Et spedbarn med heldress og lue ligger i en seng. Hun hiver etter pusten

Kolera herjer Jemen: Lille Bayan kjemper for livet

Nyfødte Bayan er en av titusenvis som rammes av den dødelige sykdommen.

Støtt vårt arbeid i Jemen


To måneder gamle Bayan Abdullah ligger trygt i mamma Mishairs beskyttende armer. Brystet hennes hever og senker seg raskt, øynene åpner og lukker seg, som om den vevre jenta har et mareritt og ikke helt tør sovne igjen.

Det er tre dager siden Bayan fikk de første symptomene på kolera, den dødelige sykdommen som herjer Jemen for andre gang på et år.

Feber, oppkast, diaré. Da moren skjønte at det kunne stå om livet til hennes nyfødte, dro hun så fort hun kunne på kolera-klinikken på al-Sabeen-sykehuset i hovedstaden Sanaa.

– Hun har det mye bedre nå, takket være hjelpen hun har fått fra legene her, sier Mishair, som bekymret stryker datterens bitte lille hånd. Hånden er koblet til et langt rør, som fører saltvæske inn i den sterkt dehydrerte kroppen.

Unntakstilstand

Bayan og Mishair er langt ifra alene på kolera-klinikken. Flere titalls tusen har de siste ukene blitt smittet av den vannbårne sykdommen, mange har måttet bøte med livet.

Utbruddet er så alvorlig at helsemyndighetene i landet har erklært unntakstilstand.

På helseklinikken i Sanaa er alle sengene okkupert av unge som gamle. Slitne kropper ligger tungt på de solgule madrassene under et rødblomstrete telt, bekymrede pårørende ser til at de syke har det så behagelig de kan få det.

Fakta: Kolera

  • Kolera, akutt tarminfeksjon forårsaket av bakterien Vibrio cholerae.
  • Smitteoverføring skjer gjennom forurenset drikkevann, men kan også skje gjennom grønnsaker og annen mat, og ved smitte fra person til person.
  • I Jemen har kraftige regnbyger og dårlig avfallshåndtering bidratt ytterligere til kolerautbruddet i 2017.


Kilder: ICRC, SNL

Forurensning og krig årsaker

Mishair vet ikke hvordan datteren ble syk, hun er ikke syk selv. Kraftig regn, søppel som ikke lenger blir tømt og generelt dårligere hygienepraksis får skylden for kolerautbruddet.

Også den over to år lange konflikten, som har skapt vannmangel og et helsesystem på randen av kollaps, må ta på seg en stor del av ansvaret for det alvorlige utbruddet.

bayan-jemen-590x
Bayan har symptomer på kolera. Foto: Maria Korkunc/Røde Kors

Informerer om kolera

En rødkledd frivillig fra Jemen Røde Halvmåne deler ut flygeblader med informasjon om sykdommen og forklarer hvordan man lett kan forhindre spredning.

De pårørende leser og nikker, forstår så altfor godt hvor ille det kan gå hvis de ikke tar forholdsregler fremover.

Bayan gråter når legen undersøker henne. Moren holder den lille kroppen fast, så hun ikke skal vikle seg inn i plastslangene rundt seg. Legen konstaterer at hun trenger væske og hvile, mer kan han ikke gjøre for henne.

Moren klamrer seg til håpet om at datteren raskt blir frisk.

– Jeg er veldig redd for sykdommen, men jeg håper på det beste, sier hun, og vugger datteren rolig.