Sør-Sudan. Familien har vært på flukt i fem døgn, og overlever på det de finner i naturen.

Overlever på blader og frukt

Nyayiek har vært på flukt med 8 barn til landsbyen Maar i Sør-Sudan. Familiene måtte flykte fra kampene og har den siste tiden overlevd på det de finner i naturen.

Kombinasjonen av tørke og konflikt er dødelig i Sør-Sudan. 

- Vi spiser frukt og koker blader fra trær, det er alt vi spiser, forteller Nyayiek. Hennes yngste barn, Boi Gatkvok er bare et halvt år gammel, og lever av morsmelk. 

Landsbyen Maar, som ligger i delstaten Jonglei, har tatt imot mange internt fordrevne, som har kommet hit for å søke trygghet. Der har de delt den samme maten og vannet som i utgangspunktet var en knapp ressurs.

- Det tok oss fem dager å komme hit, til fots, forteller moren.

Hun forklarer at de frukten de nå spiser fra skogen ikke vanligvis blir brukt som mat. Men nå har de ikke noe valg.

Flydropp av mat i Sør-Sudan.
Flydropp av mat i Sør-Sudan. (Foto: Olav A. Saltbones)

Enorme behov

- Behovet her i Sør-Sudan og i regionen er helt enormt. Kombinasjonen av tørke og konflikt ødelegger livene til millioner av mennesker. 20 millioner mennesker står på randen av å sulte. Nødhjelpsinnsatsen er imponerende der vi kommer til, men dessverre er behovene bare enda mye større, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Røde Kors driver et omfattende nødhjelpsarbeid i Sør-Sudan, for å få mat, vann og helsehjelp fram til mennesker i nød. Samme dag som vi møter familien til Nyayiek, slippes mat til 21 000 mennesker fra fly over en slette i utkanten av landsbyen. I tillegg blir det delt ut såkorn og verktøy til å dyrke jorden.

- De som er ansvarlige for konfliktene må respektere de sivile sin rett til å leve, og få et verdig liv. Vi må bidra med de vi kan for å kunne yte nødhjelp i den vanskelige situasjonen mange nå står midt oppe i, sier Apeland.