En jemenittisk jente svinger seg i en huske. I bakgrunnen ser vi en provisorisk flyktningleir av telt og presenninger

Jemen

Millioner av mennesker er nå på randen av sult som følge av den brutale konflikten og tørken i området. Samfunnsstrukturer har kollapset, og befolkningen får ikke helsehjelpen de trenger.


Andre måter å støtte på

  • Send sms JEMEN til 2272 (200 kr)
  • VIPPS valgfritt beløp til 2272, merk JEMEN
  • Kontonummer: 8200 06 10190, merk JEMEN
  • Bedrifter kan få faktura, send epost til: bedrift@redcross.no

Tidslinje

18. mai 2017

Nytt dødelig kolerautbrudd

For andre gang på ett år bryter kolera ut i Jemen. Tusener er rammet av sykdommen, som kan være dødelig om pasienten ikke får behandling. Flere hundre dødsfall knyttes til utbruddet. Mer informasjon

26. april 2017

«Den mest alvorlige krisen i verden»

Landene på giverlandskonferansen for Jemen lover å bidra med 9,5 mrd. kr. FN har imidlertid bedt om 18 mrd. – Situasjonen i Jemen er omtrent det nærmeste man kommer et helvete på jord. Dette er den mest alvorlige krisen i verden for øyeblikket, sier generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland i en kommentar til Aftenposten.

25. april 2017

Røde Kors dobler innsatsen

På grunn av den prekære situasjonen i Jemen dobler nå Røde Kors den humanitære innsatsen i landet. Nesten 70 prosent av befolkningen trenger nødhjelp og tilgangen til mat, vann og helsehjelp er kritisk. Les mer

21. februar 2017

FN: Sju millioner på randen av sult

Matmangelen i det krigsherjede landet blir stadig verre. Sju millioner mennesker vet ikke hvordan de skal skaffe seg sitt neste måltid, advarer FN.

10. februar 2017

ICRC: Kamphandlinger tiltar, sivile må spares

Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC) advarer om situasjonen for tusener av sivile forverres raskt, som følge av en dramatisk intensivering av kamphandlingene.

6. november 2016

WHO: Kritiske mangler i helsevesenet

Mer enn halvparten av alle helsefasiliteter i Jemen er stengt, ødelagt eller bare delvis i drift, viser en undersøkelse gjort av WHO. I 40 prosent av landet er det en kritisk mangel på leger.

30. oktober 2016

Kolera bryter ut

1410 tilfeller og 45 dødsfall knyttet til kolera er rapportert hittil. 7,6 millioner mennesker bor i de rammede områdene. Konflikten har forverret tilgangen på rent vann, og dårlige sanitære forhold øker risikoen for at utbruddet sprer seg.

19. oktober 2016

72 timers våpenhvile

72-timers våpenhvile for å få levert humanitær hjelp til sivilbefolkningen. Mange brudd på våpenhvilen blir rapportert.

30. juni 2016

6500 drept siden mars 2015

Helsemyndighetene i Jemen rapporterer at 6 500 mennesker er drept og mer enn 31 400 er såret siden konflikten eskalerte i midten av mars 2015. Dette betyr at gjennomsnittlig blir 113 mennesker drept eller skadet hver dag.

Jemen er det fattigste landet i Midtøsten. Gjentatte konflikter de siste årene gjør at landet nå er på randen av kollaps. Én av fire i Jemen har ikke tilgang til grunnleggende helsehjelp og fire av ti har ikke sikker tilgang til mat.

Den siste konflikten startet i 2015 og har ført til at 13 millioner mennesker trenger humanitær hjelp. Rundt tre millioner har flyktet fra sine hjem, og de fleste er nå internt fordrevet.

Skoler, sykehus, helseklinikker og annen infrastruktur er skadet eller ødelagt. De mest akutte behovene er tilgang til mat, helsehjelp og sikkerhet.

Hayat (3) lekte ubekymret helt til bomben traff huset til familien. Søsteren ble drept, Hayat ble hardt skadd, og benet hennes ble så ødelagt at det måtte fjernes. Takket være hjelp fra Røde Kors har Hayat nå fått protese. Foto: Yeyha Arhab/ICRC

Frivillige når ut med helse- og nødhjelp

Jemen Røde Halvmåne er den største humanitære aktøren i lokalsamfunnene. Frivillige gir førstehjelp og driver helseopplysning for å forebygge sykdom. Jemen Røde Halvmåne har beredskap for å hjelpe ved naturkatastrofer og i konflikt. Frivillige distribuerer nødhjelp, gir førstehjelp, frakter skadde til sykehus og gir psykososial støtte.

Arbeidet er både er vanskelig og farefullt - flere frivillige er drept i den siste konflikten.

Et ICRC-team undersøker skader i hovedstaden Sana'a, forårsaket av kampene. Foto: Thomas Glass/ICRC

Livreddende hjelp prioriteres

Røde Kors støtter Jemen Røde Halvmånes respons på konflikten. Jemen Røde Halvmåne prioriterer nå livreddende hjelp; gi førstehjelp og frakte skadde mennesker til sykehus, samt distribuere nødhjelp.

Frivillige gir også psykososial støtte til traumatiserte mennesker - særlig barn.

Fakta om Jemen:

  • Folketall: ca. 25 millioner
  • Antall flyktninger og internt fordrevne: ca. 280.000 flyktninger i Jemen, ca. 180.000 flyktninger fra Jemen i nabolandene og  2.75 millioner internt fordrevne
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (HDI): 160. plass (av 188)
  • Spedbarnsdødelighet: 40.4 per 1.000 levendefødte 
  • Forventet levealder: ca. 64 år

Mer om Jemen

Yemen Red Crescent Society IFRC

Slik brukes innsamlede midler:

90 % går til formålet, 6 % går til å skaffe nye midler og 4 % går til administrasjon.