Den brutale konflikten i Jemen har pågått i flere år, og det er særlig barna som får sine liv ødelagt.  En av dem som er rammet er tre år gamle Hayat.

Jemen

Millioner av mennesker er nå på randen av sult som følge av konflikten og tørken i området. Samfunnsstrukturer har kollapset, og befolkningen får ikke helsehjelpen de trenger. Kolera tar liv hver dag.


Andre måter å gi støtte

             Ikon vipps Ikon visa Ikon Mastercard

  • SMS JEMEN til 2272 (200 kr)
  • VIPPS til 2272, merk JEMEN
  • Konto: 8200 06 10190, merk JEMEN
  • Bedrift: epost til bedrift@redcross.no

En av dem som er rammet er tre år gamle Hayat. Familiens hus ble ødelagt da en bombe traff huset. Søsteren ble drept i angrepet. Hayat ble hard skadet og måtte amputere foten.

Med hjelp fra Røde Kors har hun fått protese, og hjelp til å lære å gå igjen. Røde Kors er til stede med helsehjelp og annen nødhjelp.

Støtt arbeidet så flere som Hayat kan få hjelp. 

Jemen er det fattigste landet i Midtøsten. Gjentatte konflikter de siste årene gjør at landet nå er på randen av kollaps. Én av fire i Jemen har ikke tilgang til grunnleggende helsehjelp og fire av ti har ikke sikker tilgang til mat.

Den siste konflikten startet i 2015 og har ført til at 13 millioner mennesker trenger humanitær hjelp. Rundt tre millioner har flyktet fra sine hjem, og de fleste er nå internt fordrevet.

Skoler, sykehus, helseklinikker og annen infrastruktur er skadet eller ødelagt. De mest akutte behovene er tilgang til mat, helsehjelp og sikkerhet.

1,5 år gamle jenta Hanadi kjemper for livet på et Røde Kors-støttet sykehus i Sana'a, Jemen med alvorlige skuddskader.
1,5 år gamle Hanadi kjemper for livet på et Røde Kors-støttet sykehus i Sana'a, Jemen med alvorlige skuddskader. Foto: Maria Korkunc/Røde Kors

Jemen Røde Halvmåne er den største humanitære aktøren i lokalsamfunnene. Frivillige gir førstehjelp og driver helseopplysning for å forebygge sykdom. Jemen Røde Halvmåne har beredskap for å hjelpe ved naturkatastrofer og i konflikt. Frivillige distribuerer nødhjelp, gir førstehjelp, frakter skadde til sykehus og gir psykososial støtte.

Arbeidet er både er vanskelig og farefullt - flere frivillige er drept i den siste konflikten.

Et ICRC-team undersøker skader i hovedstaden Sana'a, forårsaket av kampene
Et ICRC-team undersøker skader i hovedstaden Sana'a, forårsaket av kampene. Foto: Thomas Glass/ICRC

Livreddende hjelp prioriteres

Røde Kors støtter Jemen Røde Halvmånes respons på konflikten. Jemen Røde Halvmåne prioriterer nå livreddende hjelp; gi førstehjelp og frakte skadde mennesker til sykehus, samt distribuere nødhjelp.

Frivillige gir også psykososial støtte til traumatiserte mennesker - særlig barn.

Fakta om Jemen:

  • Folketall: ca. 25 millioner
  • Antall flyktninger og internt fordrevne: ca. 280.000 flyktninger i Jemen, ca. 180.000 flyktninger fra Jemen i nabolandene og  2.75 millioner internt fordrevne
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (HDI): 160. plass (av 188)
  • Spedbarnsdødelighet: 40.4 per 1.000 levendefødte 
  • Forventet levealder: ca. 64 år

Mer om Jemen

Yemen Red Crescent Society IFRC

Slik brukes innsamlede midler:

Kakediagram som viser hvor mye som brukes og til hva
90 % går til formålet, 6 % går til å skaffe nye midler og 4 % går til administrasjon.