eller tøy for å dekke seg til. Hun har ofte luktet urin og har derfor holdt seg innendørs og isolert seg fra venner og familie.

Nå håper hun at mannen hennes vil ta henne tilbake og at hun vil få et normalt liv, uten konstante lekkasjer.

– Jeg føler at jeg er en normal person nå. Jeg er virkelig takknemlig, og gleder meg til å reise hjem.

Saadiya

Skam, smerte og avvisning

To senger bortenfor, ligger Jueriya. 25-åringen har levd med fistel i ni år. Også hun ble gift da hun var 15, og hun ble gravid bare noen måneder senere. Jueriya forteller at svigermoren ringte en tradisjonell fødselshjelper som kom da fødselen startet. Etter 12 timers i barsel tryglet hun svigerfamilien om å ta henne til sykehuset, men først etter tre dager tok familien henne til lege. Da var det for sent, babyen døde. En uke etter den forferdelige opplevelsen mistet Jueriya kontrollen over avføringen og hadde problemer med å gå. Legen diagnostiserte urinveisinfeksjon, ga henne antibiotika og sendte henne hjem. Smertene og lekkasjene fortsatte, og etter et år oppsøkte hun lege på nytt, men heller ikke denne gangen fikk hun hjelp. Jueriya gjorde sitt beste for å skjule tilstanden, men inkontinensen, men forholdet til ektemannen ble dårligere, og til slutt ble de skilt. Livet hennes ble i praksis ødelagt før hun fylte sytten.

– Jeg har levd i skam i mange år. Konstant lekkasje nedentil, frykt for lukt, og store smerter har gjort det vanskelig å leve et normalt liv. Nå håper jeg at jeg endelig kan leve normalt, sier hun.

Norges Røde Kors øker innsatsen

263 pasienter pasienter er behandlet for fistel på Keysaney så langt i 2024 (pr oktober). Siden prosjektet startet, har nesten 1.900 kvinner og jenter tatt tilbake livet. For 60 prosent av disse jentene og kvinnene, var det deres første graviditet og nesten alle (97 prosent) mistet babyene sine.

Keysaney-sykehuset
Keysaney-sykehuset et av få sykehus i Somalia som utfører fistel-operasjoner. Så langt i år (oktober) er 263 pasienter er behandlet for fistel på Keysaney. Siden starten, har nesten 1.900 kvinner og jenter blitt operert ved sykehuset. Foto: Truls Brekke

– Det var et sterkt møte da vi besøkte Keysaney-sykehuset i Mogadishu der svært unge mødre med svært alvorlige og langvarige komplikasjoner etter fødsel blir operert for fistel. De er ofte utstøtt av familie og lokalsamfunn, men med vår støtte får de nå muligheten til å starte et nytt liv. Denne hjelpen er helt avgjørende for at jenter som Saadiya og Jumeriya skal kunne få et godt liv i fremtiden, sa Siri Hatlen, president i Norges Røde Kors, da hun besøkte sykehuset i oktober.

Somalia er en av vår tids glemte, langvarige og komplekse kriser. Landet har gjennomgått flere tiår med krig og konflikt, som har fordrevet en stor del av befolkningen. Den humanitære krisen er forsterket av klimaendringer som tørke og flom. I dag er omtrent en tredjedel av befolkningen avhengig av humanitær hjelp for daglig overlevelse.

– I løpet av de siste årene har sikkerhetssituasjonen blitt noe bedre, og det humanitære rommet har åpnet seg litt på grunn av forbedret dialog med ikke-statlige grupperinger som kontrollerer ulike deler av landet. Med økt humanitær tilgang skalerer vi nå opp arbeidet vårt ytterligere, slik at vi kan nå enda flere som Saadiya og Jueriya med livsnødvendig helsehjelp, sier Hatlen.

Fistel

  • Gynekologiske fistler (kalles noen ganger fistula) er en unormal åpning fra blære eller tarm til underlivet, som fører til ukontrollert lekkasje av urin eller avføring.
  • Fistel rammer 50.000 til 100.000 kvinner hvert år.
  • De viktigste årsakene er tidlig ekteskap og graviditet, seksualisert vold, og manglende kvalifisert fødselshjelp. I tillegg til at fistel er et medisinsk problem, er det også skam og sosiale stigma knyttet til det. Mange kvinner som har fistel blir avvist av sine ektemenn eller partnere og utstøtt av lokalsamfunnet på grunn av sterk lukt av urin og avføring. Fistel kan helbredes ved et kirurgisk inngrep og kan forhindres ved god fødselomsorg.
  • Gynekologiske fistler skjer i en av 1.000 fødsler i utviklingsland.
  • Fistel forekommer også i Norge. Rundt 20-30 kvinner blir behandlet hvert år.

Norges Røde Kors i Somalia

  • Norges Røde Kors har vært aktiv i Somalia siden 1980-tallet og er den største partneren til Somalia Røde Halvmåne etter Den internasjonale Røde Kors-komitéen, ICRC.
  • Keysaneysykehuset drives av Somalia Røde Halvmåne med støtte fra Norges Røde Kors og ICRC. I 2017 åpnet sykehuset en spesialisert fistelklinikk. Siden da har tusenvis av jenter og kvinner fått mulighet til å gjenoppbygge livene sine etter å få utført den enkle kirurgiske prosedyren.