Fjellskikkprisen til Den Norske Turistforening

DNT får årets fjellskikkpris for å være en drivende kraft i å gjøre friluft og utmark tilgjengelig, og for deres viktige fjellvettarbeid i Norge, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Prisen ble i dag utdelt av kulturminister Trine Skei Grande på Sjusjøen. Der fikk hun blant annet demonstrert hvordan hjelpekorpset rykker ut for å hjelpe skadde skigåere.

– Jeg er virkelig imponert over all den frivillige innsatsen som legges ned, at alle strekker seg for å levere så gode hjelpetjenester til oss borgere. Jeg tror det treffer tidsånden at DNT vinner denne prisen, for det er flere som drar til fjells for å søke roen og alt fjellet har å tilby. DNT gjør en fantastisk jobb i å gjøre barrieren lavere for folk til å kunne dra opp og oppleve det fantastiske fjellet vi har.

– På vegne av alle frivillige og ansatte i DNT må jeg få si at dette setter vi veldig stor pris på. I 150 år har DNT jobbet for å gjøre det enkelt og trygt for flest mulig, å få gode friluftslivsopplevelser. Den røde T'en som folk følger i naturen står for Tur, men også for Trygghet. Å få anerkjennelse for at vi klarer å kombinere det å spre turglede med forebyggende innsats er derfor ekstra hyggelig, sa generalsekretæren i DNT Nils Øveraas, som tok i mot Fjellskikkprisen.

I juryens begrunnelse står det blant annet at «DNT har vært en drivende kraft i tilgjengeliggjøringen av friluft og utmark i Norge og har arbeidet omfattende og viktig til fjellvettarbeidet i Norge. En slik tilgjengeliggjøring av naturen har avgjørende betydning for folkehelsa og livskvaliteten, og trengs mer enn noen gang når også økt fjellturisme fra utlandet vokser kraftig.»

– Norsk turkultur, der vi ferdes fritt og tar ansvar for egen sikkerhet skal vi være stolte av og dyrke videre. Da er det ekstra viktig at vi sammen med gode partnere som Røde Kors, men også det offentlige gjør det vi kan for å sikre at alle i Norge får en smakebit av friluftslivet, og lærer hvordan man ferdes forsvarlig i naturen, avslutter Øveraas.

Om Fjellskikkprisen

  • Røde Kors opprettet prisen i 1995 for å påskjønne personer, grupper eller institusjoner som har utmerket seg eller vært en god ambassadør for friluftsliv, spesielt i fjellet.
  • Tidligere mottakere av prisen er blant andre Arne Næss sr., Nils Faarlund, H.M. Dronning Sonja, H.K.H. Kronprins Haakon, Lars Monsen, Cecilie Skog og varslingstjenesten varsom.no.
  • Med prisen ønsker Røde Kors å være med på å stimulere og skape oppmerksomhet om friluftsliv, sikkerhet og forebyggende arbeid i fjellet.
  • Ved utdeling er det også naturlig å ta utgangspunkt i at kandidaten har en opptreden som er i tråd med Røde Kors' prinsipper og målsettinger.
  • Prisen er laget av Trygve Foss og er utformet som en stein med en Fjellsoleie.