Binan på tre og et halvt år ser inn i kameraet. I bakgrunnen går en mann i rød Røde Kors-vest ved siden av store stabler av esker med nødhjelp.

Binan har aldri opplevd noe annet enn krig

For 3,7 millioner syriske barn under seks år er krig og flukt en del av hverdagen.

Siden krigen i Syria startet for fem år siden er det født 3,7 millioner barn. De kjenner ingen annen virkelighet enn krig og flukt.

Ett av disse barna er Binan Moushli på tre og et halvt år.

Binan har aldri opplevd sitt hjemland uten borgerkrig. Familien hennes flyktet fra Yalda, i utkanten av Damaskus. Dette områder er ødelagt av krigens herjinger. Hus og bygninger ligger i ruiner, og mange av de som en gang bodde her har flyktet.

Vokst opp med nødhjelp

Som mange andre syrere strever Binan og familien med å få endene til å møtes. Mat og vann er mangelvare, og de har ikke mye å leve av.

Vi møter Binan på en matutdeling Syrisk Røde Halvmåne har for internt fordrevne i Damaskus. Hit har den lille jenta kommet sammen med sin mor og andre familiemedlemmer.

Denne dagen er det 70 familier som får nødhjelp på senteret til Røde Halvmåne. Matesken skal dekke de grunnleggende behovene til en familie for en måned. I tillegg får familien madrasser, liggeunderlag, tepper, kjøkkensett og forsyninger med såpe, vaskemidler og andre hygieneartikler. De har flyktet fra alt.

Faren døde tidlig i konflikten

Det er litt ventetid på utdelingen. Køen er lang, men én etter én ropes de opp. De registreres på en liste hvor det også står hva de skal hente. Så finner de frivillige fram esken med mat og utstyret de skal få.

Mens moren står i køen setter Binan seg ned og tegner. Hun tegner et menneske.

- Det er en tegning av pappa, forteller hun.

Faren døde tidlig i konflikten, og Binan har aldri møtt ham.

binan-tegning-590x360
Dette er Binans tegning av faren sin, som hun aldri har møtt. Han døde før hun ble født. Foto: Olav Saltbones/Røde Kors

Liker kjeks og melk

Endelig kommer moren bort med esken. Binan åpner den ivrig og tar ut noen av matvarene. Her er det ingen luksusvarer, men mat som man overlever på og som er viktig for å overleve.

- Hva liker du best?

- Det beste jeg vet er kjeks, dyppet i melk. Men jeg liker også tunfisk og sardiner, sier Binan.

Den vesle familien tar med seg tingene de har fått utdelt og tar turen fatt hjemover. Om ikke lenge er de tilbake igjen, sulten og nøden i Syria forsvinner ikke med det første.

Mat til over 4 millioner hver måned

Krigen i Syria har vart i over fem år, og situasjonen nå er verre enn noensinne. Det er konstant mangel på mat og vann. 8,7 millioner syrere har ikke tilgang til mat og fattigdommen rammer nå mer enn 90 prosent av befolkningen.

Når den kalde vinteren kommer, er sulten enda mer til å kjenne på.

Røde Kors deler ut matesker i hele Syria. Hver måned får over 4 millioner mennesker mat fra Røde Kors. Dette deles ut av frivillige i Syria Røde Halvmåne, som er søsterforeningen til Røde Kors i Norge.

I tillegg sørger vi for rent vann til ca. 70 prosent av befolkningen gjennom reparasjon av vannsystemer og behandling av forurenset vann.

binan2-stor-900x360
Binan har vokst opp med borgerkrigen i Syria, og kjenner ingen annen hverdag. Her er hun på Røde Halvmånes nødhjelpsstasjon i Damaskus, hvor moren hennes henter mat og annen hjelp de trenger. Foto: Olav Saltbones/Røde Kors

Slik kan du bidra:

Ved å sende SMS MATESKE til 2272 (280 kr) gir du mat til en familie i en måned. Du kan også bruke kontonr. 8200 06 10 190.

Det er også mulig å bestille et gavekort som du kan gi bort. Et gavekort koster kr 140 kr og bidrar til å gi to barn mat i en måned. Du kan også bestille ved å sende JULEGAVE til 2272 (140 kr), så sender vi deg kortet i posten.

Matsituasjonen i Syria

  • 8,7 millioner mennesker mangler tilgang til nok mat
  • 70 prosent mangler regelmessig tilgang til rent vann
  • Før krisen var Syria et mellominntektsland. I dag lever 90 prosent under fattigdomsgrensen.
  • Over 4,5 millioner lever i beleirede områder eller steder som det er vanskelig å komme til på grunn av konflikten
  • De humanitære behovene i Syria er 12 ganger større enn da krisen startet.
  • Siden starten på krisen har matvareproduksjonen falt med mer enn 40 prosent
  • Den høye matmangelen har gjort at prisene på blant annet ris, brød, sukker og bulgur har økt betraktelig.
  • Brød er en viktig del av det syriske kostholdet. Siden 2011, har mer enn halvparten av Syrias bakerier blitt ødelagt.
  • Prisen på brød har økt med nesten 1000 prosent i de hardest rammede områdene.