200 flydropp til IS-beleiret by i Syria

På under ett år har Røde Kors og FN fått fram 200 forsendelser med mat og annen nødhjelp til beleiret by.

Byen Deir Ezzor, i Eufrat-dalen øst i Syria, har vært beleiret av IS i to år.

- Det er ikke mulig å frakte nødhjelp inn til Deir Ezzor langs veien, så flydropp av mat og annen nødhjelp har vært den eneste løsningen, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

Siden april i fjor har FN sammen med Røde Kors fått inn 200 flylaster med forsyninger. Til sammen har 3500 tonn med utstyr blitt sluppet med fly over den beleirede byen.

- Situasjonen i byen har vært katastrofal over lang tid og har blitt stadig vanskeligere. Spesielt de siste ukene, med intense kamper. I januar var kampene så intense at det ikke kunne gjennomføres flydropp, sier Mollekleiv.

I byen Deir Ezzor er situasjonen vanskelig for befolkningen på ca. 100 000 mennesker, med svært begrenset tilgang på mat, helsehjelp og annen nødhjelp. Siden 2014 har ikke internasjonale Røde Kors eller andre humanitære organisasjoner hatt tilgang til området.
 
Nødhjelp slippes ut fra fly i fallskjermer, pakket på en slik måte at det skal tåle å treffe bakken. I Deir Ezzor står frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne klare for å ta imot og dele ut nødhjelpen.

- Innsatsen til de frivillige som bor i dette beleirede området er utrolig viktig for at de sivile som bor der skal overleve, sier Mollekleiv.

Nødhjelpskonvoi hindret

Også til andre områder kommer hjelpeforsendinger fram. Så langt i år har Røde Kors fått fram 6 konvoier med nødhjelp på tvers av frontlinjene.

- Den siste var i forrige uke, til Dumair i utkanten av Damaskus, hvor 20 lastebiler nådde fram med nødhjelp til 25 000 mennesker. Men for to uker siden måtte Røde Kors gi opp forsøk på å komme inn med en konvoi til Waer-distriktet i Homs, på grunn av intense kamper. Dette til tross for at partene hadde gitt sikkerhetsgarantier, sier Mollekleiv.

- Vi ser nå hvordan kampene intensiveres flere steder i Syria. Det er viktig at sivilbefolkningen, syke og sårede beskyttes til enhver tid, og at folk får dekket sine helt grunnleggende behov. Det betyr at nødhjelp må slippes fram til alle områder, uavhengig av militære operasjoner. Nødhjelp må ikke bli et militært virkemiddel, sier Mollekleiv.



Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 948 72 999