Mann spiller piano Vis bildetekst
– Musikk er det vakreste i verden, sier Mohammed. Han lærte å spille i hjemlandet Syria, nå gir musikken ham nye muligheter i Tyrkia. Foto: Metecan Şahin/Tyrkisk Røde Halvmåne. Tekst: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Pianomannen fra Aleppo

Han måtte forlate pianoet da han flyktet fra Syria – men musikken tok han med. Nå er Mohammed (23) Røde Kors-frivillig i Tyrkia og bruker musikk for å hjelpe syriske flyktningbarn.

Fingrene danser over tangentene og tryller frem klassiske toner som har berørt mennesker i århundrer.  

– Jeg har alltid elsket musikk. Det er det vakreste i verden! Chopin er en favoritt, forteller Mohammed Kassab (23). Han bor i en liten leilighet i Bursa i Tyrkia, og det eneste av verdi i boligen er pianoet han har kjøpt for sårt oppsparte midler.

Mann spiller piano
Mohammed vil gjerne leve av musikken, men det er vanskelig. Inntil videre bruker han den som Røde Kors-frivillig i arbeidet med barn. Foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Mohammed var bare en ung gutt da krigen i Syria startet. Han bodde i Aleppo med mor, far og to eldre brødre. Onkelen hans kom ofte innom, og en dag hadde han med et keyboard. Det ble starten på Mohammeds musikalske liv.

– Jeg har lært alt selv uten pianolærer. Men under krigen ble det vanskelig å øve. Jeg kunne heller ikke gå på skolen på grunn av konflikten i landet, og da jeg ble innkalt til militæret, flyktet jeg til Tyrkia. Jeg vil ikke krige.

– Vi vet at vi er fremmede her. Jeg vil vise at vi kan bidra!

Mohammed Kassab (23), syrisk flyktning i Tyrkia
Mann og dame lager te på kjøkken
– Jeg savner familien min. Derfor er det fint å få nye venner gjennom frivilligarbeidet, sier Mohammed. På kjøkkenet sitt lager han te til Hacer Solak (27), som jobber ved Røde Kors-senteret. Foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

3,6 millioner syriske flyktninger i Tyrkia

Mohammed er nå en av 3,6 millioner syriske flyktninger i Tyrkia. Svært mange av dem lever i fattigdom og usikkerhet. De mangler penger til å betale husleie, kjøpe mat og oppsøke legehjelp.

I Tyrkia er det ikke opprettet flyktningleirer på samme måte som i mange andre land. I stedet bor de fleste syriske flyktningene i tyrkiske lokalsamfunn, majoriteten i de store byene. De humanitære behovene er langt større enn hva lokalsamfunnet makter å håndtere.

Tyrkisk Røde Halvmåne driver 16 aktivitetssentre for flyktninger over hele landet. Her tilbys alt fra barnegrupper, sykurs og språkopplæring til helseinformasjon og psykososial støtte. Målet er at folk skal kunne være selvstendige, ikke avhengige av hjelp fra andre, og dermed få en tryggere fremtid.

Barn på Røde Kors-senter i Tyrkia
På "Child Friendly Space" ved Røde Kors-senteret i Bursa får syriske og tyrkiske barn muligheten til å leke og bli kjent, samtidig som de lærer om ulike temaer. Foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Musikk og historiefortelling

Mohammed var heldig og fikk jobb på en kafé. En av gjestene hørte ham spille piano og inviterte ham til Røde Kors-senteret.

– Her møtte jeg folk i samme situasjon og fikk nye venner. Livet er ensomt uten familien, så det er fint å komme til senteret og være sosial.

Etter å ha deltatt på et kurs i historiefortelling, ble Mohammed frivillig i Tyrkisk Røde Halvmåne. Gjennom aktivitetene fikk han bedre selvtillit og lærte stadig mer tyrkisk. Han begynte å komme med egne ideer til workshops, som å bruke musikk sammen med historier i arbeidet med barn på senteret. Det kan hjelpe dem blant annet i å bearbeide traumer og lære språket.

Mann holder kurs for barn
Mohammed (23) holder kurs i historiefortelling for barn. Kombinert med musikk hjelper han barna med å sette ord på følelser og tanker. Som frivillig jobber han også med helseprosjekter ved Røde Kors-senteret. Det er viktig for ham å kunne være en ressurs i sitt nye land. Foto: Mehmet Şevki Yavuz/Tyrkisk Røde Halvmåne

Fint å kunne hjelpe andre som frivillig

– Vi deler ekte følelser. Det kjennes så bra å kunne hjelpe andre og bidra til at barna smiler igjen. Jeg lærer dem sanger og oppmuntrer dem til å snakke.

Mohammed synes det er utfordrende å tenke på fremtiden. Han har vært mye trist, men sier at frivilligarbeidet hjelper ham med å overkomme sjenanse og motløshet.

– Jeg vil drive med musikk, men det er vanskelig å leve av det. Det er uansett inspirerende å jobbe her med andre frivillige og gjøre en innsats. Vi vet at vi er fremmede her. Jeg vil vise at vi kan bidra!

Røde Kors-frivillige og barn
Gjennom Røde Kors har Mohammed lært tyrkisk, fått bedre selvtillit og blitt kjent med mange. – De andre frivillige og familiene deres er inspirerende. Vi liker dette arbeidet, sier han. Foto: Elif Çelik/Tyrkisk Røde Halvmåne

Syriske flyktninger i Tyrkia

  • Krigen i Syria har tvunget millioner av mennesker på flukt. Mange har dratt til Tyrkia for unnslippe vold, bomber og ødeleggelser.
  • 3,6 millioner syriske flyktninger befinner seg i Tyrkia.
  • En stor andel av syriske flyktninger i Tyrkia lever under fattigdomsgrensen og har store utfordringer med å dekke sine grunnleggende behov.
  • Tyrkisk Røde Halvmåne driver 16 aktivitetssentre for syriske flyktninger med tilbud om språkkurs, helseinformasjon, psykososial støtte, yrkesopplæring og barneaktiviteter.

Bli Røde Kors-fadder