En mann med munnbind og Røde  Halvmåne-vest snakker med to personer på gaten Vis bildetekst
Libya er et viktig transittland for flyktninger og migranter på vei til Europa. Mange blir stoppet på veien og sendt tilbake. Foto: Stefano Belacchi, SOS Méditerranée.

Libya

Konflikt, politisk ustabilitet og vold har preget Libya siden 2011. Flere hundre tusen flyktninger og migranter reiser gjennom landet på veien mot Europa.

Politisk usabilitet og humanitære behov

Libya fortsatt et politisk splittet land til tross for perioder med våpenhviler, og landet er delt mellom to rivaliserende myndigheter. Siden 2020 har konfliktnivået gått ned og den humanitære situasjonen har bedret seg noe.

Likevel har rundt 800 000 fortsatt behov for humanitær bistand for å dekke sine grunnleggende behov. Det gjelder både beskyttelse, helsetjenester, utdanning, rent vann og sanitærtjenester.

En lege står over en pasient som er hardt skadet på et sykehus i Libya.
2011 var preget av opptøyer og harde kamper i Libya. Al Jalaa-sykehuset i Benghazi behandlet mange sårede fra den libyske borgerkrigen. Foto: ICRC.

Et viktig transittland for migranter

Libya har siden 70-tallet vært et transittland for flyktninger og migranter på vei til Europa. Etter 2011 har antallet mennesker som forsøker å komme seg gjennom landet økt, i kjølvannet av maktvakuumet og ustabiliteten etter Gaddafi-regimets fall. I 2024 anslo FN anslo at rundt 700 000 migranter befant seg i Libya i 2024.

Tre personer i hvite arbeidsdresser og gummistøvler går ut mot havet
Mange migranter overlever ikke den farefulle reisen over Middelhavet. Frivillige i Libya Røde Halvmåne gjør et viktig arbeid med å hente opp kroppene fra sjøen og strender. Foto: Mohannad Karimeh, Libya Røde Halvmåne.

En farefull reise

Reisen gjennom Sahara-ørkenen og over Middelhavet innebærer store farer i seg selv, men migrantene opplever også utfordringer i Libya. De blir jevnlig utsatt for vold og fengslig, og opplever i tillegg systematiske overgrep, særlig i interneringsleire. Mange av de som forsøker å krysse Middelhavet til land som Italia og Malta, blir stoppet og returnert til Libya av den libyske kystvakten. Dette skjer til tross for gjentatte budskap fra humanitære organisasjoner om at Libya ikke er et trygt returland.

Migranter på vei mot Europa i båt blir reddet av kystvakten i Libya.
Mange migranter på vei over Middelhavet til Europa, blir stoppet og returnert til Libya av den libyske kystvakten. Foto: Stefano Belacchi, SOS Méditerranée.

Klima og konflikt – sammenfallende kriser

Konsekvensene av klimaendringene merkes også i Libya. I 2023 traff ekstremværet Daniel den libyske kysten, noe som førte til at to demninger kollapset nær byen Derna. Over 5.000 mennesker døde og mer en 10.000 personer er fortsatt savnet.

Et oversiktsbilde fra luften viser ødeleggelsene etter at en demning kollapset nær byen Derna i Libya i 2023.
I 2023 kollapset to demninger nær byen Derna etter at ekstremværet Daniel traff den libyske kysten. Over 5.000 mennesker døde og mer en 10.000 personer er fortsatt savnet. Foto: Tyrkia Røde Halvmåne.

På grunn av den pågående konflikten i landet fantes det ikke ressurser til vedlikehold av demningene, som kollapset under den ekstreme flommen.  Dette viser tydelig hvordan sammenfallet av klimakrise og konflikt kan medføre stor skade og ha enorme konsekvenser, spesielt for sårbare mennesker. 

Frivillige fra Libya Røde Kors bistår på bakken etter ekstamvær og flom og løfter en skadet person inn i en ambulanse.
I 2023 traff ekstremværet Daniel kysten av Libya og førte til massiv flom og store ødeleggelser. Frivillige fra Libya Røde Halvmåne var først på bakken og bistod med førstehjelp, evakuering og søk- og redningsinnsats. Foto: Libya Røde Kors.

Dette gjør Røde Kors i Libya:

  • Libya Røde Halvmåne

    er en av de viktigste humanitære organisasjonene i Libya og jobber i alle deler av landet – blant annet med helsehjelp, katastroferespons og utdeling av nødhjelp.

    Flyktninger og migranter er en viktig fokusgruppe og Libya Røde Halvmåne jobber for å sikre disse helsetjenester, nødhjelpsartikler, rent vann og mat. I tillegg bistår de med oppsporing av savnede familiemedlemmer og håndtering av døde migranter som skyller i land langs den libyske kysten. 
  • Norges Røde Kors

    samarbeider med Libya Røde Halvmåne, blant annet om mobile helseklinikker som leverer helsetjenester i områder uten annet tilgjengelig helsetilbud, særlig på landsbygda. De kan også omdirigeres raskt til kriseområder ved behov. 

    Under naturkatastrofen i Derna i 2023 sørget de mobile helseklinikkene for å gi primærhelsetjenester og psykososial støtte til de som var rammet av flommen. I tillegg bistod de med å sette opp vanntanker, dele ut klortabletter for å sikre rent drikkevann og gjennomføre informasjonskampanjer. Alt dette er viktig for å hindre utbrudd av smittsomme sykdommer, noe som ofte oppstår i slike kriser.

Fakta om Libya:

  • Folketall: 7,4 millioner (2025)  
  • Forventet levealder: 73,2 år (2025)
  • FNs utviklingsindeks: 115 av 193 (2025)

(Kilde: FNs utviklingsprogram, FNs nødhjelpskontor (OCHA).