En jente ligger og sover på en pappeske. I bakgrunnen et bål med en kjele Vis bildetekst
En jemenittisk jente sover på en pappeske i en skolegård i Marawah. Åtte av ti mennesker i Jemen er avhengig av nødhjelp. Foto: ICRC

- Det som skjer i Jemen er en katastrofe

For hver dag blir situasjonen vanskeligere, og risikoen for menneskene i Jemen øker. Over 80 prosent av befolkningen er avhengig av nødhjelp.

Støtt vårt arbeid i Jemen

– Det er det få ord som kan beskrive situasjonen bedre enn katastrofe, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Slik situasjonen har utviklet seg i Jemen, er det vanskelig å finne lyspunkter.

- Nødhjelp vil ikke løse krisen i Jemen. Humanitære organisasjoner kan verken mette millioner av jemenitter eller sørge for helsetjenestene for et helt land, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

jemen-afia-540x360
Afia og mannen hennes lager det lille de har av mat, mens barnebarnet deres sover på en pappeske. De har flyktet fra kampene i Hodeida, til Marawah hvor de nå får hjelp av Røde Kors. Foto: ICRC / Abduljabbar Zeyad

Vi vet at sivile hindres i å komme seg til sykehus på grunn av bombing i nærheten av sykehus eller på veiene. Dette gjør at folk hindres i å nå fram til helsehjelp, eller å flykte til tryggere områder.

- I Jemen er halvparten av sykehusene stengt på grunn av krigen. Mange har problemer med å komme seg til sykehus, ansatte får ikke lønn, sykehusene sliter med å få inn forsyninger, sier Apeland.

Seks av ti har ikke nok mat

Nå er det 22,2 millioner av en befolkning på 27 millioner mennesker som trenger nødhjelp i Jemen. Seks av ti jemenitter har ikke nok mat.

- De siste månedene har Røde Kors sett en økning i antallet feilernærte. Stadig flere er også avhengig av nødhjelp til mat, sier Apeland. 

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) deler ut matrasjoner og støtter lokale bakerier, for å nå flest mulig, spesielt gravide, ammende og underernærte barn. Tilgangen til rent vann er også veldig vanskelig. 90 prosent av befolkningen trenger vann fra tankbiler, fraktet inn til byene der de bor. I fjor ble over 1 million rammet av kolera, og risikoen for ny spredning øker når tilgangen til rent vann er vanskelig.

- Kamper i tett befolkede områder

Kampene om havnebyen Hodeida gjør nå situasjonen ennå verre, både på grunn av krigshandlingene i seg selv, men også på grunn av utfordringen med å få inn varer til deler av landet.

- Kampene nærmer seg tett befolkede områder. Det bekymrer oss. Røde Kors ber partene i konflikten om å gjøre det de kan for å beskytte sivilbefolkningen og hindre ødeleggelser som rammer sivile, sier Apeland.

 

For mediehenvendelser kontakt Røde Kors pressevakt: +47 94 87 29 99