Rapport: Fem ganger så mange sivile dør i kamper i byer

En ny Røde Kors-rapport som legges fram i dag viser at fem ganger flere sivile dør i kamper i byer enn i andre krigshandlinger.

Last ned rapporten (PDF)


Rapporten med navnet ”I Saw My City Die” viser at nesten halvparten av de sivile som har blitt drept i krig fra 2010-2015 blir drept i Syria, Irak og Jemen, som også er de tre landene rapporten fokuserer på.

- Denne rapporten viser at sivile i byer utgjør 70 prosent av alle som har blitt drept i Syria og Irak de siste tre årene. Dette er alarmerende, og viser hvor dødlige disse kampene er, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

Omfattende ødeleggelser

Konsekvensene av kamper i byene er ofte omfattende, og rammer både sivile og infrastrukturen som utgjør en by, Nå intensiveres kampen i Mosul i Irak, og det ser ut til at Raqqa i Syria også blir en slagmark.

- En bombe som slippes over et byområde kan ta veldig mange liv. Samtidig vil den ofte ødelegge vannforsyninger, strømnettet, skoler eller sykehus. Det får også direkte konsekvenser for veldig mange, sier Mollekleiv.

I rapporten fortelles også historien til innbyggere i byene Aleppo i Syria, Mosul i Irak og Taiz i Jemen. Skildringene viser tydelig effekten av beleiringskrig, bruken av eksplosive våpen og de omfattende skadene som påføres viktig infrastruktur.

- Skiller ikke mellom militære mål og sivile

- Konfliktene i disse tre landene har skapt en flyktningsituasjon som vi ikke har sett maken til siden andre verdenskrig. Mer enn 17 millioner irakere, syrere og jemenitter har flyktet fra sine hjem. Hvert minutt er mer enn 3 personer tvunget på flukt i Syria, sier Mollekleiv.

Røde Kors frykter at disse krigene kan bli enda mer langvarige dersom det ikke finnes politiske løsninger snart.

- De som kjemper i byene feiler når det gjelder forpliktelsen de har i å skille mellom militære mål og sivil infrastruktur. Eller enda verre; disse blir angrepet direkte, sier Mollekleiv.

Se rapportens nettside med grafikk: http://redcross.michiko.design/ 

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99