Tre barn holder to mindre barn Vis bildetekst
Forholdene er uutholdelige for barna i Al Hol-leiren i Syria. Røde Kors har satt opp et feltsykehus for å hjelpe de mest trengende. Foto: Røde Kors

– Det er barna som rammes hardest

Omar (10) ble skadet i beinet før han kom til Al Hol-leiren i Syria. På feltsykehuset til Røde Kors ble han operert, og nå venter brødrene spent på om han snart kan være med og leke igjen.

Da Omar skulle opereres, gråt brødrene og tenkte at de aldri ville se ham igjen. Derfor gråt han også og de sa farvel til hverandre. De ventet på ham utenfor teltet, og da de så ham komme tilbake med moren, løp de til ham, klemte ham og feiret hjemkomsten. Takket være den medisinske behandlingen håper det norske helseteamet at han kommer seg og at beinet blir bra igjen.

Barna betaler prisen

– Det er barna som betaler prisen i Al Hol-leiren i Syria. Mange er påført store og smertefulle skader i krigshandlinger, og de har opplevd redselen i påvente av neste rakettangrep. I tillegg lider mange av underernæring eller infeksjoner grunnet lite tilgang på mat og helsehjelp i leiren, forteller Kari Schrøder Hansen, som var teamleder for feltsykehuset da det åpnet i juni.

Hjelpearbeider i al hol-leiren
Kari Schrøder Hansen var teamleder for feltsykehuset da det åpnet i juni. - Mange barn døde i leiren, ofte var dødsårsaken underernæring, forteller hun. Foto: Røde Kors

Forholdene i Al Hol-leiren, som ligger nordøst i Syria, er ekstremt vanskelige. Siden desember 2018 har mer enn 63 000 mennesker kommet til leiren.

I dag bor det mer enn 70 000 mennesker der, de fleste er kvinner og barn. Mange har store medisinske behov. I tillegg til akutte skader, som sår og brudd, er det mange våpenskadde pasienter her som trenger kirurgisk behandling og postkirurgisk pleie.

Kjærligheten til barna holder moren oppe

– Da søsknene til Omar så hvor omfattende skaden hans var, gråt de mye. Enda mer enn han gjorde, forteller Um Omar, moren til Omar. Lillebroren Yahia fryktet at han ikke kunne spille med broren igjen. Men nå er han optimistisk. 

– Omar vil overleve dette fordi han er sterk, akkurat som meg, sier Yahia.

Gutt i rullestol, med broren
Omar håper han snart kan slippe å sitte i rullestolen, og leke med lillebror. Foto: Røde Kors

Moren til Omar har bodd i teltleiren i tre måneder og tatt vare på seks barn. Den eldste er 15 år og har en funksjonshemming, den yngste er seks måneder gammel. Hun har mer ansvar enn hun kan takle. Det som holder Um Omar oppe, er kjærligheten til barna, og hun sier de er de mest omsorgsfulle og veloppdragne barna i verden.

I mai 2019 åpnet Røde Kors et feltsykehus i Al Hol-leiren- les mer om dette her

Artikkel publisert: 21.08.2019