Gode pakketips for fjelltur i høstferien

Forbered deg på værendringer i høstfjellet

Det føles ikke så lenge siden sommervarmen tillot lettkledde fjellturer, men i høstferien er det smart å forberede seg på både snø, lave temperaturer og brå værskifter.

– Høsten er en av de fineste årstidene i fjellet, og ved å pakke riktig kan du trygt nyte de fine fargene og den klare lufta. Kanskje kan du også bli noens superhelt sier landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps, Kjersti Løvik.

200 leteaksjoner

De siste tre årene har frivillige i Røde Kors deltatt i rundt 200 leteaksjoner der fotturister har vært meldt savnet.  Å gå seg vill ute i naturen når temperaturene synker mot frysepunktet på natta er noe Røde Kors helst ser turfolk kan få slippe å oppleve, da det langt fra er en hyggelig opplevelse.

– Det første rådet kan ikke gjentas for ofte: Følg fjellvettreglene, som blant annet sier at du skal si fra hvor du går og at vi alle må være forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer. For ivrige nordmenn i fjellet er det også greit å minne på at det ikke er noe nederlag å avbryte turen hvis du ser at været er i ferd med å bli for røft, sier Løvik. 

Ved å pakke riktig kan du nyte fjellet og vite at du er forberedt om noe uventet skulle inntreffe, sier landsrådslederen, som gir følgende 6 tips til ting som bør med i ryggsekken i høstferien: 

  • Ta med tørre klær, helst i ull, som du kan ty til dersom turen blir lengre enn forventet eller du blir overrasket av nedbør. 
  • Går du tom for strøm på mobiltelefonen eller mister dekningen er det viktig å ha med kart og kompass og/eller GPS. Før du går på tur, brett ut kartet/slå på GPSen og sett et merke der du går fra. Husk å sjekke kartet også underveis, så vet du hvor du er. Tren på kompassbruk før du går på tur, så vet du hva du skal gjøre om sikten blir dårlig.
  • Pakk alltid litt mer mat enn det du tror du får behov for. Å gå sulten og kald i naturen gjør deg dårligere i stand til å ta vare på deg selv. 
  • En vindsekk kan bli gull verdt dersom det drar seg til med kaldt vær eller noen skader seg og dere må vente på hjelp. Den tar liten plass, men gir et lunt nødly ved behov. 
  • Refleksvest hører også med på tur. Går du deg bort eller trenger hjelp, vil refleksvesten gjøre det mye lettere å finne deg for dem som leter. 
  • Plaster og førstehjelpsutstyr: – Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått spørsmål fra turgåere om jeg har et plaster. Tar du med førstehjelpsutstyr kan du fort bli noens superhelt, og hvem vil vel ikke være det, sier Løvik.

Nyttige lenker:

Video/tekst: Slik bruker du kart og kompass

Fjellvettreglene finner du her.