Akutt humanitær situasjon i Ukraina

Situasjonen i Øst-Ukraina er dramatisk forverret den siste tiden, og Røde Kors frykter forferdelige følger for hundretusenvis av mennesker.

Temperaturene faller nå ned mot -20 grader i Donbass i Øst-Ukraina, sentrum for den uløste konflikten som har pågått siden 2014.

Det internasjonale Røde Kors jobber på begge sider av frontlinjen, og fokuserer nå på å reparere det ødelagte strømnettet og få på plass drivstoff for generatorer. Utdeling av tepper, lommelykter, stearinlys, madrasser og presenninger er også viktig nødhjelp i den uoversiktlige situasjonen.

Uten varme i minus 20

- Vi kan bare tenke oss hvordan mennesker lider når varmekildene i husene deres slutter å fungere, og temperaturene nærmer seg minus 20 grader, sier utenlandssjef i Norges Røde Kors, Tørris Jæger.

- Konflikten ødelegger folks liv. Vi er dypt bekymret for de mange sivile som lider under konflikten.

På et område på størrelse med Oppland og Hedmark bodde nesten 7 millioner mennesker da konflikten startet i 2014. Tall fra FN indikerer at 2,8 millioner er internt fordrevet eller har flyktet ut av landet. Hundrevis er rapportert savnet, og ca. 10.000 er drept og 22.000 er skadet i konflikten.

Internasjonal humanitærrett må respekteres

Ifølge internasjonal humanitærrett skal infrastruktur sivile er avhengig av for å overleve, ikke angripes.

– Partene må respektere disse reglene. Sivile, helsepersonell og sykehus må beskyttes. Vannledninger og strømforsyning som sivile er avhengig av for å overleve skal ikke være mål i konflikten, fortsetter Jæger.

Røde Kors hjelper folk på begge sider av konflikten med mat, hygieneartikler og annen nødhjelp. Vi oppretter også helseklinikker for de som skades i konflikten.

Norges Røde Kors støtter arbeidet til det internasjonale Røde Kors i Ukraina med bevilgninger fra UD.

 
Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt:  +47 94 87 29 99