Lege gir medisin til barn Vis bildetekst
Endelig er klinikken åpen og barna kan få livsviktig hjelp. Alle foto: Afghanistan Røde Halvmåne

Afghanistan: Helsehjelp på fire hjul

Ryktet har spredt seg; klinikken er åpen. Langs den støvete veien kommer mødre, barn og familier. Endelig skal de få legehjelp.

Helseklinikken har stått stille siden den ble bygd av regjeringen i et avsidesliggende hjørne av Takhta-pul-distriktet i det sørlige Afghanistan. Den blå malingen blekner sakte i varmen som har svidd av store deler av landet.

Venterommet har stått tomt og medisinhyllene har samlet støv – en synlig påminnelse om den alvorlige mangelen på helsetjenester i mange deler av landet.

Barn og mødre på venterom

Venterommet fylles opp

Denne morgenen er ting annerledes på denne støvete utposten, langt utenfor asfalten og kraftledningene i Kandahar. En hvit firehjulstrekker har parkert ved klinikken, det kjente røde symbolet på bildørene markerer ankomsten til et av Afghanistan Røde Halvmånes mobile helseteam.

Teamet består av en lege, jordmor, farmasøyt, vaksinearbeider og sjåfør. De jobber raskt, setter opp utstyr og klargjør rommet. Dette har de gjort før.

Det har allerede gått rykter om at klinikken holder åpent i dag. Folk begynner å dukke opp. En mor og hennes sønn er blant de første som kommer. En familie følger etter, og snart er det en gang så stille venterommet fullt av kvinner og barn.

To mødre med barn på fanget

Barn sulter og halve befolkningen trenger akutt hjelp

En langvarig konflikt, korona, alvorlig tørke, akutt matmangel og et ødelagt helsesystem har satt sitt preg på et av verdens fattigste land. Nesten 23 millioner mennesker i Afghanistan – mer enn halvparten av landets befolkning – trenger akutt hjelp etter tørken. 3,2 millioner barn under fem år står i fare for å bli underernærte innen utgangen av året.

– Det er tørke, det er sult, mange er syke og vi mangler vann.

Basir, bonde

Tørken har påvirket levebrødet til millioner av mennesker som er avhengige av jordbruk og husdyr for å overleve. Mye storfe og sau har dødd. Røde Halvmåne har hjulpet folk med å få i gang husdyrholdet og dyrke matplanter som er mer hardføre mot tørke.

Lite barn

Har trappet opp helsehjelpen

Landets helsesystem er svakt på grunn av mangel på penger og utstyr. Mange sykehus har stengt dørene. De som bor utenfor byene, berøres mest og mange har ikke tilgang til helsehjelp.

– Det er tørke, det er sult, mange er syke og vi mangler vann, sier Basir, en bonde som kom til klinikken med familien sin. – Derfor trenger vi disse medisinene og hjelpen vi får.

Afghanistan Røde Halvmåne støtter lokalsamfunn som er hardt rammet av krisene, og gir nødhjelp og kontantstøtte til familier.

De mobile helseteamene til Afghanistan Røde Halvmåne har trappet opp arbeidet med å gi helsehjelp på avsidesliggende steder i alle 34 provinser, med støtte fra Røde Kors internasjonalt.

Lege undersøker barn

Ikke engang råd til en paracet

For mange betyr helsehjelpen forskjellen på liv og død.

– Menneskene i disse områdene er ekstremt fattige, og det finnes ingen helsetjenester der de bor, forklarer Dr. Hamdullah på sitt provisoriske kontor i Takhta-pul.

– Mange av dem er bønder og har ikke penger til en eneste tablett med paracet engang.

I dag vil Dr. Hamdullah og teamet hans hjelpe rundt 120 pasienter, flere er gravide og nybakte mødre. De prioriterer babyer og små barn, og gir vaksiner for å forebygge sykdommer som polio, meslinger og tuberkulose.

Kvinnelig helsepersonell snakker med gutt

Kvinnelig helsepersonell

De mobile helseteamene til Røde Halvmåne er helt avgjørende i et land med én lege per 3500 mennesker. Det er mangel på kvinnelig helsepersonell, og et stort antall kvinner dør i barsel. Kvinnelige jordmødre, sykepleiere og leger er en vesentlig del av helseteamene.

– Antallet pasienter har tredoblet seg. Vi har for mye å gjøre, sier Dr. Malalai, som er jordmor. Hun forteller om lange dager og at teamet går uten lønn, noen ganger i flere måneder. Likevel ønsker de å fortsette å hjelpe.

– Det er vår plikt å være der for folket i Afghanistan, uansett hvem som styrer landet.

Det haster med livsviktig hjelp til barna i krig og konflikt. Med julens viktigste gave kan du gi barn muligheten til å overleve og vokse opp i land som Afghanistan, Jemen og Syria.