Jemen

Millioner av mennesker er nå på randen av sult som følge av konflikten og tørken i området. Samfunnsstrukturer har kollapset, og befolkningen får ikke helsehjelpen de trenger. Kolera tar liv hver dag.


            
Andre måter å gi støtte:

  • SMS JEMEN til 2272 (200 kr)
  • VIPPS til 2272, merk JEMEN
  • Konto: 8200 06 10190, merk JEMEN
  • Bedrift: epost til bedrift@redcross.no

Tidslinje

15. august 2017

500.000 smittet, 2000 døde av kolera

2000 mennesker har omkommet og en halv million er smittet av kolera i det krigs- og sultherjede landet, viser tall fra Røde Kors, helsemyndighetene i Jemen og FN. Les mer

25. juni 2017

Røde Kors frykter mangedobling av koleramittede

Over 200 000 mennesker i Jemen er nå smittet av kolera og 1300 er døde viser nye tall fra FN, myndighetene i Jemen og Røde Kors. - Vi frykter nå at en halv million står i fare for å bli smittet, sier generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland. Les mer

9. juni 2017

Over 100.000 kolera-smittet

I løpet av den siste uken har antall kolera-smittede økt fra 65 000 til over 100 000. Røde Kors gir støtte til 12 sykehus eller helsesentre for å hjelpe dem i å håndtere kolerautbruddet. - Helsearbeiderne gjør en enorm innsats for å redde liv men når under halvparten av alle sykehusene og klinikkene er i drift, er ikke helsetilbudet godt nok til å stanse en slik epidemi, sier generalsekretær Bernt G. Apeland. Les mer

2. juni 2017

Over 65 000 tilfeller av kolera

Mer enn 532 mennesker har per juni 2017 dødd i det siste utbruddet av kolera i Jemen. 65 000 er smittet. - Spredningen av kolera er også en konsekvens av krigen. I tillegg er sykehusene så overbelastet og tappet for ressurser at de sliter med å håndtere smitten, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors. Les mer

31. mai 2017

FN advarer om sultkatastrofe

Borgerkrigen i Jemen kan resultere i verdens største sultkatastrofe, advarer FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien. Over 17 millioner mennesker i Jemen har nå desperat behov for matvarehjelp, og 6,8 millioner av disse er bare ett lite steg unna hungersnød, sa O'Brien da han orienterte FNs sikkerhetsråd om situasjonen i landet.

18. mai 2017

Nytt dødelig kolerautbrudd

For andre gang på ett år bryter kolera ut i Jemen. Tusener er rammet av sykdommen, som kan være dødelig om pasienten ikke får behandling. Flere hundre dødsfall knyttes til utbruddet. Mer informasjon

26. april 2017

«Den mest alvorlige krisen i verden»

Landene på giverlandskonferansen for Jemen lover å bidra med 9,5 mrd. kr. FN har imidlertid bedt om 18 mrd. – Situasjonen i Jemen er omtrent det nærmeste man kommer et helvete på jord. Dette er den mest alvorlige krisen i verden for øyeblikket, sier generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland i en kommentar til Aftenposten.

25. april 2017

Røde Kors dobler innsatsen

På grunn av den prekære situasjonen i Jemen dobler nå Røde Kors den humanitære innsatsen i landet. Nesten 70 prosent av befolkningen trenger nødhjelp og tilgangen til mat, vann og helsehjelp er kritisk. Les mer

21. februar 2017

FN: Sju millioner på randen av sult

Matmangelen i det krigsherjede landet blir stadig verre. Sju millioner mennesker vet ikke hvordan de skal skaffe seg sitt neste måltid, advarer FN.

10. februar 2017

ICRC: Kamphandlinger tiltar, sivile må spares

Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC) advarer om situasjonen for tusener av sivile forverres raskt, som følge av en dramatisk intensivering av kamphandlingene.

6. november 2016

WHO: Kritiske mangler i helsevesenet

Mer enn halvparten av alle helsefasiliteter i Jemen er stengt, ødelagt eller bare delvis i drift, viser en undersøkelse gjort av WHO. I 40 prosent av landet er det en kritisk mangel på leger.

30. oktober 2016

Kolera bryter ut

1410 tilfeller og 45 dødsfall knyttet til kolera er rapportert hittil. 7,6 millioner mennesker bor i de rammede områdene. Konflikten har forverret tilgangen på rent vann, og dårlige sanitære forhold øker risikoen for at utbruddet sprer seg.

19. oktober 2016

72 timers våpenhvile

72-timers våpenhvile for å få levert humanitær hjelp til sivilbefolkningen. Mange brudd på våpenhvilen blir rapportert.

30. juni 2016

6500 drept siden mars 2015

Helsemyndighetene i Jemen rapporterer at 6 500 mennesker er drept og mer enn 31 400 er såret siden konflikten eskalerte i midten av mars 2015. Dette betyr at gjennomsnittlig blir 113 mennesker drept eller skadet hver dag.

Jemen er det fattigste landet i Midtøsten. Gjentatte konflikter de siste årene gjør at landet nå er på randen av kollaps. Én av fire i Jemen har ikke tilgang til grunnleggende helsehjelp og fire av ti har ikke sikker tilgang til mat.

Den siste konflikten startet i 2015 og har ført til at 13 millioner mennesker trenger humanitær hjelp. Rundt tre millioner har flyktet fra sine hjem, og de fleste er nå internt fordrevet.

Skoler, sykehus, helseklinikker og annen infrastruktur er skadet eller ødelagt. De mest akutte behovene er tilgang til mat, helsehjelp og sikkerhet.

1,5 år gamle Hanadi kjemper for livet på et Røde Kors-støttet sykehus i Sana'a, Jemen med alvorlige skuddskader. Foto: Maria Korkunc/Røde Kors

Jemen Røde Halvmåne er den største humanitære aktøren i lokalsamfunnene. Frivillige gir førstehjelp og driver helseopplysning for å forebygge sykdom. Jemen Røde Halvmåne har beredskap for å hjelpe ved naturkatastrofer og i konflikt. Frivillige distribuerer nødhjelp, gir førstehjelp, frakter skadde til sykehus og gir psykososial støtte.

Arbeidet er både er vanskelig og farefullt - flere frivillige er drept i den siste konflikten.

Et ICRC-team undersøker skader i hovedstaden Sana'a, forårsaket av kampene. Foto: Thomas Glass/ICRC

Livreddende hjelp prioriteres

Røde Kors støtter Jemen Røde Halvmånes respons på konflikten. Jemen Røde Halvmåne prioriterer nå livreddende hjelp; gi førstehjelp og frakte skadde mennesker til sykehus, samt distribuere nødhjelp.

Frivillige gir også psykososial støtte til traumatiserte mennesker - særlig barn.

Fakta om Jemen:

  • Folketall: ca. 25 millioner
  • Antall flyktninger og internt fordrevne: ca. 280.000 flyktninger i Jemen, ca. 180.000 flyktninger fra Jemen i nabolandene og  2.75 millioner internt fordrevne
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (HDI): 160. plass (av 188)
  • Spedbarnsdødelighet: 40.4 per 1.000 levendefødte 
  • Forventet levealder: ca. 64 år

Mer om Jemen

Yemen Red Crescent Society IFRC

Slik brukes innsamlede midler:

90 % går til formålet, 6 % går til å skaffe nye midler og 4 % går til administrasjon.
Vi du gjøre en forskjell i ditt nærmiljø? Bli frivillig! Lukk x