Humanitær krise i Jemen: Verst for barna

I fjor ble Jemen omtalt som verdens verste humanitære krise. Nå er det enda verre. Folk er mer sårbare og sultne enn noen gang siden konflikten startet. Verst er det for barna.

I 2018 hadde 11,3 millioner mennesker i Jemen behov for nødhjelp. Nå har tallet økt til 14,3 millioner mennesker, ifølge FN. Folk i Jemen er mer sårbare og sultne enn noen gang de siste fire årene. Nesten halvparten av befolkningen på 30 millioner mennesker lever nå i akutt nød, og landet er på randen av en sultkatastrofe 

Gutt ved motorsykkel
Aseel (13) gjør alt han kan for å skaffe penger til familien. Her hjelper han en intern flyktning med å frakte nødhjelp fra Røde Kors. Foto: Qusai Almoayed/ICRC

Konsekvensene av krigen er uutholdelige 

På vei inn i det femte året med konflikt i Jemen er konsekvensene av krigen uutholdelige for mange. Krigen påvirker nesten alle deler av hverdagen til folk. Prisene på basismatvarer som hvete, ris og matolje har blitt doblet siden konflikten startet. Drivstoffprisene er høye og tilgangen på rent vann er svært begrenset. 

Jenter spiser mat
To små jenter spiser næringsrik mat som Røde Kors har delt ut til interne flyktninger i Hodeida. Foto: Qusai Almoayed/ICRC

Så mange som 238 000 mennesker opplever nå å sulte. To tredjedeler av distriktene i Jemen er i en alvorlig matkrise, og det skal lite til før situasjonen kan bli til en sultkatastrofe.  

Det er viktig at det internasjonale samfunnet støtter nødhjelpsarbeidet som redder liv i Jemen. Samtidig må det finnes politiske løsninger på krigen. Det er helt avgjørende for fremtiden til befolkningen i Jemen. 

Utdeling av nødhjelp
Røde Kors deler ut mat til interne flyktninger i Hodeida i Jemen. Foto: Qusai Almoayed/ICRC

Dette gjør Røde Kors i Jemen

  • Jemen Røde Halvmåne er den største humanitære aktøren i lokalsamfunnene.  
  • Frivillige gir nødhjelp og førstehjelp, driver helseopplysning for å forebygge sykdom, frakter skadde til sykehus og gir psykososial støtte. 

Les mer om vårt arbeid i Jemen her