Røde Kors: - En viktig humanitær fredspris

Røde Kors gratulerer fredsprisvinnerne Denis Mukwege og Nadia Murad.

– Dette er en viktig humanitær fredspris. Nobel-komiteen sender et sterkt signal om at seksualisert vold er krigsforbrytelser og hvor viktig beskyttelse av enkeltmennesker er, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland. 

Denis Mukwege har jobbet for å gi helsehjelp til ofre for krig og seksuell vold i mange år, og Nadia Murad er en modig kvinne som har blitt en sterk talsperson for kvinner utsatt for seksuell vold.

- Vi gratulerer de to prisvinnerne for stort personlig mot. Dessverre er seksuell vold i krig og konflikt svært utbredt. Ikke bare i DR Kongo eller i Irak, men over hele verden. Sivile skal beskyttes og Genèvekonvensjonene er tydelige på at seksuell vold er forbudt til alle tider.

- Viktig signal

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har i mange år støttet Panzi-sykehuset i Bukavo, der Denis Mukwege jobber. I januar 2016 besøkte Nadia Murad Norges Røde Kors, da hun besøkte Oslo.

- Denne fredsprisen er også et viktig signal. Angrep på sivile er ulovlig. Dette er en fredspris som gir honnør til Dr Mukwege, Nadia Murad og alle andre som hver dag jobber for å beskytte sivile og gi helsehjelp til ofre fra krig og konflikt, sier Apeland.

 

For mediehenvendelser: Røde Kors pressevakt: 94 87 29 99