21-22_02_2018_GanylielHospital-37 Vis bildetekst
ICRC kirurgiske team opererer en mann med skuddskader på feltsykehuset i Gamyliel, Sør-Sudan. Foto: Mari Mørtvedt/ICRC

Mine barn ble skutt

- Min kone ble skutt, sa Ruey. Mine barn ble skutt. Jeg ble også skutt. Vi ble alle veldig sårbare.

ICRC Feltsykehus, Ganyliel Sør-Sudan.  Ruey, hans kone Nyalual, og to av deres barn ble alle skadet av kuler da kampene flammet opp igjen rundt landsbyen deres i nærheten av Nassir i februar. En av barna - en syv år gammel gutt - døde som følge av skuddskader.

180222_MST_Ganyiel_Ruey
Ruey, hans kone Nyalual, og to av deres barn ble alle skadet av kuler da kampene slo til rundt landsbyen deres. En av barna - en syv år gammel gutt - døde som følge av skuddskader. Foto Mari Mørtvedt/ICRC

Ruey og hans familie var blant 44 pasienter som ICRC evakuerte med fly tidligere i år fra Nassir til feltsykehuset i Ganyliel, Sør-Sudan. En tredjedel var kvinner og barn. De fleste skader var skuddsår som krevde umiddelbar behandling av ICRCs kirurgiske team. Nyaluals ben kunne ikke reddes og måtte amputeres.

Bilde av kvinne med amputert ben sittende på syehussengen i feltsykehuset i Ganyliel Sør Sudan
Nyalual Hoth Nyuon ble evakuert sammen med mannen og hennes 10 år gamle sønn til ICRCs feltsykehuset i Ganyliel, Sør-Sudan etter at landsbyen ble angrepet på natten, og de ble skutt. En av deres seks barn, en syv år gammel gutt, ble drept. Da hun ble evakuert hadde beinet hennes blitt sterkt infisert, og måtte amputeres. Foto: Mari Mørtvedt/ICRC
Kirurgisk team forbereder operasjon på pasient med skuddskader
Ganyliel. ICRC Kirurgisk team forbereder operajon på mann med skuddskader. Foto: Mari Mørtvedt/ICRC

Den internasjonale komiteen for Røde Kors (ICRC) er alvorlig bekymret for sivile i konflikten i Sør-Sudan. Krigen påfører sivile og barn grusomme lidelser med tap av liv og alvorlige skuddskader.

Mye skuddskader

"Vi ser mye skuddskader, for det meste i beina," sier Guido Serge Verslout, en fysioterapeut for ICRC basert i Ganyliel. "De fleste sårene var allerede infiserte. Vi måtte fjerne mye dødt og infisert vev for å rense sårene."

180221_MST_Ganyiel_001
Gatwech (10). Mellom 13. og 15. februar, en dag etter sammenstøtene, ble 44 pasienter evakuert fra området av ICRC-helikoptre og fly for å få medisinsk behandling på ICRCs feltsykehus i Ganyliel. De mest kritiske pasientene som trengte nødoperasjoner ble evakuert først. Av de 44 medisinske evakuerte personer var en tredjedel kvinner og barn. Foto: Mari Mørtvedt / ICRC

Matsikkerheten er kraftig truet

Konflikten ødelegger også sivil eiendom og levebrød, noe som forårsaker tvangsflytting av folk som allerede er svært sårbare for sult og sykdom. Mangelen på mat, rent vann og helsetjenester er kritisk. Det anslås at mer enn fem millioner mennesker i Sør-Sudan er lider av alvorlig underernæring og sult i følge IPC Integrated Food Security Phase Classification. Matsikkerheten er kraftig truet i regionen som følge av den pågående konflikten.

Nyalual, som behandles på ICRCs nyåpnede feltsykehus i Udier, sier at hun er usikker på hva hun og hennes familie kan gjøre for å få mat nok når de kommer hjem. "-Vi er helt avhengige av det at internasjonale samfunnet gir oss mat," sier Nyalual. "-Før samlet vi ville frukter og blader fra skogene, men nå er det ingenting igjen."

Fakta: ICRC evakueringer

Hittil i år har ICRC evakuert 180 personer med krigsskader. I fjor alene evakuerte ICRC 834 krigsskadede mennesker og behandlet 1.685 pasienter i ICRC-støttede sykehus. En dobling fra 2016.

ICRC bekjemper sult i Sør-Sudan ved å distribuere matrasjoner og frø, oppdrettsverktøy, fiskeutstyr og iverksetter andre tiltak som storfevaksinering for å hjelpe familier med mat og gjenopprette levebrødet.

"Vi kan på ingen måte forlate et land som dette og dets befolkning," sier Celine Degen, ICRCs kontorleder i Ganyliel. - Det er store behov. Så lenge krigen fortsetter er det svært vanskelig å sikre mat og tilgang til nødvendige helsetjenester for sivilbefolkningen. Det er absolutt et behov for ICRC å være her i lang tid fremover, sier Celine Degen.

Mari Mortvedt, ICRC Juba,