Frykter at titusener må flykte fra Hodeida
Titusener vil flykte fra havnebyen Hodeida i Jemen de neste dagene. Røde Kors er spesielt bekymret for de som allerede er internt fordrevne og kanskje må flykte igjen.
Sivile er under et stort press i byen Hodeida, der kampene nå raser.
- Det vi ser i Jemen nå er et angrep på livslinjen for helt avgjørende forsyninger til sivilbefolkningen. Konsekvensene vil ramme mange og forverrer en allerede desperat situasjon, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.
I løpet av fredag har Røde Kors fått inn rapporter fra ansatte i Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC) som fortsatt jobber i Hodeida.
- De forteller at spenningen kan føles i gatene. I stedet for å feire Eid sammen med familien sine, prøver nå folk å få tak i det de kan av mat og drivstoff for å sikre seg. De frykter at kampene skal gå over til å bli en beleiring, forteller Apeland.
Hodeida var en by med yrende liv. Havnebyen har vært inngangsporten for kommersielle varer, samtidig som byen er hjem til 35 000 fiskere. I dag er byens gater nesten folketomme.
- Overalt ser vi tegn på fattigdom. Folk bor i slumområder i utkanten av byen, og overlever på brødrester de finner i søpla. Med de få pengene de har kjøper de olje i plastikkposer, akkurat nok til å lage ett måltid om dagen, slik er rapportene vi nå får inn, sier Apeland.
Nå er det flere og flere væpnede menn i gatene. Samtidig, like utenfor Røde Kors-kontoret, er det en fotballøkke der barn spiller fotball, akkompagnert av lyden av skudd og luftangrep.
- Sykehusene fungerer ikke skikkelig fordi de mangler elektrisitet, aggregatene fungerer ikke, eller de mangler drivstoff for å bruke dem, sier Apeland.
Familier, spesielt de med små barn med hjerte- eller nyrelidelser ber oss om hjelp til operasjoner.
- Mange jemenitter lever i fattigdom. Nå er det slik at mange av de som har jobb forsørger minst to-tre familier. Det er tiggere over alt. Ofte ser vi dem gi det lille de har til andre tiggere, som har enda mindre.
Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99