En ung jeminitisk jente som snakker med en hjelpearbeider Vis bildetekst
© Yemen Red Crescent

Jemen

Situasjonen i Jemen blir ofte omtalt som en av de mest alvorlige humanitære krisene i verden. Over 21 millioner mennesker, ca. 70 prosent av befolkningen, har behov for humanitær hjelp.

Etter mange år med intens krigføring, angrep på sivilbefolkningen og sivil infrastruktur som boliger, helseklinikker og skoler, i tillegg til vedvarende restriksjoner knyttet til import og økonomiske transaksjoner, er det store humanitære behov i Jemen. Landet hadde allerede et dårlig utgangspunkt før krigen, med få naturressurser, svak nasjonal enighet, en blomstrende våpenhandel, og nesten 50 % av befolkningen som levde under fattigdomsgrensen.

Konflikten har gått hardt utover befolkningen, og det er rapportert om at minst 20 000 sivile, hvorav halvparten barn, er drept eller skadet som følge av krigføringen. De verifiserte tallene er etter all sannsynlighet lavere enn de faktiske forhold. Siden april 2022 har en våpenhvile ført til reduksjon i kamphandlinger og en noe bedret situasjon i deler av landet. Våpenhvilen opphørte i oktober 2022 etter at forhandlinger om fornyelse av avtalen feilet.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen, som jobber i konfliktområder, har vært til stede i Jemen siden borgerkrigen i 1962. Nå er nødhjelpsoperasjonen i Jemen en av de største operasjonene i verden.

Enormt behov for humanitær hjelp

I 2023 er det estimert at 21,4 millioner mennesker, trenger humanitær hjelp. Dette inkluderer nesten 12 millioner barn.

Over 3,1 millioner mennesker er internt fordrevet. Det gjør situasjonen i Jemen til verdens fjerde største krise når det gjelder intern flukt. Mange har flyktet flere ganger ettersom familier forlater sine hjem og kommer tilbake avhengig av hvordan sikkerhetssituasjonen forandrer seg.

Kampene er intense. Vi ble sittende i frykt i hjørnet av et rom. Barna var livredde og gråt. Kuler traff huset vårt og flere ble skadet.

Fatima Mohammed , flyktning fra Subaira

Matsituasjonen i landet har lenge vært kritisk og flere ganger på grensen til en sultkatastrofe. Jemen importerer store deler av eget basisforbruk, og i 2022 ble det estimert at 90% av all mat importeres. Dette gjør at de er svært sårbare for valutaendringer.

I noen deler av landet steg prisene på mat med 42% i 2022, og det er estimert at 2,2 millioner barn, samt 1,3 millioner gravide og ammende kvinner, vil lide av akutt underernæring i 2023.

Fakta om Jemen

  • Folketall: 32,6 millioner
  • Rangering, FNs Human Development Index: 179 av 189
  • Offisielt språk: arabisk
  • 21,6 millioner mennesker trenger humanitær hjelp
  • 3,1 millioner mennesker er internt fordrevet.
  • Minst 20,000 sivile er drept eller skadet som følge av konflikten, inkludert over 10 000 barn.

 

Kilde: FN

Overlappende kriser

I 2021 var kun 49% av helseklinikker og sykehus i Jemen delvis eller ikke fungerende. Det er en stor mangel på helsepersonell, medisiner og andre nødvendigheter, og driftsutfordringer grunnet mangel på elektrisitet og drivstoff.

Et nedbrutt helsesystem får store konsekvenser i land som Jemen hvor konflikten overlapper med gjentatte epidemiske utbrudd som kolera, meslinger, dengue, og Covid-19.

En mann og en kvinne med vester fra Jemen Røde Halvmåne går bortover en gate samtidig som de kikker seg tilbake.
Frivillige i Jemen jobber hardt for å hjelpe befolkningen gjennom krisene landet står i. Her driver Ibrahim og Ameerah informasjonsarbeid i forbindelse med utbruddet av kolera. (Foto: EPA)

I tillegg er landet utsatt for naturkatastrofer, blant annet en tropisk storm i 2020 over den sørlige kysten som forårsaket store skader rundt Lahj, Aden, Taiz, Ad Dali’, Abyan og Hadramawt, og gjentatte flommer, som spesielt rammer de menneskene som er internt fordrevet.

Et vanskelig land å jobbe i

Sikkerhet og tilgang for humanitære arbeidere er en stor utfordring i Jemen. Siden 2011 har 16 ansatte i Jemen Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) mistet livet i Jemen, senest i et angrep på flyplassen i Aden i 2020.

Det finnes også enkelt grupper i Jemen som har begrenset tilgang til humanitær hjelp. Blant annet oppholder det seg flere hundre tusen flyktninger og migranter i Jemen, majoriteten fra Etiopia og Somalia, som er svært marginalisert og vanskeligstilt.

En liten gaper opp munnen mens en lege lyser ned i halsen hans med lommelykt.
Barna i Jemen rammes hardt av krisene landet står i. 2 millioner jemenittiske barn er akutt underernærte. Her får lille Luai behandling mot underernæring på helseklinkikken til Jemen Røde Halvmåne i Sanaa. (Foto: Julie Lorenzen/Røde Kors Danmark)

En annen sårbar gruppe er «Muhamasheen», som utgjør cirka 10 prosent av Jemens befolkning, men som over lengre tid har blitt stigmatisert, ekskludert og slitt med begrenset tilgang til offentlige tjenester.

Norges Røde Kors er i Jemen

Norges Røde Kors har støttet innsatsen i Jemen siden 2011, i samarbeid med Jemen Røde Halvmåne, med spesielt fokus på primærhelseklinikker og ambulansetjenester. I tillegg, i en felles operasjon med ICRC og Finske Røde Kors, sendte Røde Kors i Norge i 2020 et feltsykehus med utstyr og personal til Aden for å behandle koronapasienter.

En kvinne i blå skjorte, munnbind og hette får hjelp av en fysioterapeut
Nahla Abobakar er en av koronapasientene som har fått behandling på Røde Kors sitt feltsykehus. Fysioterapeuten Saara hjelper henne med å gjøre noen øvelser slik at hun kommer i form etter å ha vært sengeliggende en stund. (Foto: Anette Selmer-Andresen/NorCrossNon)

Sykehuset har vært i drift siden september 2020 og ble overlevert helsedepartementet i Jemen i slutten av februar 2021 med fortsatt støtte fra Røde Kors.

På grunn av den uoversiktlige og komplekse konflikten har det vært utfordrende for humanitære organisasjoner i landet å få tilgang til befolkningen. Derfor er nasjonale og lokale aktører som Jemen Røde Halvmåne svært viktige for å få hjelpen helt frem.

Ansatte og frivillige i Jemen Røde Halvmåne sørger for:

  • førstehjelp
  • transport av skadde til sykehus
  • helseopplysning for å forebygge sykdom
  • beredskap for å kunne respondere på akutte hendelser som naturkatastrofer
  • distribusjon av nødhjelp
  • psykososial støtte

Den internasjonale Røde Kors komiteen jobber også i Jemen for å gi livreddende humanitære hjelp til den hardt trengte befolkingen, blant annet mat, vann og helsehjelp.  

Mer om Jemen

Yemen Red Crescent Society IFRC

Relatert innhold: Jemen

Areej al-Bukhaiti (7) ble påkjørt og måtte amputere foten. I dag får hun endelig protesen hun har ventet på.