Syria

Nøden og behovet for hjelp øker hver dag. Tusenvis er på flukt fra og i landet. Mange har ikke annet enn det de står og går i og mangelen på mat, vann og medisinsk hjelp er prekær.


Andre måter å støtte på

  • SMS med kodeord SYRIA (200 kr) til 2272
  • VIPPS til 2272 (merk med SYRIA)
  • Kontonummer: 8200 06 10190, merk Syria
  • Faktura (for bedrift): Send epost til bedrift@redcross.no

Tidslinje Syria

16. november 2016

Aleppo: Fire sykehus angrepet på ett døgn

Fire sykehus ble angrepet vest i Aleppo, Syria. Angrepene skjedde innenfor 24 timer. - To av disse sykehusene var støttet av Røde Kors, og nå er alle forsyninger av medisiner, vanntanker og aggregater som skaffet strøm til sykehusene ødelagt, sier president i Røde Kors Sven Mollekleiv. Les mer

19. september 2016

Aleppo: Nødhjelpskonvoi angrepet

En nødhjelpskonvoi med mat og livsnødvendig utstyr blir angrepet vest i Aleppo-regionen. 20 hjelpearbeidere blir drept. - Et skrekkelig angrep, sier president Sven Mollekleiv. Kolonnen var lastet med mat og helseutstyr som skulle deles ut til over 75.000 sivile. Les mer

19. september 2016 17:18

Syrias hær erklærer slutt på våpenhvilen

Syrias hær kunngjør slutt på våpenhvilen som begynte klokken 19 den 12. september, i henhold til avtalen inngått mellom USA og Russland, heter det i en uttalelse fra det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

18. september 2016

Nødhjelp når frem mange steder

Nødhjelpskonvoier når frem til provinsene Damaskus, Homs og Aleppo. Hjelpearbeidet fortsetter selv om forsyninger ennå uteblir for noen områder med akutte bohov.

12. september 2016 18:00

Våpenhvile trer i kraft

En våpenhvile trer i kraft ved solnedgang, og Røde Kors forbereder nødhjelpsoperasjoner. - Vi vet hvor de mest sårbare er, hva de trenger og hvordan vi når dem, sier Ola Ulmo i Røde Kors.

19. august 2016

36 evakueres fra Madaya/Zabadani og Foua/Kefraya

Syria Røde Halvmåne (SARC) evakuerer 36 kritisk skadde mennesker fra Madaya/Zabadani og Foua/Kefraya. Operasjonene ble finansiert av Norges Røde Kors. Les mer på SARCs Facebook-side

12. august 2016

Røde Kors krever humanitære pauser

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) slår alarm om den humanitære situasjonen i Aleppo i en rapport. Røde Kors krever daglige pauser i kamphandlingene for å dekke livsviktige humanitære behov i Syrias største by. Les mer

28. juli 2016

Aleppo: Humanitær korridor opprettes

Syriske og russiske myndigheter annonserer at de vil la sivile som ønsker det forlate Aleppo gjennom såkalte humanitære korridorer. Les mer

24. juli 2016

Fire sykehus angrepet

Fire provisoriske sykehus og en blodbank rammes i et flyangrep i Aleppo. En to dager gammel baby blir drept i det ene angrepet.

16. juli 2016

Nærmere 30 sivile drept i luftangrep

Minst 28 sivile, blant dem flere barn, ble drept i nye luftangrep i opprørskontrollerte deler av Aleppo, ifølge eksilgruppa SOHR.

11. juli 2016

Over 180 sivile drept

Over 180 sivile er drept siden amerikanskstøttede styrker i Nord-Syria innledet en offensiv for å innta den IS-kontrollerte byen Manbij i slutten av mai, ifølge SOHR.

Tre av fire syrere lever i dag i fattigdom. Seks millioner av disse er barn. Krigshandlingene har redusert matproduksjonen med 60 prosent samtidig som arbeidsledigheten har passert 50 prosent. 70 prosent har ikke tilgang på rent vann. 7,6 millioner er på flukt i eget land og lever under dårlige sanitære forhold, noe som øker risikoen for sykdom og dødsfall.

7.500 frivillige hjelper 4,7 millioner mennesker

Syria Røde Halvmåne koordinerer all internasjonal hjelp til Syria, bl.a. fra Røde Kors/Røde Halvmåne og FN. Nettverket av frivillige sørger for at hjelp kommer frem i hele landet, også på tvers av frontlinjene. Frivillige deler ut mat, nødhjelp og utdanningsmateriell. Gjennom helseklinikker, førstehjelpsposter og ambulansetjeneste kommer helsehjelp og medisiner frem til syke og funksjonshemmede.


Syria Røde Halvmåne sørger for rent vann til ca. 80 prosent av befolkningen gjennom reparasjon av vannsystemer og behandling av forurenset vann. Sykdom forebygges ved opplæring i hygiene og utdeling av hygienepakker. I tillegg gir frivillige psykososial støtte og driver prosjekter for livsopphold.

Frivillige i Syrisk Røde Halvmåne og Tysklands Røde Kors lemper nødhjelpssendinger til internt fordrevne.
Frivillige i Syrisk Røde Halvmåne og Tysklands Røde Kors lemper nødhjelpssendinger til internt fordrevne. Foto: Røde kors.

Norges Røde Kors støtte går til rent vann, mat og hygiene 

Norges Røde Kors' partnerskap med Syria Røde Halvmåne startet i 2013. De første årene har fokusert på akutt nødhjelp, mens samarbeidet nå utvides til også å omfatte større bærekraft og gjenoppbygging. Prosjekter for å skaffe livsopphold, som støtte til oppstart av små familiebedrifter eller jobbskaping, skal øke den lokale motstandskraften hos befolkningen. 

Syria er ett av ti land som mottar støtte fra årets TV-aksjon 23. oktober. Med pengene skal Røde Kors trappe opp distribusjonen av mat, vann og medisiner.

Fakta om Syria

  • Folketall: ca. 18.5 millioner
  • Antall flyktninger og internt fordrevne: 4.8 millioner i nabolandene og 7.6 millioner internt fordrevne 
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (HDI): 134. plass (av 188)
  • Spedbarnsdødelighet: 11.9 per 1.000 levendefødte
  • Forventet levealder: 69 år

Kilde: FN

Mer om Syria:
Syrian Arab Red Crescent Society IFRC

Slik brukes innsamlede midler:

90 % går til formålet, 6 % går til å skaffe nye midler og 4 % går til administrasjon.

Støtt vårt arbeid