Røde Kors fordømmer angrep på nødhjelpskonvoi

En nødhjelpskonvoi ble angrepet like utenfor Damaskus i Syria i helgen. En ansatt i Syrisk Røde Halvmåne ble skadet i angrepet.

- Syrisk Røde Halvmåne jobber på alle sider av frontlinjene for å gi helsehjelp og få nødhjelp helt frem, og vi fordømmer angrepet på nødhjelpskonvoien. Alle angrep på hjelpearbeidere er uakseptabelt, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Konvoien med 37 lastebiler fra den Internasjonale Røde Kors- komiteen, Syrisk Røde Halvmåne og FN, var på vei med livsviktig nødhjelp som mat, medisiner og andre nødvendige artikler, til 11.000 innbyggere i østlige Harasta.

Da konvoien nærmet seg byen lørdag kveld ble en ansatt i Syrisk Røde Halvmåne truffet og alvorlig skadet i skyting. Lastebilen med matvarene ble tungt beskutt.

- Røde Kors minner alle parter i plikten om å beskytte og respektere hjelpearbeidere og emblemet til Røde Kors og Røde Halvmåne, sier Apeland.

- Har ikke fått nødhjelp på flere måneder

- Innbyggerne i østlige Harasta har ikke mottatt nødhjelp på nesten åtte måneder.  Nå ber vi om nye garantier for sikkerheten til alle involverte før vi fortsetter nødhjelpsarbeidet, sier han.

Til tross for angrepet er Røde Kors innstilt på å fortsette nødhjelpsarbeidet i Harastan og andre områder i Syria.

Nødhjelspsoperasjonen i Syria er den største operasjonen Norges Røde Kors støtter. Røde Kors får hver uke frem mat til beleirede byer i landet.

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99