En kvinne står utenfor et enkelt hus sammen familiens eneste sau. Landskapet rundt er varmt og tørt. Vis bildetekst
Teswahen og familien hennes mistet levebrødet sitt på grunn av langvarig tørke og ørkensprending. Foto: Truls Brekke, Røde Kors.

Irak

Irak er sterk preget etter flere tiår med konflikt, usikkerhet og politisk ustabilitet. Det er også et av landene i verden med høyest risiko for humanitær krise og naturkatastrofer.

Intern konflikt og politisk ustabilitet

Irak har vært rammet av intern konflikt og politisk ustabilitet helt starten av Irak-kirgen i 2003. Forsøk på å etablere demokratisk styresett og institusjoner i landet har møtt betydelige utfordringer. Den politiske ustabiliteten har i perioder før til uroligheter, demonstrasjoner, opptøyer og vold.

En bygging er ødelagt etter harde kamphandlinger i Mosul.
Store deler av Mosul lå fortsatt i ruiner under et besøk i 2022, fem år etter at krigen mot IS var over. Foto: Truls Brekke, Røde Kors.

Flere millioner drevet på flukt

Den mest alvorlige og omfattende av disse perioden varte fra 2014 til 2017, under konflikten med Den islamske stat (IS). Flere millioner mennesker flyktet fra hjemmene sine og rundt én million irakere har fortsatt ikke vendt hjem. Irak har i tillegg tatt imot over 300 000 flyktninger fra konflikten i Syria. 

To frivillige deler ut vann og snakker med en kvinne i en flyktningleir. Rundt henne står det 5 små barn.
I 2016 var det harde kamper i og rundt Mosul. Mange flyktet, blant annet hit til Khazer-leiren. Irak Røde Halvmåne var tilstede med mat, hjelpeforsyninger og psykososial støtte til familier som hadde flyktet. Foto: Safin Ahmed, Irak Røde Halvmåne.

Store humanitære behov

De som er drevet på flukt har store humanitære behov og trenger blant annet beskyttelse, helsehjelp, vann og sanitærhjelp, ​mat, husly, husholdningsartikler, utdannelse og jobbmuligheter for å reetablere levevilkår og livsgrunnlag.

En krevende hverdag for mange

Høy arbeidsledighet, økende fattigdom og en nedslitt infrastruktur gjør hverdagen utfordrende for mange irakere. Strømsvikt og mangel på grunnleggende tjenester som vann og sanitærforhold forverrer situasjonen ytterligere. Mange forblir på flukt i eget land uten mulighet for å vende hjem på grunn av vold og ustabilitet.

En kvinne står på et fabrikkområde med sin sønn på armen.
Duaa Ahmed Ali og familien bor på et støvete fabrikkområde i utkanten av storbyen Mosul. De må som mange andre internfordrevne i Irak, ta til takke med bosteder ingen andre vil ha. Truls Brekke, Røde Kors.

Utsatt for klimaendringer og ekstremvær

Irak påvirkes også av klimaendringene og rammes hardt av stigende gjennomsnittstemperaturer. Landet er svært utsatt for ekstremvær som tørke, flom og hetebølger. Stadig hyppigere sandstormer har også en svært negativ helseeffekt på befolkningen.

Rød sand virvler opp i lufta under en sandstorm.
Hyppigere sandstormer har en svært negativ helseeffekt for befolkningen i Irak. Foto: Truls Brekke, Røde Kors.

Klimaendringer, kombinert med dårlig vannforvaltning og bygging av demninger i nabolandene, har ført til en betydelig reduksjon i vannivået i Eufrat og Tigris. Disse to elvene er helt avgjørende for landets vannforsyning, både til jordbruk, annen næring og befolkningen. 

Dette gjør Røde Kors i Irak:

  • Irak Røde Halvmåne har lang erfaring gjennom de sammenfallende krisene i landet, og har jobbet mye med å sørge for nødhjelp til mennesker på flukt. De drifter også flere sykehus, primærhelseklinikker og sørger for rehabilitering av vann- og sanitærinfrastruktur.
  • Norges Røde Kors samarbeider med Irak Røde Halvmåne og har vært tilstede i landet siden 2013. Et viktig arbeid handler om å bedre tilgangen til helse, vann og sanitærhjelp for internt fordrevne. Vi jobber også for å sikre ambulansetjenester og førstehjelpsopplæring, og gir driftstøtte og medisinsk utstyr til primærhelseklinikker i rurale områder. Norges Røde Kors har også gitt viktige kurs og opplæring til helsepersonell som jobber i konfliktsoner og usikre omgivelser.
  • Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) jobber sammen med Irak Røde Halvmåne på flere av disse områdene. De spiller også en viktig rolle under fangebesøk i fengsler, både for å sikre helsehjelp og tilrettelegge for kontakt med familiemedlemmer. 

Fakta om Irak:

  • Folketall: 47 millioner (2025)  
  • Forventet levealder: 72,5 år (2025)
  • FNs utviklingsindeks: 126 av 193 (2025)
  • Behov for humanitær hjelp: 2,5 millioner (2022)

(Kilde: FNs utviklingsprogram, FNs nødhjelpskontor (OCHA).