En gutt har tent bål i en gate i Aleppo, hvor han varmer hendene og har en kjele på flammene. Det er mørkt

Syria

Nøden og behovet for hjelp i Syria er kritisk flere steder i landet. Mangelen på mat, vann og medisinsk hjelp er prekær. Støtt arbeidet og hjelp den hardt rammede befolkningen.


Andre måter å støtte på

  • SMS med kodeord SYRIA (200 kr) til 2272
  • VIPPS til 2272 (merk med SYRIA)
  • Kontonummer: 8200 06 10190, merk Syria
  • Bedrift: bedrift@redcross.no

...

Tidslinje Syria

6. mars 2017

200 flydropp til IS-beleiret by

På under ett år har Røde Kors og FN fått fram 200 flydropp med mat og annen nødhjelp til den beleirede byen Deir Ezzor i Eufrat-dalen øst i Syria. Til sammen har 3500 tonn utstyr blitt sluppet over byen. Les mer

30. desember 2016

Våpenhvile trer i kraft

En våpenhvile mellom det syriske regimet og de største opprørsgruppene trer i kraft, fremforhandlet av Russland og Tyrkia. Røde Kors ønsker alle initiativ som kan stanse volden i landet velkommen, men presiserer samtidig at nødhjelp må være uavhengig av alle politiske prosesser.

23. desember 2016

Øst-Aleppo: 40 000 evakuert

Den siste uken er 40 000 evakuert fra Øst-Aleppo av ICRC og Syrisk Røde Halvmåne.

21. desember 2016

25 000 evakuert fra Øst-Aleppo

25 000 mennesker er blitt fraktet ut av Øst-Aleppo siden evakueringen startet. I tillegg har evakuering startet fra områdene Foua og Kefraya, som er et beleiret område i Idlib. Operasjonen fortsetter og Syrisk Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) jobber dag og natt med å hjelpe folk der.

17. desember 2016 10:00

Tusenvis venter på å bli evakuert

Det er iskaldt om natta og innbyggerne i Aleppo er redde. Den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ber partene gjøre sitt ytterste for å bli enige. Allerede har ICRC og Syrisk Røde Halvmåne evakuert 10.000 innbyggere, tusenvis venter fortsatt.

15. desember 2016

Øst-Aleppo: Røde Kors evakuerer 1000

Syrisk Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen evakuerer rundt 1000 mennesker, hvorav 300 barn og 28 skadde, ut fra Øst-Aleppo. Hjelpearbeidere forteller om umenneskelige forhold i de beleirede områdene. Les mer

13. desember 2016

Regimestyrker tar kontroll over Øst-Aleppo

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ber de stridene partene i Aleppo gjøre alt de kan for å beskytte og spare livene til sivilbefolkningen i byen. ICRC advarer om en omfattende humanitær katastrofe i Aleppo og påpeker at tap av flere sivile liv bare kan unngås dersom humanitærretten overholdes.

2. desember 2016

Røde Kors: - Grusomme forhold

Et team fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Syrisk Røde Halvmåne får tilgang i Øst-Aleppo for å vurdere de humanitære utfordringene. Forholdene er grusomme og Røde Kors forbereder seg på at mange flere vil flykte. Les mer

27. november 2016

20 000 flykter fra Aleppo

20 000 mennesker har flyktet fra Øst-Aleppo i løpet av de siste 72 timene. Siden august har nærmere 60 000 mennesker i Aleppo blitt drevet på flukt på grunn av kampene. Les mer

16. november 2016

Aleppo: Fire sykehus angrepet på ett døgn

Fire sykehus ble angrepet vest i Aleppo, Syria. Angrepene skjedde innenfor 24 timer. - To av disse sykehusene var støttet av Røde Kors, og nå er alle forsyninger av medisiner, vanntanker og aggregater som skaffet strøm til sykehusene ødelagt, sier president i Røde Kors Sven Mollekleiv. Les mer

19. september 2016

Aleppo: Nødhjelpskonvoi angrepet

En nødhjelpskonvoi med mat og livsnødvendig utstyr blir angrepet vest i Aleppo-regionen. 20 hjelpearbeidere blir drept. - Et skrekkelig angrep, sier president Sven Mollekleiv. Kolonnen var lastet med mat og helseutstyr som skulle deles ut til over 75.000 sivile. Les mer

19. september 2016 17:18

Syrias hær erklærer slutt på våpenhvilen

Syrias hær kunngjør slutt på våpenhvilen som begynte klokken 19 den 12. september, i henhold til avtalen inngått mellom USA og Russland, heter det i en uttalelse fra det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

18. september 2016

Nødhjelp når frem mange steder

Nødhjelpskonvoier når frem til provinsene Damaskus, Homs og Aleppo. Hjelpearbeidet fortsetter selv om forsyninger ennå uteblir for noen områder med akutte bohov.

Tre av fire syrere lever i dag i fattigdom. Seks millioner av disse er barn. Krigshandlingene har redusert matproduksjonen betraktelig samtidig som arbeidsledigheten er omfattende. 70 prosent av befolkningen har ikke stabil tilgang på rent vann. 6,3 millioner er på flukt i eget land og lever under dårlige sanitære forhold, noe som øker risikoen for sykdom og dødsfall.

 

9000 frivillige hjelper 4,7 millioner mennesker

Krisen, som har vart i over seks år, har gjort at 13,5 millioner syrere i dag er avhengig av nødhjelp for å overleve. Syria Røde Halvmåne er sentrale i å koordinere internasjonal hjelp til Syria.

Nettverket av frivillige sørger for at hjelp kommer frem i hele landet, også på tvers av frontlinjene. Frivillige deler ut mat, nødhjelp og utdanningsmateriell. Gjennom helseklinikker, førstehjelpsposter og ambulansetjeneste kommer helsehjelp og medisiner frem til syke og funksjonshemmede.


Syria Røde Halvmåne sørger for rent vann til ca. 80 prosent av befolkningen gjennom reparasjon av vannsystemer og behandling av forurenset vann. Sykdom forebygges ved opplæring i hygiene og utdeling av hygienepakker. I tillegg gir frivillige psykososial støtte og driver prosjekter for livsopphold.

Frivillige i Syrisk Røde Halvmåne og Tysklands Røde Kors lemper nødhjelpssendinger til internt fordrevne.
Frivillige i Syrisk Røde Halvmåne og Tysklands Røde Kors lemper nødhjelpssendinger til internt fordrevne. Foto: Røde kors.

Røde Kors' støtte går til rent vann, mat og hygiene 

Røde Kors i Norges partnerskap med Syria Røde Halvmåne startet i 2013. De første årene har fokusert på akutt nødhjelp, mens samarbeidet nå utvides til også å omfatte større bærekraft og gjenoppbygging. Prosjekter for å skaffe livsopphold, som støtte til oppstart av små familiebedrifter eller jobbskaping, skal øke den lokale motstandskraften hos befolkningen.

Syria er ett av ti land som mottar støtte fra TV-aksjonen 2016. Med de innsamlede midlene trapper Røde Kors fra 2017 opp distribusjonen av mat, vann og medisiner.

Fakta om Syria

  • Folketall: ca. 18.5 millioner
  • Antall flyktninger og internt fordrevne: Fem millioner har flyktet fra landet og 6,3 millioner er internt fordrevne.
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (HDI): 134. plass (av 188)
  • Spedbarnsdødelighet: 11,9 per 1000 levendefødte
  • Forventet levealder: 69 år

Kilde: FN

Mer om Syria:
Syrian Arab Red Crescent Society IFRC

Slik brukes innsamlede midler:

90 % går til formålet, 6 % går til å skaffe nye midler og 4 % går til administrasjon.

Bli nødhjelpsgiver

Vi du gjøre en forskjell i ditt nærmiljø? Bli frivillig! Lukk x