Jemen: Røde Kors frykter en halv million kan smittes av kolera

Over 200 000 mennesker i Jemen er nå smittet av kolera og 1300 er døde viser nye tall fra FN, myndighetene i Jemen og Røde Kors.

Røde Kors gjør et omfattende hjelpearbeid i landet.

Generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors omtaler krisen i Jemen som den største humanitære krisen i verden akkurat nå.

- Vi frykter nå at en halv million står i fare for å bli smittet, sier han.

Flere er nå rammet av kolera i Jemen enn i resten av verden til sammen.

- Selv om kolera rammer hardest nord i landet, så er store deler av landet berørt. Koleraen sparer ingen, sier Apeland.

19 millioner avhengige av nødhjelp

19 millioner mennesker i Jemen er avhengige av nødhjelp og det kraftige kolerautbruddet kommer på toppen av sult, krigshandlinger og et helsevesen som er på randen av sammenbrudd.

- Nesten halvparten av landets helsevesen er ødelagt av krigføringen. Tusenvis av foreldre gjør alt de kan får å få de smittede barna sine til behandling på overfylte klinikker og det er ikke kapasitet til å hjelpe alle. Men vi ser også at tusenvis av helsearbeidere som ikke har fått lønn på nesten ett år likevel arbeider døgnet rundt for å hjelpe dem som er smittet, sammen med våre folk, sier Apeland.

Jobber for å redusere smittefare

Den internasjonale Røde Kors-bevegelsen (ICRC) har trappet opp innsatsen markant for å bekjempe kolera-utbruddet de siste månedene.

Med støtte blant annet fra Norges Røde Kors er bevegelsen nå tilstede på over 30 steder i Jemen for å behandle de syke og for å redusere smittefaren.

De siste ukene er det flydd inn fem ekstra fly fra Røde Kors med medisiner og annet utstyr for å behandle de mange pasientene. Innsatsen fokuserer på behandling av de syke, reduksjon av smittefaren fra forurenset vann og bedre søppelhåndtering.

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99