Nærbilde av en sau med brun ull og lange ører, midt i en menneskemengde

Sauer gir håp til syriske familier

I desember delte Røde Kors ut 1 000 sauer til familier flere steder i Syria, sammen med 10 tonn vinterfôr. Disse sauene vi gi familiene mulighet til å skaffe seg en inntekt.

Alle sauene var dessuten drektige og nådde fram til sine nye vertsfamilier i tide for lammingen.

- Men det var én sau som ikke kunne vente, så lammet kom før de nådde fram til sitt nye hjem. Til sammen har 500 familier fått to sauer hver i Al Hosn, Al Shawahed, Midan og på landsbygda i Lattakia, forteller Ola Ulmo, landansvarlig for Røde Kors i Syria.

- Hadde ingenting da vi kom tilbake

Prosjektet er satt i gang for å støtte familier som har vendt hjem igjen etter å ha flyktet fra kampene, til områder som nå er rolige. Ahmad og fetteren Mustapha er to bønder i Al Shawahed, som nå er med i dette prosjektet.

barnsyria-stor-900x
Hamid og vennene hans er tilstede når vinterfôr til 1000 sauer blir levert til 500 syriske familier. Foto: Penny Sims/IFRC

- Da vi kom tilbake hadde vi ingenting igjen. Tre av mine brødre døde. Før hadde vi 50 sauer, men 15 av ble stjålet og resten måtte vi selge. Huset var ødelagt – det var bare aske igjen. Derfor har vi alle sammen flyttet inn i huset til min mor, som ikke er så ødelagt, forteller han.

«Den beste måten å hjelpe på er å bidra til at de kommer i gang med å tjene penger og få i gang lokaløkonomien der det er mulig»

Ola Ulmo, Røde Kors landrepresentant i Syria

Før borgerkrigen tjente de blant annet penger på å selge ost i nabolandsbyer.

- Nå kan vi gjøre det vi kan. Vi er eksperter på sauer! Min mor brukte å lage ost som hun solgte i en annen landsby og hun var kjent for osten hun lagde. Så vi håper å gjøre det samme igjen, forteller han.

- Har fortsatt kunnskapen

6, 6 millioner syrere har flyktet internt i Syria, mange har flyktet gjentatte ganger. På landsbygda drev de fleste jordbruk før, men har flyktet og kommet hjem igjen til hus, redskap og forretninger ødelagt av krisen.

- Men de har fremdeles kunnskapen og viljen til å starte opp igjen. Alle familiene som har fått sauer har vært på flukt  men har nå vendt tilbake til sine landsbyer. De trenger hjelp til å komme i gang med livene sine igjen, forteller Ulmo.

Syrisk Røde Halvmåne har også rådgivere på jordbruk som vil hjelpe disse familiene i gang igjen.

Prosjektet er støttet av Røde Kors i Norge.

syriskesauer-590x360
En frivillig fra Syrisk Røde Halvmåne hjelper innbyggere i Al Hosn utenfor Homs med å frakte sauene fra Røde Kors. Utdelingen av 1000 sauer er del av et program som skal hjelpe det lokale landbruket på beina igjen etter mange år med krig. Foto: Abdul Aziz Aldroubi/Syrisk Røde Halvmåne

- Hjelper folk tilbake til sine liv

- Den beste måten å hjelpe på er å bidra til at de kommer i gang med å tjene penger og få i gang lokaløkonomien der det er mulig, sier Ulmo.

Samtidig understreker han at det er store behov for akutt nødhjelp som i Syria.

- Den største innsatsen vi gjør er utdeling av mat, å sørge for tilgang på rent vann og helsehjelp. Behovene er store, men heldigvis er det også mulig å sette i gang prosjekter som dette enkelte steder, der vi kan hjelpe folk tilbake til sine liv, sier Ulmo.