Jente holder rundt storebroren Vis bildetekst
Alaa er et av Jemens mange barn som aldri har opplevd noe annet enn krig. Alle foto av Alaa: Ahmed Albasha/ICRC

Krigen i Jemen: Verdens største humanitære krise – ser du den?

Et gammelt jemenittisk ordtak sier at om du virkelig vil vite hvordan noen har det, bør du se dem i øynene. De avslører alt. I Alaas unge øyne finner du historien til et helt folk.

Lille Alaas øyne har allerede sett mye lidelse. Bare fire år gammel mistet hun beinet da en granat gikk av. Rett etterpå døde pappaen hennes av covid-19.

Jente får hjelp med protese

– Jeg ble skadet av splinter, her og her, sier Alaa og peker mot beina. Broren Ahmed tok henne med til sykehuset hvor beinet hennes ble amputert. Hun fikk protese og fysioterapi ved et rehabiliteringssenter i Taiz, støttet av Røde Kors internasjonalt. Gradvis har hun lært å gå igjen.

Vil du hjelpe barn som Alaa?

Protese på gulvet

– Vi gir folk proteser, slik at de kan stå på egne bein og klare seg selv når de skal gjøre hverdagslige ting, som å gå eller bruke toalettet. Men Alaa er et barn og trenger hjelp. Hun trenger støtte, utdanning og spesiell omsorg, som ethvert barn som har mistet et bein, sier en av de ansatte.

Skrivebok

Men de usynlige sårene må også leges. – På grunn av krigen ser vi mange skjebner, de fleste er barn med amputerte lemmer. Den mentale helsen deres er ofte veldig dårlig, de rammes hardere, sier terapeut Tahani (38). – Mange begynner å trekke seg tilbake og isolere seg. Vår rolle er å rehabilitere dem og bringe dem tilbake til livet.

Ung mann holder søsteren

Storebror Ahmed sliter også med å forsone seg med det han har opplevd. – Jeg drømmer om krigen og det som skjedde med søsteren min. Jeg våkner i panikk av lyden av bomber og tenker på hvordan de kan skade barn. Jeg prøver å virke modig for søsknene mine, men det er mye for meg å håndtere. Jeg prøver å fjerne de negative tankene og gi styrke til søsteren min, men jeg har ikke klart det ennå.

Gutt får brød
Foto: Hussam Al-Shormani/ICRC

Alaas historie er langt fra unik. Altfor mange barn lider hver dag i Jemen. De overlever knapt fra dag til dag og sliter med å se for seg en fremtid. Konflikten har kostet mye for Jemens barn. Skolegangen blir ofte avbrutt, og barndommen er ugjenkallelig endret. Analyser viser at over 2,2 millioner barn lider av akutt underernæring.    

Skolebarn
Foto: Qusai Almoyed/ICRC

Mer enn 16 millioner mennesker har ikke sikker tilgang til mat i Jemen. Matprisene har skutt i været med 150 prosent. Landet har sitt verste kolerautbrudd noensinne, med mer enn 2,5 millioner tilfeller og nesten 4000 dødsfall (desember 2020). Kolera, difteri og covid-19 rammer befolkningen samtidig, i et land hvor bare halvparten av sykehusene er i drift.

Røde Kors deler ut nødhjelp
Foto: Abdullah Falahi/YRCS

Seks år med konflikt har drept rundt 233 000 mennesker, hvorav 131 000 døde av mangel på legehjelp, infrastruktur og mat. Folk er slitne. Samfunnet har nesten kollapset, og millioner av jemenitter er i en svært vanskelig humanitær situasjon.

Røde Kors internasjonalt er til stede i Jemen med mat og nødhjelp.

Det haster med livsviktig hjelp til barna i krig og konflikt. Med julens viktigste gave kan du gi barn som Alaa muligheten til å overleve og vokse opp i land som Jemen, Afghanistan og Syria.