Et håp om bedring i Jemen

Røde Kors er forsiktig optimistiske etter nyhetene om våpenhvile i Jemen.

Våpenhvile

– At vi har fått på plass en våpenhvile i Hodeidah er bra. Så lenge kampene raser, er det ekstremt vanskelig for sivilbefolkningen, og det er også vanskelig å komme til med humanitær hjelp. En våpenhvile er positivt for de som lever midt oppe i kampene, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

I tillegg til våpenhvilen som er avtalt for havnebyen Hodeidah, er det på forhånd avtalt en stor utveksling av fanger, som har blitt holdt fanget i tilknytning til konflikten.

– Det at partene i krigen snakker sammen, og faktisk har blitt enige om noen punkter, gir håp om at det kan komme flere lyspunkter. En ting er sikkert: Befolkningen i Jemen har lidd nok. Og det er opp til partene i konflikten, og de som støtter dem, å finne en politisk løsning for å få slutt på denne lidelsen, sier Apeland.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har blitt bedt av FN og partene i konflikten om å legge til rette for utveksling av fanger mellom de krigende partene i Jemen.

– Røde Kors sin rolle i utvekslingen er i hovedsak å være nøytral mellommann. Det vil fokuseres på ryddige prosedyrer, i tillegg til å sørge for at humanitære prinsipper legges til grunn, sier Apeland.