Dødelig hetebølge i Nord-Korea

Det har ikke regnet i Nord-Korea siden begynnelsen av juli, og den gjennomsnittlige temperaturen i landet er nå 39 grader. Dette kan føre til alvorlige konsekvenser for befolkningen.

Hetebølgen i Nord-Korea kan få svært negative konsekvenser for matproduksjonen og dermed tilgangen på mat i landet. Dette vil være alvorlig for en allerede utsatt og sårbar befolkning. En lignende tørke i 2017 førte til en nedgang i matproduksjonen med hele 7,2 prosent.

- Selv om situasjonen ikke betegnes som tørke enda ser vi at avlinger med ris og mais allerede har begynt å visne. Dette kan ha katastrofale konsekvenser for befolkningen i Nord-Korea, sier Torben Bjørke-Henriksen, landansvarlig i Norges Røde Kors.

Det er trolig flere dødsfall som følge av varmen allerede. Bøndene er særlig utsatt, og mangel på elektrisitet gjør at det ikke er mulighet for å bruke air condition.

Øyeblikkelig hjelp er essensielt og Det internasjonale Røde Kors-forbundet har derfor bevilget 1,8 millioner kroner av sitt nødhjelpsfond til Nord-Korea Røde Kors, slik at de kan hjelpe de mest sårbare i denne hetebølgen. Blant annet vannes noen av områdene som er hardest rammet med vannpumper. Varmen er forventet å vare ut august.

Barn, eldre og allerede syke er spesielt utsatt

Bjørke-Henriksen besøkte senest i juni South-Pyongan, den ene av de to hardest rammede provinsene. Allerede da var innbyggerne sårbare, med lite mat og svært dårlige helsetjenester.

- Spesielt barn under 5 år er utsatt. Underernæring og feilernæring vil påvirke både fysisk og kognitiv vekst, og det er helt uakseptabelt. De eldre og de som allerede er syke står også i livsfare under denne hetebølgen. Vi er veldig bekymret for situasjonen, sier Henriksen.

- Det viktige nå er å begrense de negative konsekvensene dette kan ha for befolkningen i Nord-Korea. Røde Kors jobber også med å informere befolkningen om symptomer og tegn på hete-relaterte sykdommer, slik at de som blir rammet søker hjelp, forteller Bjørke-Henriksen.

Allerede før hetebølgen trengte 40 % av Nord-Koreas befolkning humanitær hjelp, og 10 millioner mennesker er feil- og underernærte. Røde Kors er en av de få humanitære organisasjonene som når ut til store deler av landet.

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99