Satelittbilde av orkanen Irma Vis bildetekst
Orkanen Irma. Foto: NOAA

Orkanen Irma: Røde Kors er i beredskap

Røde Kors-frivillige gjør seg klare til innsats i landene som trues av orkanen Irma. Orkanen har potensiale til å bli den mest ødeleggende og dødelige på mange år.

Irma er den første kategori fem-orkanen siden Katrina.

- Vi vet at hjelpearbeidet blir komplekst dersom en orkan rammer mange land mer eller mindre samtidig. Mange av øyene er isolerte samfunn som også mangler skikkelig infrastruktur som veier og internasjonale flyplasser, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

31 millioner kan bli berørt

Nå er frivillige ute for å varsle og gi informasjon til folk i de områdene som kan bli berørt av orkanen.

Ifølge FN kan så mange som 31 millioner mennesker bli berørt av Irma, på ferden gjennom det karibiske hav.

- Vi har sett at liv har gått tapt og hvilke ødeleggelser orkanen Harvey har medført i Houston. Nå er det viktig at varsling når ut og at folk får god informasjon om hvordan de kan sikre seg mot orkanen, sier Apeland.

Frykter tap av menneskeliv

Før orkanen Irma når USA vil den passere Haiti og Cuba i tillegg til de andre karibiske landene. Mellom 70 og 80 prosent av haitiere lever i ekstrem fattigdom.

- Flere enn 1000 mennesker omkom etter orkanen Matthew for ett år siden. Skulle Irma treffe Haiti med full kraft vil vi stå overfor enorme ødeleggelser, tap av menneskeliv og spredning av vannbårne sykdommer, sier Apeland.

Nødhjelpsutstyr er forhåndslagret

Mange av områdene orkanen kan passere er dårlig rustet til å ta imot et slikt uvær.

- Cuba har et meget godt utviklet beredskapssystem, men husene er skrøpelige og skulle Irma ramme Havanna er det stor fare for omfattende ødeleggelser, sier Apeland.

Norges Røde Kors har forhåndslagret nødhjelpsutstyr i Panama som er klart for utsending.

 

Vil du bidra til vårt arbeid i katastroferammede områder?