En mann med munnbind og Røde  Halvmåne-vest snakker med to personer på gaten Vis bildetekst
Frivillige fra Libya Røde Halvmåne har jobbet med opplysningskampanjer rettet mot migranter og flyktninger for å hjelpe dem gjennom koronapandemien. (Foto: Libyan Red Crescent)

Libya

Et samfunn slått i stykker.

Siden Muammar Gaddafi ble styrtet i 2011, har Libya gjennomlevd et tiår med politisk ustabilitet og væpnet kamp. Voldsomme strider har ødelagt både menneskeliv og grunnleggende infrastruktur. Skoler, sykehus og annen infrastruktur har blitt slått ut av funksjon. Strømbrudd er hyppige og langvarige. Utbredt bruk av klaseammunisjon og landminer har gjort det farlig for mange internt fordrevne å returnere til sine hjem.

Fakta om Libya

  • Folketall: 7,4 millioner
  • Rangering FNs utviklingsindex: 105 av 189
  • 1,3 millioner mennesker har behov av humanitær hjelp og beskyttelse
  • 392,000 mennesker er internt fordrevet
  • 585,000 migranter og flykninger fra andre land
  • 70% av primærhelsesentere mangler medisin
  • 700,000 mennesker har ikke nok mat
  • Over 900 mennesker rapportert døde eller savnet efter å ha forsøkt å krysse Middelhavet i 2020

 

Kilder: FN, IOM

1.3 millioner mennesker i nød

Nesten 400,000 mennesker lever nå som internt fordrevne og man regner med at 1,3 millioner mennesker trenger humanitær hjelp. I begynnelsen av 2021 var det anslått at 700,000 mennesker ikke har tilgang til nok mat.

To menn med munnbind og vest fra Røde Halvmåne bærer esker med logoen til  IFRC på
Team av frivillige fra Libysk Røde Halvmåne distribuerer hygieneartikler og utfører helsesjekker for migranter på flere av interneringssentrene i landet. (Foto: Libyan Red Crescent)

Ifølge FN har mer enn halvparten av helsefasilitetene stengt ned siden 2019, mens de som fortsatt opererer står overfor akutt mangel på personale, medisiner og forsyninger. Mange helseansatte har fått påvist koronavirus på grunn av mangel på verneutstyr.

Transittland for migranter til Europa

Libya forblir et viktig transittland for migranter som prøver å nå Europa til tross for alle farer dette innebærer. Nesten 12,000 mennesker ble pågrepet, og returnert til Libya, da de prøvde å krysse Middelhavet i 2020. Over 900 mennesker ble rapportert døde eller savnet.

Tre personer i hvite arbeidsdresser og gummistøvler går ut mot havet
En av de viktigste oppgavene til de frivillige i Libysk Røde Halvmåne er å hente opp mennesker som ikke har overlevd ferden over Middelhavet fra sjøen og strender. Teamene gjør sitt beste for å håndtere kroppene med verdighet. (Foto: Mohannad Karimeh / Libyan Red Crescent)

Røde Kors er tilstede

På grunn av sikkerhetssituasjonen er det vanskelig også for humanitære organisasjoner i landet å få tilgang til befolkningen. Norges Røde Kors jobber med Libya Røde Halvmåne og den internasjonale Røde Kors-komiteen for å forbedre primærhelsen og beredskapen for mennesker i nød over hele landet.

Røde Kors-bevegelsen hjelper bland annet til med utstyr og medisinsk vernemateriell som masker, såpe og desinfeksjonsmidler og generatorer slik at sykehusene kan arbeide gjennom strømavbrudd, så vel som prosjekt for å sikre vannforsyning til lokalsamfunn.