Tre barn sitter ved ruinene av et jordskjelvrammet, ødelagt hus Vis bildetekst
Foto: Marko Kokic/Canadian Red Cross

Nepal: Store utfordringer to år etter jordskjelvet

Røde Kors er bekymret over at nepalske myndigheters prosess for gjenoppbygging av ødelagte hus går for sakte.

To år etter jordskjelvet i Nepal har Røde Kors hjulpet til med helsetjenester, bygd veier og vannledninger, og hjulpet mange familier i flere av de fattigste områdene som ble rammet. 

Men organisasjonen er bekymret over at myndighetenes prosess for gjenoppbygging av ødelagte hus går for sakte.

Mer enn 600 000 hus ble ødelagt av flere store jordskjelv i april 2015. Fortsatt er ikke gjenoppbyggingen skikkelig i gang.  

- Konsekvensene av at gjenoppbyggingen går sakte er at folk ikke får et trygt sted å bo. Dette gjør at dem også mer sårbare, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

«Mange av de stedene som ble hardt rammet av jordskjelvet var fattige områder. Vi jobber tett med Nepal Røde Kors for å styrke lokalsamfunnene slik at de er bedre i stand til å håndtere kommende kriser»

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors

Hjelper med helsetjenester og opplæring

Røde Kors jobber ikke direkte med gjenoppbygging av hus, men hjelper til gjennom bygging av infrastruktur som veier og vannledninger, bygningsmaterialer til bygging av latriner, opplæring av murerne og opplæring av lokalbefolkningen i jordskjelvsikker byggeteknikk.

nepal-gjenoppbygging-590x360
Røde Kors driver blant annet opplæring av murere i jordskjelvsikker byggeteknikk. Foto: Marko Kokic/Canadian Red Cross

En stor del av de innsamlede midlene Røde Kors samlet inn i Norge har blitt brukt og brukes på grunnleggende helsetjenester i noen av de fattigste områdene rammet av jordskjelvet, blant annet opplæring av frivillige i førstehjelp.

Et sentralt bidrag var også et feltsykehus sendt ned rett etter jordskjelvet som behandlet 12.600 pasienter.

Stort behov for nye boliger

Den sentrale oppgaven med gjenoppbygging av ødelagte hus har myndighetene tatt kontroll på, blant annet skal all støtte utbetales av myndighetene. Røde Kors er bekymret for at denne prosessen tar for lang tid.

- Veldig få familier har begynt å bygge. I distriktet vi støtter mest er det bare 99 familier som har startet å bygge, mens det er behov for å gjenoppbygge 3 851 boliger, sier Apeland. 

Familiene mottar støtten fra myndighetene i fire etapper. Så langt har myndighetene bare delt ut midlene i første etappe.  

De rammede områdene lider av at denne prosessen nå tar lang tid. 

- Mange av de stedene som ble hardt rammet av jordskjelvet var fattige områder. Vi jobber tett med Nepal Røde Kors for å styrke lokalsamfunnene slik at de er bedre i stand til å håndtere kommende kriser, sier Apeland.

Fakta: Jordskjelvet i Nepal

  • Et jordskjelv som målte 7,8 på Richters skala rammet området mellom Kathmandu og Pokhara 25. april 2015. Skjelvet ble etterfulgt av en rekke etterskjelv.
  • Jordskjelvet tok livet til om lag 9 000 mennesker og 22 000 ble registrert som skadde. Skjelvet bidro til omfattende og store ødeleggelser på bygninger og infrastruktur.
  • I Norge samlet Røde Kors inn 41 millioner kroner fra private givere og næringsliv.

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99