Barn med tegning i Syria Vis bildetekst
I mer enn åtte år har barn levd i konstant frykt i Syria. Mange av dem er nå i flyktningleiren Al-Hol øst i landet. Foto: ICRC

Syria: Åtte års mareritt er ennå ikke over

Fortsatt pågår det noen steder kamper for fullt, andre steder flytter familier tilbake til sine ødelagte hjem.

Kampene som pågår nordøst i landet, har igjen satt krigen i Syria øverst på dagsorden. Kvinner og barn flykter fra kampene i desperasjon, på jakt etter sikkerhet. Sikkerheten finner de i leirene. Men der er det ikke nok mat, ikke nok vann og ikke nok varme. Krigen fortsetter å ramme befolkningen i Syria. 

– For de som er i leirene er situasjonen veldig vanskelig. Forholdene er dårlige, og mange har vært gjennom traumer og har opplevd krigens grusomheter.

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors

Uholdbare forhold

– Hjelpearbeidere forteller om barn som løper rundt i leiren for å finne moren sin, forteller Apeland.

– Blant annet Mohamad (8). Han ble tilbudt mat, men nektet å ta imot. Det eneste han trengte var moren sin. Andre barn i leiren passer på mindre barn, hjelpearbeiderne ser barn som ingen vet hvem er, hvor de kommer fra eller hva de heter, forteller han.

Forholdene i leiren er spesielt vanskelig når det er kaldt eller det regner. Flere titalls barn har dødd som følge av kulden de siste ukene. Mange mangler telt. 

Kampene fortsetter 

– På vei inn i det niende året med krig i Syria, er bildene fremdeles de samme. Mennesker på flukt fra krigen som legger hele landsbyer, hele bydeler i ruiner. 

Sammenraste bygninger i Syra
Mange bygninger i Øst-Ghouta er totalt ødelagt etter massive bombeangrep. Foto: Røde Kors

Selv om krigshandlingene har stanset mange steder, pågår det fortsatt kamper flere steder, som i Deir Ezzor, i nordlige og vestlige deler av Hama og i sørlige deler av Idlib, sier Apeland

Fortsatt enorme behov

– Røde Kors og Syria Røde Halvmåne jobber blant annet med å reparere vannrør, pumpestasjoner og renseanlegg.

Vanningeniører reparerer vannrør
Et vannteam fra Syrisk Røde Halvmåne reparerer vannrør i byen Dier Ezzor (2014). IS' beleiring av byen gjorde etter hvert arbeidet for farlig for vannteamene. Foto: SARC

 – På den måten kan vi sikre at mange får tilgang til rent vann. Krigen har revet vekk mye av infrastrukturen. Mange steder ser vi hvordan en del syrere vender hjem. Men de trenger hjelp til helt grunnleggende ting for å kunne starte livene sine igjen.

Det går ikke an å bo i områder uten vann og Røde Kors jobber med å dekke grunnleggende behov i Syria, gjennom arbeid for å sikre tilgang på rent vann, og utdeling av nødhjelp, sier Apeland.

Dette gjør Røde Kors i Syria

  • Syria er den største operasjonen i verden til Det internasjonale Røde Kors (ICRC).
  • ICRC når ut til 1,26 millioner mennesker med månedlige matutdelinger.
  • ICRC og Syria Røde Halvmåne deler ut 6500 varme måltider hver dag.
  • 13,5 millioner mennesker får hjelp gjennom prosjekter som forbedrer vann og sanitære forhold. 

 

Kilde: OCHA-rapporten