En gruppe mennesker med ryggsekker går langs en hovedvei nord i Ecuador på vei mot grensen til Colombia. Vis bildetekst
Rumichaca ligger helt nord i Ecuador ved grensen til Colombia. Her tilbyr Røde Kors hjelp og støtte til migranter. Foto: Diego Castellanos, Ecuador Røde Kors.

Ecuador

Organisert væpnet vold har økt kraftig i Ecuador, som inntil få år siden ble regnet som et av de fredelige landene i Latin-Amerika. Klimaendringer og migrasjon skaper også humanitære utfordringer.

Økt organisert kriminalitet og flere væpnede grupper har ført til mer vold, høyere drapsrater og økt usikkerhet for sivilbefolkningen i Ecuador. Vold og utpressing rammer lokalsamfunn, spesielt de mest sårbare, og fører til fordrivelse av mennesker både internt og over landegrensene. 

Nye humanitære behov

Ecuador er også sårbart for klimaendringer, noe som skaper nye humanitære behov. Hyppigere ekstremvær som flom, jordskred og tørke påvirker livsgrunnlaget til mange, særlig småbønder og urfolkssamfunn.  

Landet er også et viktig transitt- og destinasjonsland for migranter og flyktninger, hovedsakelig fra Venezuela. Flere hundre tusen flykninger og migranter oppholder seg i landet og mange av disse har ikke tilgang til grunnleggende tjenester. Dette legger mer press på allerede begrensede ressurser innen helse, utdanning og sosial beskyttelse.

En dame med hvit legefrakk tar blodtrykket på en mannlig flyktning.
Huaquillas er et samlingspunkt for mange migranter ved grenseovergangen til Peru. Her tilbyr IFRC (Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger) blant annet gratis medisinsk hjelp, psykologisk støtte og medisiner til migrantene. Foto: José Jacome, EFE.

Kriminalitet og politisk vold øker 

De siste årene har flere politikere blitt drept og landet har vært gjennom flere unntakstilstander med portforbud på nattestid. Militæret har vært ute og patruljert i gatene og overtatt kontrollen over fengslene. Kriminelle gjenger har også stormet tv-stasjoner, brent biler og overtatt sykehus.

Den økende volden har skapt stor frykt blant befolkningen. Mange ikke tørr å gå på jobb, skole eller oppsøke helsetjenester. Helsepersonell vegrer seg også for å dra på jobb og sykehus har vært utsatt for bombetrusler. I 2024 ble det registrert mer enn 1.000 angrep på helsetjenester i landet.

Tre frivillige fra Røde Kors hjelper en mann bort fra et område med opptøyer.
I 2022 var det opptøyer flere steder i Ecuador, med krav om økonomisk lettelse, sysselsetting, arbeidsrettigheter, sikkerhet og beskyttelse. Det ble flere konfrontasjoner med politiet og Ecuador Røde Kors var ute i gatene for å gi førstehjelp og bistå befolkningen. Foto: Ecuador Røde Kors.

Noe av forklaringen til den økende volden i Ecuador er en kamp mellom gjenger om territorier, innflytelse over narkohandelen, utpressing og kontroll over fengslene. Dette skjer i et land som allerede preges av mye korrupsjon og en svak økonomi.

Hva gjør Røde Kors i Ecuador?

En tredjedel av landets 18 millioner innbyggere lever under fattigdomsgrensen i Ecuador. Den komplekse situasjonen krever en balansert innsats for å håndtere sikkerhetsmessige og humanitære utfordringer. Samtidig som det er viktig å sikre at befolkningen får nødvendig støtte og beskyttelse. 

Norges Røde Kors har et eget landkontor i Ecuador og støtter arbeidet til Ecuador Røde Kors. Dette gjelder hovedsakelig beskyttelse av helsetjenester mot vold, trusler og angrep, og støtte til sikkerhetstiltak.

En dame med rød vest og Røde Kors-logo står på en vei ved grenseovergangen til Colombia.
Frivillige fra Ecuador Røde Kors gjør en viktig innsats ved grensen til Colombia. Dette inkluderer blant annet førstehjelp, psykososial støtte, medisiner, hygiene- og matkasser og gjenoppretting av familiekontakt. Foto: IFRC.

Fakta om Ecuador:

  • Folketall: 18,1 millioner (2023)  
  • Forventet levealder: 78 år (2023)
  • Rangering på FNs utviklingsindeks: 71 av 169 (2022)

    (Kilde: FNs utviklingsprogram)