En ung gutt sitter med ett kne i bakken med to vannkanner foran seg. I bakgrunnen ses en leir av provisoriske telt

Haiti

Politisk ustabilitet, ekstremvær og fattigdom gjør levekårene svært vanskelige for befolkningen i et av verdens fattigste land.

Haiti var i utgangspunktet et svært fattig land. Jordskjelvet i 2010, det kraftigste på 200 år, gjorde tre millioner avhengig av nødhjelp og førte til voldsomme materielle ødeleggelser. Mangel på infrastruktur har gjort hjelpearbeidet krevende i ettertid. En kolera-epidemi brøt ut i 2010 og har i årene etter kostet flere tusen menneskeliv.

Haiti er svært utsatt for orkaner, oversvømmelser og flom. Omfattende avskoging har også gjort jorderosjon til et stort problem. Fire av fem lever i fattigdom, svært få har tilgang til rent vann og spedbarnsdødeligheten er den høyeste i Latin-Amerika. 

Titusener har fått nye hjem

Jordskjelvet i 2010 gjorde 1,5 millioner husløse. Fem år senere hadde Røde Kors hjulpet 44.000 familier med reparasjoner, bygging og annen støtte til boliger. Mer enn 91.000 husholdninger har fått tilgang til rent vann, takket være midler samlet inn av Røde Kors. 39.000 familier har dessuten fått tilgang til bedre sanitærforhold.

Røde Kors har også drevet et omfattende arbeid for å gjøre landets innbyggere mer forberedt på fremtidige naturkatastrofer og ekstremvær.

Den internasjonale Røde Kors-bevegelsens arbeid i Haiti har vært omfattende. Norges Røde Kors har bidratt betydelig til dette arbeidet. Her er en oversikt.