Ola Ulmo står blant ruiner og sønderbombede bygninger iført rød røde kors-vest Vis bildetekst
Ola Ulmo, her avbildet i Homs, Syria. Foto: Olav Saltbones/Røde Kors

Røde Kors: Fire lyspunkter i Syria

Hver dag rammes sivile syrere i den brutale borgerkrigen. Flertallet av befolkningen er avhengig av nødhjelp, men det finnes lyspunkter. Her er fire av dem.

1    Noen syrere kan vende tilbake til sine hjem.
2    Nødhjelp kommer fram.
3    Det finnes dialog mellom partene.
4    Det er syrere som gjør mest for landet.
 
- Etter 6 år med krise i Syria må vi finne lyspunktene. Vi må finne håpet. For hvert lyspunkt finnes det nok av utfordringer. Men vi kan ikke miste håpet på fremtiden, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

I løpet av det siste året har det vært store endringer i situasjonen i Syria. Noen steder har kampene blitt avsluttet, mens nye områder har blitt frontlinjer. Mer enn halvparten av befolkningen er på flukt. Enten i Syria eller i utlandet.

- Vi hjelper nå folk som har flyttet hjem igjen med å starte opp igjen sine liv, etter først å ha flyktet fra krigen. Samtidig er det fullt trykk på nødhjelpsinnsatsen for de som bor i beleirede områder, internt fordrevne som har flyktet fra alt og de som bor nært frontlinjene, sier Mollekleiv.

Borgerkrig tar ingen pause

I østlige Aleppo by har 80 000 mennesker flyttet tilbake til sine nabolag. Mange har kommet tilbake til ødelagte hjem og nabolag. Kampene raser nå i østlige Damaskus, der et titalls sivile har mistet livet den siste uken.

Samtidig er situasjonen i Deir Ezzor, øst i landet, kritisk. Byen har vært under beleiring i over 2 år, og situasjonen blir verre dag for dag. Også i på landsbygda i Raqqa, Homs og Aleppo foregår det nå intense kamper som har tvunget titusener på flukt.
 
- I Ghouta i østlige Damaskus jobber Røde Kors med nødhjelp og helsehjelp på begge sider av frontlinjen, og denne uken fikk vi levert medisiner til vår helseklinikk der, mens i Deir Ezzor har den eneste mulighet til å få forsyninger inn vært flydropp. Vi får nødhjelp fram samtidig som dette arbeidet er veldig krevende, sier Mollekleiv.
 
Hver måned hjelper Røde Kors 4 millioner mennesker med mat i Syria. Men for å få nødhjelp fram er de humanitære organisasjonene avhengig av garantier fra partene i konflikten.

- Senest  20. februar ble en konvoi med 35 lastebiler stanset fra å nå fram til Al Waer-distriktet i Homs på grunn av intense kamper, selv om Røde Kors hadde fått sikkerhetsgarantier fra partene, sier Mollekleiv.

aleppo-590x360
Ødeleggelsene i Aleppo er store. Foto: Ola Ulmo/Røde Kors

Fire lyspunkter i Syria:

1. Noen syrere kan vende tilbake til sine hjem:

I flere områder som har vært under beleiring har nå innbyggerne kunnet vende tilbake. Også på steder der kampene har stilnet har en del familier flyttet hjem igjen. Mange av disse bor i ødelagte hus i lokalsamfunn der også store deler av infrastrukturen er ødelagt, som strømforsyning og vanntilførsel. Tilgang på sykehus, skoler og handel er også vanskelig. Men det faktum at folk flytter hjem viser at disse syrerne ikke har mistet håpet.

2. Nødhjelp kommer fram

I 2016 nådde nødhjelp fram til nesten alle områder av landet. Også til beleirede områder og til områder som ligger nært der kampene pågår. Røde Kors sine konvoier med nødhjelp krysset frontlinjene godt over 200 ganger, for å nå fram til befolkningen som ikke selv kan skaffe nok mat.

13,5 millioner syrere er avhengig av denne nødhjelpen, og hver måned gir Røde Kors mathjelp til 4 millioner mennesker. Men vi vet at langt flere trenger nødhjelp. Mange av dem lever i områder der humanitær hjelp ikke slipper inn regelmessig.

3. Det finnes dialog mellom partene

I løpet av det siste året har det vært forhandlinger mellom noen av partene i borgerkrigen. Disse forhandlingene har ført til våpenhvileavtaler. Avtalene har vist seg å være skjøre, og brytes regelmessig og omfatter ikke alle væpnede grupper som kjemper i Syria. Men lokalt er det mange eksempler på at avtaler og kontakt mellom partene fører til opphold i kamper og at enighet oppnås. Selv om det ser ut til å være en lang vei fram til en løsning, er det et lyspunkt at det finnes en dialog. Spesielt lokalt.

4. Det er syrere som gjør mest for landet

Frivillige gjør en enorm innsats i Syria. Syrisk Røde Halvmåne alene har 9 000 frivillige i alle landets provinser, som gjør en livsviktig innsats. De sørger for at nødhjelp når fram, gir førstehjelp og helsehjelp i sine lokalsamfunn. Det er også syrere som en dag vil være sentrale i å gjenbygge landet, bit for bit.

Dessverre har mer enn 60 frivillige fra Røde Halvmåne (Syrisk Røde Halvmåne og Palestinsk Røde Halvmåne) blitt drept mens de har vært på oppdrag for å hjelpe andre.