Wendy (19) bor i tegucigalpa. Hun begynte med dop og gjengkriminalitet da hun var 12 år. Gjennom søsteren sin kom hun kontakt med Røde Kors sine prosjekter. Der har hun lært selvtillit, fått helsehjelp, lært makeup og frisørteknikk og har nå kommet seg ut av dopmiskbruk og gjengkriminalitet. Foto: Thea Rabe

Grep sjansen til en ny fremtid

Da Wendy var 12, dopet hun seg daglig og var med i en kriminell gjeng. Med hjelp fra Røde Kors håper hun å kunne gi datteren sin en bedre barndom.

Wendy vokste opp i en stor søskenflokk med en mor som var rusmisbruker. Hun ble ofte overlatt til seg selv og ble raskt medlem av en kriminell gjeng for å skaffe penger til å overleve.

- Jeg ruset meg hver dag og ble raskt trukket inn i et kriminelt gjengmiljø, forteller hun.

Vold - en del av hverdagen

Wendy har bodd hele sitt liv i Tegucigalpa, hovedstaden i Honduras. Byen topper mordstatistikken i verden, først og fremst på grunn av narkotikasmugling.

- Jeg var veldig langt nede da søsteren min spurte meg om jeg ville være med på en ungdomsklubb i nabolaget. På klubben lærte frivillige i Røde Kors oss å lage smykker og armbånd, sier Wendy.

I en hverdag uten foreldre som følger opp blir frivillige i Røde Kors ekstra viktig for Wendy og andre unge i hennes situasjon. Kriminalitet og narkotika er en så stor del av dagliglivet, at det er vanskelig å finne noen annen vei enn å bli med i kriminelle gjenger.

Det å gi ungdommer alternativer til dop og kriminalitet er noe av det viktigste Røde Kors jobber med i Mellom-Amerika.

En bedre barndom

Nå er Wendy 19 år gammel og gravid. Det er vanlig at tenåringer blir gravide i Honduras. Wendy håper at hun klarer å gi en bedre barndom til sitt eget barn, enn det hun selv fikk.

- Jeg håper jeg kan tjene nok penger til å forsørge oss, sier hun.

Gjennom fritidstilbudene i Røde Kors har hun lært seg å lage armbånd, som hun selger på gatene i Tegucigalpa. Hun går også på kurs for å lære seg å klippe hår.

- Jeg har fått mange nye venner gjennom Røde Kors og håper jeg klarer å en fremtid til barna mine uten rus.

wendy-portrett420x
Wendy (19) bor i Tegucigalpa, hovedstaden i Honduras. Nå håper hun at hun vil klare å gi en bedre barndom til sitt eget barn, enn det hun selv fikk. Foto: Thea Rabe/Norges Røde Kors